Шолц: Рискът Русия да използва ядрени оръжия в Украйна намаля

Путин: Заплахата от ядрена война нараства
8 дек 2022 07:39, Елка Василева
50
Шолц: Рискът Русия да използва ядрени оръжия в Украйна намаля
Снимка: архив, БГНЕС

Рискът Москва да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна намаля, защото международната общност "постави червена линия" на Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

Още по темата
"Едно нещо се е променило за момента: Русия спря да заплашва с използване на ядрени оръжия", каза канцлерът в интервю за германската медийна група "Функе" и за френската "Уест Франс". Според него това е последица от факта, че международната общност, включително Китай, "е поставила червена линия" пред Москва по този въпрос.

В това отношение германският лидер смята, че неотдавнашното му пътуване до Китай е дало резултат: "По време на посещението ми в Пекин заедно с китайския президент Си заявихме, че не трябва да се използват ядрени оръжия. Скоро след това страните от Г-20 потвърдиха тази позиция“.

Запитан за неотдавнашната полемика, предизвикана от френския президент Еманюел Макрон, който смята, че на Русия трябва да се дадат гаранции за след края на войната в Украйна, Олаф Шолц призна, че в дългосрочен план ще възникне въпросът за архитектурата на сигурността.

"Приоритет е Русия да прекрати войната незабавно и да изтегли войските си. Вярно е, че тогава въпросът е как да гарантираме сигурността на Европа", каза той. "Разбира се, ние сме готови да обсъдим с Русия контрола върху въоръженията в Европа. Предложихме това преди войната и позицията ни не се е променила", добави той.

След няколко заплахи за използване на ядрени оръжия от страна на руски официални лица през последните месеци вчера Путин заяви, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на такава атака. "Смятаме оръжията за масово унищожение, ядрените оръжия, като средство за защита. (Използването им) се основава на така наречения "ответен удар": ако ни ударят, нанасяме ответен удар", добави руският президент.

Въпреки това той отбеляза, че "заплахата от ядрена война нараства" предвид конфронтацията между Русия и Запада по отношение на Украйна, като обвини американците и европейците.
(БТА)

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А това, че Украйна стреля по АЕЦ Зопорожие, не и ли адрена заплаха??? Защо не кажеш кой стреля а!
33
1
 
1
 
! Отговори
Шмолци, преди 1 година
що протестират немчурлята,бре?!? Нали уж санкциите действат?!?
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя що не се хвърли от някой по висок мост. Нещо напрегнат ми изглежда.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който е тръгнал да покорява света, е бил поставен обратно на мястото му.
30
1
 
7
 
! Отговори
След като преди 1 година
Русия разкри заговора за мръсната бомба в Украйна и изведнъж говоренето за ядрена заплаха от Русия секна. СлучаЕнос??!!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е намалял, след като винаги е бил нула.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя фашистки сексуален извратеняк сам си спретна тоя "опит" за преврат,та да си вдигне малко рейтинга,защото в Германия не могат да го дишат вече.А иначе Русия никога не е казвала,че ще използва ядрено оръжие в Украйна.Заплахите са били и са срещу терористите от НАТО.ако тръгнат да се правят на мъже.
27
2
 
10
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Физиономията на тоя е по-нискоинтелигентна от тази на Хитлер?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейската комисия предложи днес нови регулации, които биха задължили страните членки да признават правата на еднополови родители, получени в друга страна на блока, предаде АФП. Инициативата, която има за цел да облекчи придвижването на тези семейства, вероятно ще бъде блокирана от десни правителства като тези в Полша и Унгария. "Искаме да помогнем на всички семейства и деца в трансгранични ситуации. Когато си родител в една държава, значи си родител във всяка държава", написа Урсулата
25
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 1 година
Еееееееееее....що бееее,добре беше да да променят малко въздуха ...що *** щяха да измрът,та да се прочисти планетата и без това се пренасели/нали тъка говорят някой/и как да ги изхрани майката земя!!!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо това Украйна и нейните западни партньори просто печелеха време, докато НАТО успее да изгради украинска армия, способна да превземе целия Донбас и също така да изгони Русия от Крим, отбелязва пенсионирания офицер от американското разузнаване Скот Ритър.Нито САЩ, нито европейските сили се опитаха да избегнат въоръжен конфликт, тъй като самата покана към Украйна за партньорство с НАТО недвусмислено доведе до това.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скот Ритър: Русия беше подведена да вярва, че има дипломатическо решение на насилието в Донбас. Докато т. нар. колективен Запад (САЩ, НАТО, ЕС и Г-7) продължават да твърдят, че руската инвазия в Украйна е акт на непровокирана агресия, реалността е съвсем различна: Русия беше подмамена да вярва, че има дипломатическо решение за насилието, което избухна в Донбас в източна Украйна след подкрепения от САЩ преврат на Майдана в Киев през 2014 г.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Минските споразумения бяха подписани с цел "да се даде време на Украйна", което да позволи страната да стане по-силна. Това заяви бившият канцлер на Германия Ангела Меркел в интервю за националния ежедневник Die Zeit." -Виждате ли, те изобщо не са смятали да ги изпълняват.
21
0
 
11
 
! Отговори
До Само питам преди 1 година
Като нищо ще изфабрикуват и ефин пожар като дядо му през 1933! И изобщо някой вярва ли, че 50 човека на възраст от 58 г. до 71 г. щели да правят преврат!? Нацистът се разправя с партиите, които му задавст неудобни въпроси и го критикуват. Нищо ново. Фашизъм.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внукът на СС-овец Шолц няма да спре с нацистката си пропаганда и лъжи. Без малко да го спрат, май.. Нищо, следващия път.
19
0
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ако русия използва ядрени оръжие гл виновници ще бъдете вие сащ и запада75 години мир и накрая не се сдържахте в името на печалбите на впк съсипахтеевропа съд за вас за геноцид срещу човечеството първо вируси и ваксинисега бомби и смърт
18
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В момента в който "лидерите"в Европа подкрепиха фашиският режим в Киев в центъра на Европа в 21век.са вече на бунището на историята .
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия никога не е изполвала ядрени оръжия. Питайта щатите с Хирошима и Нагазаки.
16
2
 
13
 
! Отговори
Империалистите преди 1 година
треперят! Идва новият руски, световен ред! Всички ще са равни! Няма да експлоатират човека труженик! Няма да се ограбват богатствата на най-бедните страни!
15
12
 
2
 
! Отговори
Шолц преди 1 година
Не си ли разбрал урока...НИКОГА НЕ ВЯРВАЙ НА РУСНАЦИ...