Хиляди палестинци нахлуха в Египет да пазаруват

Милицията на Хамас взриви стената, разделяща ивицата Газа от Египет
23 яну 2008 12:22,
9
Хиляди палестинци нахлуха в Египет да пазаруват
Египетската полиция не успя да спре палестинците. Снимка: DPA

Радикалните привърженици на Хамас щурмуваха през нощта египетския ГКПП Рафа и с помощта на експлозиви пробиха пет дупки стената, която разделя Ивицата Газа от Египет.

По данни на местните органи за сигурност, хиляди палестинци са се възползвали от тази възможност и са преминали на египетска територия.

Свидетели на събитието съобщават, че палестинците са напазарували големи количества хранителни продукти в граничните градове Рафа и ал-Ариш. Някои от тях вече са се завърнали в Газа натоварени с кошове храна, матраци и други продукти от първа необходимост.

Египетската гранична полиция не е била в състояние да предотврати нахлуването на палестинците. По данни на свидетели обаче те са издигнали бариери и пропускателни постове по пътищата на Синайския полуостров, за да попречат на палестинците да навлязат навътре в страната и така да се доберат до Кайро и други региони на Египет.

Египетският президент Хосни Мубарак само преди няколко дни изпрати допълнителни полицейски формирования за охрана на границата в Рафа и призова израелското правителство да отслаби блокадата на ивицата Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Imperatora преди 16 години
Да,евреите са виновни за много от войните по света,даже един американски актьор го беше казал скоро.Ама не им стиска да се бият с Иран,а само с дребните мишки като палестинците и Ливанците,а освен това като четох една статия за тяхната територия там пишеше-не знам си колко километра(като не се включват окупираните голански възвишения,другата част на йерусалим,даже май бяха окупирали и синайския полуостров)Изобщо тези арабо-израелски войни няма да затихнат дълго време.Ама няма кой да им каже нещо-нали САЩ са със тях
7
0
 
0
 
! Отговори
Извора преди 16 години
Красиви думи,но не знаете историята,как се стига до там че,действително да говорите красиво.Как ли щяхте да сте днес,ако нямаше кой да мисли вместо вас.Държава и народ не се съхранява само с красиви думи,когато се налага да отстояваш устои.
6
0
 
0
 
! Отговори
hihi преди 16 години
хахахаха майко мила незнаех 4е матраците им трябват толкова спешно като храната например
5
0
 
0
 
! Отговори
Myleena преди 16 години
Напълно съм съгласна с теб,за съжаление хората много бързо забравят от къде са тръгнали и какви са били.Когато някой придобие достатъчно власт и ресурси,автоматично започва да се изживява на Господ-Той задължително е Правомислещия,Той задължително е Праводействащия!Няма начин-така сме си изградили живота,непрекъснато се стремим да притежаваме повече и повече.Мислим любимите си същества за наша собственост,децата си ,домашните любимци и приятелите,да не говорим за работното ни място(да има късмета някой да ни го отнеме,ще...)Вярваме си че притежаваме природата,разделяме за да владеем родините си,моретата,дворовете.А пък предметите-предметите са най-важни,единствената неумираща цел до смъртта ни е да притежаваме възможно най-много от материалните вещи-с тях се чувстваме силни,с тях се чувстваме обичани,с тях ни уважават,с тях си вярваме и се взимаме насериозно,с тях ни е хубаво!Докато се опитваме да притежаваме всичко и всички , губим единственото нещо което наистина имаме-свободата.Защото човек не притежава и себе си,като индивид-нито чувствата,нито мислите-тях не можем да притежаваме,дори не успяваме и да контролираме!
4
0
 
0
 
! Отговори
MayDay преди 16 години
Само не разбрах как евреите от най-големите жертви в световната история се превърнаха в най-големите насилници-окупатори.... По Дискавъри даваха много хубав филм (правен от американци), който много добре показва ужаса на палестинския народ, показва в какви коравосърдечни *** са се превърнали евреите... И накрая филма завършваше точно с този въпрос - Как за 50 години жертвите се превърнаха в насилници? Май много бързо забравиха концетрационните лагери, преследването, масовите убийства... Палестинците на драго сърце са им отстъпили част от територията си, след това евреите са заграбили общо 75% от държавата Палестина... Забележете палестинците не си ги искат обратно! Искат просто това което е останало като Палестина да се обособи отново като отделна държава, със собствено управление, структури, граници. Евреите не са съгласни и на това. Представете си че вас ви оградят в Люлин примерно и за да стигнете до Младост трябва да минете през 5 контролни поста, да имате пропуск, да чакате с дни, седмици и месеци да си купите хляб.... Разстояние което стандартно се изминава за 30 мин, да го минавате за 2 седмици... да няма от къде да си купите хляб, лекарства, за всичко да чакате "да ви го донесат" с камионите... Няма от кой да потърсите помощ, цял свят да се прави на глух и сляп за това което става, ами вие няма ли да станете терористи? Кво друго им остава на тия хора освен да станат живи бомби? Не ги оправдавам, нито едно убийство няма оправдание, но ги разбирам... В положението в което са поставени просто няма друг изход! Ботев, Левски, Бенковски.... по днешните разбирания и стандарти до един щяха да са обявени за терористи! Даже си представям заглавията и новините - "Днес Главатаря на Терористичната организация за Българско Освобождение Христо Ботев заедно със 50 бойци от незаконното си формирование, премина река дунав в опит за нападение над свещенната Османска Република" А пък Васил Кунчев - Левски си е бил направо българския Осама Бин Ладен с тая тайна организация от революционни комитети...
3
0
 
0
 
! Отговори
`1 преди 16 години
....матраци и други СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ!!!!!! ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ, ОТКОГА МАТРАЦИТЕ СТАНАХА СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ??????
2
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 16 години
Не може, ако си ги приберат, кой ще занимава израелската армия.Че ако остане без работа, току виж пак тръгнала да форсира Суец :)
1
0
 
0
 
! Отговори
пи-ра-ами-да преди 16 години
Хайде сега Египетски театри.Да вземат да си ги приберат всичките,за постоянно.