Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна и възможен ли е той?

Олаф Шолц стартира дискусиите за бъдеща подобна инициатива
25 юни 2022 21:33, Красимир Ангелов
126
Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна и възможен ли е той?
Снимка: БГНЕС

Отломки пред Бранденбургската врата, останки от къщи във Франкфурт, опустошени улици в Дрезден. При посещението си в Украйна миналата седмица Олаф Шолц припомни образите на разрушените германски градове след Втората световна война.

В изявление пред Бундестага в сряда Шолц изрази подкрепата си за план "Маршал" за Украйна, който да възстанови разкъсаната от война страна. "Както тогава разкъсаната от войната Европа се нуждаеше от план "Маршал" за възстановяването си, така и днес Украйна има нужда от такъв", каза Шолц. Очаква се темата да бъде обсъдена този уикенд на срещата на Г-7 в замъка Елмау в Бавария. Но какво точно се крие зад плана "Маршал" и как подобна инициатива би могла да промени перспективите пред Украйна? DW с коментар по темата.

Европа се възстановява, САЩ печели нови пазари

След края на Втората световна война Европа изпада в икономическа и политическа разруха. За да подпомогне икономически Стария континент, американският държавен секретар Джордж Маршал през юни 1947 г. предлага Програмата за европейско възстановяване, станала известна и като плана "Маршал".

Още по темата
В рамките на инициативата Съединените щати предоставят заеми за възстановяване и да доставят стоки, суровини и храни на Европа. Така между 1948 и 1952 г. повече от 12 милиарда долара са разпределени между 16 европейски страни, сред които Германия, Италия, Франция и Великобритания. Западна Германия тогава получава около 1,5 милиарда долара. Тази финансова помощ не просто насърчава европейското икономическо чудо, но и създава нови експортни пазари за Вашингтон.

Планът "Маршал" има и своята политическа страна. Не всички европейски страни се възползваха от американските пари. САЩ искаха да ограничат влиянието на Съветския съюз в Източна Европа, а Москва се страхуваше от западното влияние и забрани на страни като Унгария, Чехословакия и Полша да участват в американската програма за възстановяване.

В колективната германска и европейска памет на плана "Маршал" обикновено се гледа като на успешна концепция. Програмата за европейско възстановяване направи възможни съвземането на европейските икономики и утвърждаването на демократичните структури. И днес планът "Маршал" често се посочва като пример за успешно следвоенно и следкризисно възстановяване.

Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна?

Призивът на германския канцлер за план "Маршал" е свързан най-вече с дългосрочните перспективи. Шолц очаква войната в Украйна да продължи още известно време. И подобно на плана "Маршал", Западът ще трябва да се подготви за продължителното възстановяване на Украйна. "Ще ни трябват още много милиарди евро и долари за възстановяване - и това ще отнеме години", обяви той по време на речта си в Бундестага.

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер пресмята, че възстановителният пакет за Украйна ще струва милиарди. Идеята на Европейския съюз е Украйна да поеме водеща роля във възстановяването в координация с ЕС, страните от Г-7 и Г-20, както и с международните финансови институции и организации.
 


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
92 то това е целта на запада. План Маршал означава безкрайни потоци от пари за възстановяване на Украйна. Т.е. западни фирми, защото ще има условия за тия пари, ще възстановяват градовете, инфраструктурата и т.н. Парите ще ги дължи Украйна, но де факто те ще отидат в западните фирми, извършващи възстановяването. Така Украйна става роб на запада, както сега Германия е роб на орловото перо.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А не беше ли точно това целта? Украйна да дължи милиарди под формата на заеми за възстановяване! Но пък Шолц добре е сравнил Украйна с Германия. Подсъзнанието не прощава. Човека добре знае кой е фашиста в спора и не случайно сравнява германските градове с украинските. И той като наш Кире, в стремежа си да получи дивиденти, признава всеизвестна тайна.
72
2
 
