Зеленски, Тихановская, Навални: Кой ще спечели Нобеловата награда за мир?

Комисията може и да ни изненада
6 окт 2022 17:15, Нели Христова
174
Зеленски, Тихановская, Навални: Кой ще спечели Нобеловата награда за мир?
Снимка: БГНЕС

Докато в Европа бушува най-голямата война от десетилетия, в Норвегия ще бъде връчена Нобеловата награда за мир.

Продължаващият конфликт на Русия в Украйна означава, че много внимателно ще се следи кой ще получи приза тази година, а това се превръща и в едно от най-сложните решения, взети от Норвежкия Нобелов комитет в последно време.

Присъждането на наградата за мир – едно от най-желаните отличия на човечеството – често служи като предложение за надежда в несигурни времена. Но експертите в областта на мира и сигурността предупреждават, че мрачната геополитическа картина може да обърка символиката на наградата през 2022 г.

"Понякога е трудно да се разбере кой може да получи наградата, защото има толкова много възможни кандидати", казва Дан Смит, директор на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), пред CNN. "Тази година е трудно да се разбере кой може да получи наградата, защото има толкова малко добри неща, които се случват в света на мира и сигурността."

Известно е, че Нобелите са трудни за предсказване и мисловният процес зад всяка селекция е обвит в тайна. Но експертите съставиха кратък списък с фаворити – като същевременно си запазват правото да бъдат изненадани от решението на комитета.

Влиянието на войната в Украйна

През по-голямата част от Първата и Втората световна война не е присъждана награда за мир, както и в няколко други случая. Но наградата често е била използвана, за да подчертае други продължаващи конфликти или да предостави фар на надежда, когато светът е изправен пред мрачни времена.

Този въпрос ще бъде в центъра на вниманието на вземащите решения в Осло, Норвегия, на които е възложено да изберат символ на миротворчество, дори когато граничеща страна води война на континента.

Конфликтът "ще тежи изключително много на съзнанието им", казва Смит.

Украинският президент Володимир Зеленски е начело на списъка на много букмейкъри с фаворити за спечелване на наградата, а някои компании също така посочват като фаворити общото население на Украйна и Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), който е помогнал на хора, разселени от войната.

Имало е предишни случаи, когато комисията се е замесвала в продължаващи конфликти.

"Понякога наградата е за изпращане на послание в доста специфичен смисъл", обяснява Смит. Той цитира наградата от 1993 г. на Нелсън Мандела и Фредерик Вилем де Клерк, които по това време преговарят за първите открити избори в Южна Африка след края на апартейда. "Този ​​процес продължаваше и комисията по това време искаше да му повлияе."

Но коефициентите на букмейкърите рядко са надежден ориентир за победителя, казват експерти, защото те са склонни да надценяват значимостта на актуалните събития.

А награда, която навлиза директно в конфликта в Украйна, се смята за малко вероятна.

"Зеленски е военен лидер и това, което се случва в момента, е война. Можете да се възхищавате или да не се възхищавате на действията, които предприема, но става въпрос за война и въоръжена защита на страната му", казва Смит. "Това е факт, който трябва да се уважава сам по себе си."

"Надяваме се, че войната ще приключи и те ще сключат мир", добавя той. "Ако Зеленски или някой друг може да допринесе за постигането на този мир, тогава ще има време да се признае това огромно постижение."

Критиците на Кремъл

Критиците на руския режим и неговите съюзници са сред онези, които мнозина очакват да спечелят наградата.

Алексей Навални, критикът на Кремъл и опозиционен лидер, който беше осъден на затвор по обвинения в измама от московски съд тази година, е начело на много прогнози на експерти.

Навални е най-известният вътрешен критик на руския президент Владимир Путин и неговите противоположни възгледи почти му костваха живота. Той беше отровен с нервнопаралитичен агент през 2020 г. в атака, за която няколко западни служители и самият Навални открито обвиниха Кремъл. Русия отрече всякакво участие.

След петмесечен престой в Германия, възстановявайки се от отравянето с "Новичок", Навални миналата година се завърна в Москва, където незабавно беше арестуван за нарушаване на пробационни срокове, наложени по случай от 2014 г.

Но някои очакват дори пътят му до наградата да е тесен. "Смятам, че Навални е герой, но той е политически лидер", казва Смит. Това не попречи на някои политици, като президента на САЩ Барак Обама, да бъдат почетени, но след като Навални е в затвора, възможността му за постигане на мир в реалния свят може да се смята за твърде малка. "Това е награда, която се присъжда не за това колко сте велики, а за това колко страхотни са нещата, които сте направили."

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская също се смята за силен съперник.  Тя бе принудена да избяга в изгнание през Литва, след като се кандидатира в президентските избори срещу силния лидер и съюзник на Путин Александър Лукашенко. Вотът бе заклеймен от международната общност като нито свободен, нито честен.

Обща победа за Тихановская и Навални се прогнозира от Хенрик Урдал, директор на Института за изследване на мира в Осло, който всяка година изготвя списък с фаворити за наградата.

"Както Тихановская, така и Навални са вокални критици на руската инвазия в Украйна", написа Урдал тази година. "Споделената Нобелова награда за мир между тях би се разглеждала като ясен протест срещу руската агресия и помощта от Беларус и като подкрепа за демократични и ненасилствени алтернативи на Лукашенко и Путин."

