Пшеницата поскъпва още, цените най-високи от 14 г.

Покачване има и при търговията с царевица, и при соята
29
Пшеницата поскъпва още, цените най-високи от 14 г.
Снимка: БГНЕС

Пшеницата продължава да поскъпва, достигайки нови рекорди.

Още по темата
Фючърсите в САЩ са с най-високите ценови нива днес от близо 14 години, тези на царевицата се покачват към близо 8-месечен връх, като има и повишаване на цените на соята. Продължаващата и днес военна инвазия на Русия в Украйна предизвика опасения от прекъсване на доставките на зърно от ключовия черноморски регион, съобщава Ройтерс.

Дневните ценови лимити за фючърсните договори на пшеница на Чикагската стокова борса (CBOT) бяха разширени за петъчната сесия на търговия.

Украинските военни спряха търговското корабоплаване в своите пристанища, а Москва спря движението на търговски кораби в Азовско море до следващо нареждане, въпреки че остави руските пристанища в Черно море отворени.

Водещият вносител на пшеница Египет се наложи да отмени последния си търг за закупуване, получавайки само една оферта след руската инвазия в Украйна.

Украйна е основен износител на царевица, като Китай и Европейският съюз са сред основните й купувачи. Русия, най-големият износител на пшеница в света, доставя основно зърното си от пристанища в Черно море.

Тъй като Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се притесняват, че въоръженият конфликт между тях може да повлияе на движението на реколтата и да предизвика "масов бой" от страна на вносителите за заместване на доставките от Черноморския регион.

 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Е, как така преди 1 година
Защо ще поскъпва и в нас. Да не би да се изпари чернозема в България???Нека Министерството на Земеделието да вземе спешни мерки за насърчаване ня националното производство и заличаване на мързела. Да се освободят заключените по складовете тонове пшеница!!!!
20
2
 
0
 
! Отговори
Комбаинер преди 1 година
НЕКА
19
0
 
6
 
! Отговори
тъпо бездарно преди 1 година
Може ли коментар по цените без да се цитира поне една цифра-цена???
18
1
 
3
 
! Отговори
До 12 Таня преди 1 година
А аз се чудя колко зле трябва да си от раменете нагоре,за да напишеш такъв пост...А пък и ако наистина го мислиш...имаш нужда от специализирана помощ...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха сега се радвайте,как ни го вкараха краварите.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ сега се смеят на жалките си васали какъв си го вкараха.
15
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Май ще готвим всичко с мас и зехтин....
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логично. Украйна е един от най-големите производители на пшеница. Но не си мислете, че някой ще се загрижи. Да ви кажа ли какво следва? Франция я избутва от пазара и продава своята застояла пшеница, която се чудеше къде да шитне, но първо ще изчака цените да скочат до небето. Разбира се, народите ще са потърпевши с двойни и тройни цени на хляба и пшеничните продукти. Празно няма!
13
1
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Тогава ще им го вземем или ще на равим така че ще му се наслажвадат на този рай в 100 годишна ядрена зима
12
3
 
18
 
! Отговори
много повече преди 1 година
До Киро Харварда: "Русия е бензиностанция с ракети" и складове с храна и рудници с несметни залежи от всичко и безкрайни простори и най- големия резерв дървесина и най-големия резерв питейна вода и....всичко за което завижда запада!
11
1
 
12
 
! Отговори
Толкова за гладната преди 1 година
Абе краварофилите какво ще кажете за 'гладната" Русия? - "Русия, най-големият износител на пшеница в света" ? Май могат да са всичко "най" - и от това запада трепери!
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стана тая пшеница е от лани? Нали си имаме житница, или пак сме я изнесли и чакаме на внос. Тоя цирк сме го играли
9
7
 
10
 
! Отговори
Киро Харварда преди 1 година
Русия е бензиностанция с ракети
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лоши времена идват, мислете с главите си.
7
2
 
21
 
! Отговори
skoro преди 1 година
само гледайте какво ще стане с цените на имотите скоро!! дето до скоро ни казваха - инвестирайте в имоти! в тия времена днеска си тука, утре не знаеш къде ще си! така ще гръмне балона, както брокерите не са сънували и в най-големите си кошмари!
6
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До баба мараНас българите ни чакат такива неща /дето не ти се мисли за тях /точно заради нашия си акъл Е ги и сега немало какво да правят в парламента по цял ден разсъждават за декларация за Украйна и дали не сме закъснели с нея
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спекулантите започнаха с магариите
4
3
 
30
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Американска спекула . Виж ти от къде се хранел Светът .....от мизерията Украйна .!?
3
2
 
32
 
! Отговори
Nimand преди 1 година
СКОРО ЗА ЛИТЪР ГОРИВО 3,50 ЛЕВА , КИРО НЕКА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЕЯ ЗА САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ ТЯ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАЩА !!! ГОЛЯМ ГЛАД НИ ЧАКА БРАТЯ БЪЛГАРИ !! ДО ТОВА ВОДИ ЕВРО ГРЕЙСКАТА ПОЛИТИКА
2
1
 
25
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Е как така руска бе ,нали те гризат прикладите на пушките си от глад Сега излезе че ние ще сме тия дето ще хапнат дървото