16
 
! Отговори
Спеца преди 3 месеца
Тоя есецовец трета генерация да не си бута гагата където не му е работа!Бъдещето на Украйна ще се решава от мирен договор с Русия и гласовете на украинците!А Запада скоро няма да има пари за своите граждани ,че да се грижат и за украиинците!Пък и Русия няма намерение да Ви допуска ни до Русия ,ни до Украйна!
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ръководството на ЕС е наясно с истинското положение на фронта и истинските възможности на украинската и на руската армии. Забележете, че вече не става дума за победа на Украйна, а за възстановяване след войната. Подразбира се, че войната ще приключи в настоящите граници на Украйна или по на запад.
70
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците могат само да загубят от продължаване и протакане от тяхна страна на конфликта. Съпротивата им само удължава тяхната агония. Ако се договорят с Русия няма да изгубят и животи и територия, а само територия.
69
9
 
1
 
! Отговори
До 84 преди 3 месеца
Ти ли си бе,Копейкин?!?
68
9
 
0
 
! Отговори
Соломон Паси преди 3 месеца
Слушайте внимателно. Номер 86 твърди и спекулира, че заплатите ще се увеличат 4 пъти, ако пуснем Златен Лев. Така. Ако това стане, ще ни наложат санкции, ще ни изгонят от ЕС и заплатите ще паднат до 250 лв. Какво стана сега? Колко пъти ще ти падне заплатата, ако въведеш "Златен Лев" я кажи. Значи ако взимам 800 лв след Златния Лев ще взимам 3200лв, но понеже ще сме в изолация, делим на 3,2 и става 1000лв. С 200 лв отгоре - първата година. Всяка втора, делено на 30% инфлация - 1000...700... 460..
67
4
 
2
 
! Отговори
Соломон Паси преди 3 месеца
До 86 - ти пи ли си хапченцата днес? Заплатите щели да се увеличат 4 пъти. А като те изритат от ЕС, колко ще ти падне заплатата? Сега е 800лв, след това ще бъде 250лв. Нали си голям математик, смятай. Колко става? КОЛКО СТАВА??!?!?!?!?!
66
4
 
22
 
! Отговори
А ще я има ли Окрайн преди 3 месеца
Русия твърде много търпя и се съобразява със запада, но с бивша Украйна чашата преля. Путин им предложи мирен план, но беше отхвърлен с насмешка, а сега олеле и се чудят как да се върнат до началото на войната и да преговарят с Путин. Вече няма връщане, много руски хора загинаха, сега запада ще плаща кръвнина, а Русия има методи да си я получи. И да се запомни.... винаги първото предложение на руснаците е най-доброто и те никога не блъфират. А мир е нужен и наложителен и то веднага, но вече при условията на ПУТИН!!!!
65
6
 
8
 
! Отговори
Bai Hoi преди 3 месеца
Скоро ще има Украинска област в границите на република Полша,Киев-Влов области максимум... :)
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 75 Германия щяха да имат граница с Мексико ако не беше СССР.
63
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
71 Знаем, че ако не бяха американците да дават пари и оръжие и да се бият на запад и в Африка, сега Германия и Япония щяха да имат обща граница някъде около Манджурия.
62
3
 
6
 
! Отговори
shimbaka преди 3 месеца
юбералес ало маймун!И една кофа шарка и за теб !
61
3
 
12
 
! Отговори
shimbaka преди 3 месеца
Зима е !!!Няма руска газ!хахахаха
60
2
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 3 месеца
До Хахаххахаха-----помним - 27 млн.
59
2
 
23
 
! Отговори
Хахаххахаха преди 3 месеца
Предния план на нацитата срещу Русия помним как свърши! Явно Олаф не помни! Хахаххахахаха
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Вижда се как САЩ помагат на Македония за да крадне историята на България. Днеска един професор от САЩ и бивш военен е писал че България изнудва Македония а САЩ трябвало да сключат договор с Македония за да се признае македонска нация.
57
0
 
14
 
! Отговори
Само за пари преди 3 месеца
Мислят. Да продадем оръжие, да поизбием малко глупави украинци да ги използваме срещу Русия когато му дойде времето, а ако нещо остане от глупаците и да ги заробим със заеми за триста години напред. *** хармериканска долна.
56
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изостаналата рашка никой не я иска , а тя се натиска . Кога най после САЩ ще поставят това зло на място .
55
6
 
1
 
! Отговори
Как ли преди 3 месеца
Украйна получава....блатнияВатник гледа.