Възможна е изненада

Нобеловата награда за мир не винаги е реакционна награда и остава голяма вероятност комитетът да погледне отвъд настоящия геополитически климат и да подчертае друга област.

Някои предполагаха, че пандемията COVID-19, която разтърси глобалната сигурност през последните две години, ще повлияе на мисленето на хората, вземащи решения през това време – но вместо това наградите през 2020 г. и 2021 г. подчертаха продоволствената несигурност и заплахите за свободата на печата..

Това може да е годината, в която се признават усилията за прекратяване на пандемията – но това би създало драстичен прецедент, тъй като предишни награди не са се фокусирали конкретно върху арената на общественото здраве, обяснява Смит.

Когато има малко очевидни лица, които се очаква да спечелят, глобалните институции често се възползват. Организацията на обединените нации и няколко от свързаните с нея хуманитарни органи спечелиха трофея със Световната продоволствена програма през 2020 г.

Урдал предложи Международния съд (МС) за победител тази година, ако комисията реши да подчертае разрешаването на конфликти.

"Нобеловата награда за мир на Международния съд  до голяма степен би се разглеждала като безспорна -  на 16 март съдът нареди на Русия "незабавно да спре военните операции" в Украйна. Нобеловият комитет може да подчертае това решение като опит за спиране на незаконната война", пише Хенрик Урдал.

Той също предлага индийския активист за правата на човека Харш Мандър, продемократичните демонстранти в Хонконг и фигури, които се противопоставят на потискането на уйгурите в Китай, като други имена, достойни за признание.

Комисията може алтернативно да се върне към темата за изменението на климата, ако се борят да намерят миротворческо постижение, постигнато през изминалата година. Тийнейджърката Грета Тунберг вечно е издигана като претендент, заедно с няколко други активисти за климата.

Но остава голяма вероятност името или имената, прочетени в петък, да бъдат малко известни на експерти или зрители.

"Едно нещо, в което комитетът за мир е доста добър, когато иска, е наистина да ни изненада", казва Смит. Като един такъв пример той посочи победата на Надя Мурад през 2018 г. за работа за прекратяване на сексуалното насилие. "Може би ще изберат някой, който е работил тихо и без много видимост за мир – може би на ниво общност – и ще съсредоточат вниманието върху това. Възхищавам им се за начина, по който го правят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам Доналд Тръмп - като беше президент нямаше грам война.
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байден ще я спечели
118
1
 
2
 
! Отговори
Рефан преди 1 година
Който и да се бори за нобеловата награда,Баце винаги печели.
117
6
 
1
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Христо Христов, ще престанете да говорите лъжи. Това за "слугуването" сам ли го измисли или някой ти плаща да пишеш такива глупости. С всякаквите предприсъединителни, съединителни, следсъединителни ,България е получила вероятно сумарно 100 млд Е ! БЕЗВЪЗМЕЗДНО! И продължава да получава. В същото време се държи доста настрани за важни неща. Ти това ли нарачеш "слугинаж", бе Христов. Хайде сега напиши именцето на този който ти нарежда какво да пишеш.Да те видим колко си честен.
116
0
 
1
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Радев. Той не дава един патрон да се изнесе. Генерал - пацифист! Това ако не е за Нобел за мир.
115
0
 
7
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 година
В чест на децата от Донбас...трябва да е Володя Зеленски.Помия!
114
0
 
12
 
! Отговори
Зеленият преди 1 година
Наркоманът който бомбандирали собствените си граждани с Нобел за мир?Това някаква гнусна шега ли е?
113
2
 
11
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Зильонски и Нобел за МИР? ба си !!!! Вие нормални ли сте ? Еврейчето което изпрати на заколение младите бедняци на Украйна в скотобойната !
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нобеловите станаха като Оскарите - еврейски празници
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски макар и жертва отбраняващ с все пак е участник във война ,каква награда за мир
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай ви Адолфчо, посмъртно. Сред тез кандидати той е най-читав. ...Юрог е йци и натовисти опошлиха всичко и вече нито юровизията им, нито наградите им означават нещо.
109
0
 
6
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Дайте му един Оскар бе! Те са с половин глава и вътре празна-таман за него!
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОДИГРАФКА С НОБЕЛОВАТА НАГРАДА !
107
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нито един от тримата този комитет раздава милионите по политически мотивиняма никакви критерии тази награда няма вече авторитет
106
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелето изпраща хора на, смърт и ще получи нобелова награда хаха все едно Химлер да получи награда за създаването на лагерите на, смъртта
105
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нобелова награда за мир! е за човек, който прокламира МИР! Отдавна нечувана дума във всемира!
104
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руснаци награда не бива да се дава! Значи, остава Зеленски. Нали така, бе! Много е *** отговора в сложната постановка.
103
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ако не спечели джуджето Зеленски, продал народа си и отказващ да преговаря за мир, не виждам кой би бил по-подходящ?
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
112, е па.,.,.това
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се че танцуващия с прашки и токчета. Все пак той е най-политически "правилен" в ерата на психяссала либерастична дегенерасстия.