2023: Произвели сме повече боеприпаси, отколкото цяла Европа

Ще строим нов оръжеен завод
6 мар 2024 22:45, Петър Бойчев
131
2023: Произвели сме повече боеприпаси, отколкото цяла Европа
Снимка БГНЕС

Българската оръжейна промишленост, това което сме произвели през 2023 г., е по-голямо кумулативно като боеприпаси от произведеното в Европа като цяло. Това каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия. Като цяло голяма част от това, което се произвежда в България, е необходимо както на нашите евроатлантически партньори, така и на Украйна, допълни министърът.

Богданов изтъкна, че българските компании кандидатстват и по европейски програми, насочени към разширяване на производствения капацитет, като посочи, че освен частните компании, ВМЗ-Сопот също кандидатства по програмите за еврофинансиране със собствени проекти.

Министърът напомни, че на среща в парламента с участието на председателя на парламентарната комисия по отбрана и лидерите на политически формации, които подкрепят кабинета, е било получено уверението, че България би могла да изгради собствен завод и мощности за производство на барут.

В тази връзка Богданов посочи, че вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии, известни са и "най-ограничителните моменти" при доставката на такова оборудване, колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той. Богданов посочи, че е поет ангажимент до края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут. Колкото и капацитет да изградим, в момента пазарът и търсенето е огромно, коментира министърът и допълни, че това означава, че ще има "бизнес и за частните, и за държавните компании".

Богданов заяви, че решението за изграждането на такъв завод ще е на Народното събрание. Богданов посочи, че изграждането на подобен завод отнема 3-4 години. Това означава, че имаме достатъчно време ние да си планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин, каза още Богданов. Първото такова плащане, дори и да имаме одобрен проект тази година, ще се очаква след около година, допълни той, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С камъните на политиците по главите на народа. Тези Мижетурки политиците ще избягат първи извън България
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А цяла Европа дали го одобрява или някои казват ***
109
1
 
0
 
! Отговори
112233 преди 1 месец
Каквото и да сме произвели, ставаме мишена при един бъдещ конфликт. Държавата нищо не печели, частника прибира парсата.
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ще стане вицът на годината!Отдавна е ясно,че ако от нещо се произведе 10-ина борийки,ще напишат,че са направили 10 милиона!
107
0
 
2
 
! Отговори
102избягал от Курило преди 1 месец
връщайте го обратно !
106
1
 
4
 
! Отговори
ШВЕЙЦАРИЯ неутрална преди 1 месец
ШВЕЙЦАРИЯ неутрална... 41 277 кв.км.; 8.6 милиона; И ВЪВ ВСЯКО ШВЕЙЦАРСКО СЕМЕЙСТВО ПИРАМИДА С ПОНЕ 4 ДУЛА, ПОНЕ ЕДИН СНАЙПЕР ... РЕАКТИВНИ ХВЪРЧИЛА ПОСТОЯННО БУЧАТ В НЕБЕТО... ПОД ВСЕКИ БЛОК ВКОПАНИ ГАРАЖИ И ДЕЙСТВАЩО ПРУ В СУТЕРЕНА... НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ДА ГИ НАПАДАТ...
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аааааааааааааааа....х....стига ве..?!? Ти да видиш...той затова *** вече за две години не мое превземе таз Украйна....алооооуу, бай Байдъне....отлагай милиардите....според някой си Б.Б (не оня, ами другия), сме щели да направим всичките оръжия, за да победим ***...стой та гледай...!!
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хвали се че произвежда стока за смърт
103
5
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 месец
На всеки русофил по един снаряд в дюпето.
102
1
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
НИЩО НЕ ПОДАРЯВАМЕ ---плащат ни богато , за да произвеждаме боеприпаси , за трошиме"братските руски чутури"-----"ИКОНОМИКАТА ИКОНОМИЧНА--ДЕЛО НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН"!ЗАТОВА ВИНАГИ ЩЕ ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!
101
0
 
13
 
! Отговори
ами просто е... преди 1 месец
Ние работим и пращаме на Украйна ---А ОТ ЕС И САЩ НИ ПЛАЩАТ ЗА РАБОТАТА..ха,ха,хааа......А , Нинова въртеше допълнителна далавера --като караше боеприпаси на Полша и Румъния , за Украйна ---ЗА ДА ГУШИ ТЛЪСТИ КОМИСИОННИ...ха,ха,хаааааааа....НЕ ВИ ЛИ СТАВА ЯСНО..??!!
100
8
 
7
 
! Отговори
Насакото Яката преди 1 месец
Така ли а къде са паричките, или ги подаряваме?
99
9
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
102, никви кинти не влизат в държавата. Само ВМЗ Сопот е държавно все още и в статията дори се чудят, как да им вземат парите, за да правят завод за барут. А защо не вземат парите от рани частници, италианци и други марсианци? Колкото пари влизат в държавата от Кауфламд и Била, толкова влизат и от частните военни заводи. Частник никога не пълни хазна. Той крие и изнася за топли страни.
98
4
 
7
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
До Ужас 92 А руснаците кого убиват сега ? Нали до онзи ден бяха една държава.Братушки.
97
5
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Най после една добра новина . Много грандиозни строежи са набелязали. Има да плащаме .Бог да ни е на помощ и ЕС. От САЩ нищо , но от сърце.
96
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Dano tij boepripasi da se se vyrnat obratno kadeto sa proisvedeni
95
13
 
22
 
! Отговори
мерси от Украйна преди 1 месец
Русофили ,русофоби дружно правят снаряди за бой по руските кратуни!
94
3
 
7
 
! Отговори
Кирил петков преди 1 месец
До 109 ми като гласувате за мене ще сте прецскани мн ясно хехе продължаваме зануляването!
93
19
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
България се нуждае от гражданска война и втори 9 септември ама тоя път до 9 коляно никво белене
92
0
 
5
 
! Отговори
Значи преди 1 месец
Пак ще сме най прецаканите от цяла Европа, като ония дето най малко са давали кажат - ами то е подарък