Папата е смятал да се откаже от престола през 2000 г.

От завещанието става ясно, че папата е пожелал през 1982 г. погребението му да бъде в Полша, но през 1985 се е отказал от идеята и е дал правото на кардиналите да решат къде да бъде вечният му дом
7 апр 2005 18:01,
Папата е смятал да се откаже от престола през 2000 г.
сн. БулФото

Папата е планирал доброволно да се откаже от престола през 2000 г., след като е живял в „труден век, който току-що е свършил“, се казва в завещанието му, публикувано днес от Ватикана.

Бог ми отреди да живея в труден век, който скоро завърши. Трябва да се запитам не е ли време да повторя думите на Симеон от Библията „ nunc dimitis“ (сега вече можете да ме изпъдите), пише папата в документа от осем страници, публикуван във версията му на италиански език.

Надявам се Бог да ми помогне да разбера докога мога да продължа да му служа от позицията, която той ми отреди на 16 октомври 1978.“, продължава Йоан Павел Втори. Завещанието, чиито оригинал е написан на полски, е съставено от листове, писани по различно време, като първият датира от 6 март 1979.

От документа става ясно, че папата е пожелал през 1982 г. погребението му да бъде в Полша, но през 1985 се е отказал от идеята и е дал правото на кардиналите да решат къде да бъде вечният му дом.

Също така папата благодари на Бог, че Студената война е свършила без употребата на ядрени оръжия. „Благодарение на Божията помощ, по време на студената война не бяха използвани ядрени бомби,“ пише Йоан Павел Втори.

Друго желание на Карол Войтила е личните му бележки да бъдат изгорени.

Понтифът, напуснал този свят в събота, отбелязва в края на завещанието си, че не оставя зад себе си „никакви материални блага“. „Колкото до нещата, с които си служа ежедневно, искам да бъдат раздадени както се намери за добре“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание