Чавес плаши САЩ с петролен бойкот

Скандалът с национализацията на „ЕксонМобил“ ескалира
11 фев 2008 11:57,
17
Чавес плаши САЩ с петролен бойкот
Снимка: yimg.com

Намерението на венецуелския президент Уго Чавес да национализира петролните полета, разработвани от американския концерн „ЕксонМобил“, както се очакваше, прерасна в грандиозен скандал.

В отговор на действията на Чавес, от „Ексон“ започнаха юридическа офанзива пред съдилища в САЩ, Великобритания и Холандия срещу правителството на южноамериканската страна, настоявайки да бъдат замразени активите на държавната петролна компания „Петролеус де Венецуела“ /PDVSA/.

Американците дори успяха по съдебен път да замразят 12 милиарда долара собственост на PDVSA, но по всичко изглежда, че конфликтът между двете страни едва сега започва.

В седмичното си предаване „Ало, президенте“, Уго Чавес заплаши открито „Ексон“ и Белия дом, че подобно поведение от тяхна страна ще доведе до пореден скок на цените на петрола, като те могат да достигнат до нива 200 долара на барел.

„Ако ни замразите, ако наистина успеете да ни замразите, ако ни навредите, след това ще ви нараним. Искате да знаете как? Няма да изнасяме петрол за САЩ“, заяви още радикално левият президент на Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
hard преди 16 години
Плаши Пеьо кокошките.
15
1
 
0
 
! Отговори
Miladinov преди 16 години
az otkrito zaqvqvam 4e politikata na bush i 6tatite ama absolutno ne me kefi, naistina taka napadnaha irak, taka 6te napravqt i s iran, sigurno sled 2-3 godini 6te napadnat i nepal i butan, da ea i ne6tastnici zad okeana, i sme im tragnali da im lijim gazovete za skapanite vizi...
14
1
 
0
 
! Отговори
Becko преди 16 години
Лелееееее, леле, маКолко много специалисти днес цъфнаха фъф форумъ?Специалистите по нафтите, муфтите и мутрите да идат да попрочетат нещо за свободия пазар.Чавес, само ще стабилизира режима на Буш ако национализира нафтарите от щатите. И не само това печалбите на същите сте хопнат над св рекорд на Щафетка Костадинова. Защо щафетка , това е друга приказка. та нафтарите в щатите са по принцип републиканското лоби. Та Чавес сте национализира. Лобите ще дигне печалбите и ще налее в президентската надпревара повечко зелено.Направете си паралела с желязното Кремиковци, газовата Руската тръба и идещите парламентарни избори ф България. Която партия удари керията през тези два проекта ще остане за 100 години управляваща сила от Варна и Бургас до Петрич и Видин и от Малко Търново и Мелник до Свищов и Силистра.
13
1
 
0
 
! Отговори
Че Гевара преди 16 години
Чавес може да има мн кусури и да си е разбойник, но поне е националист. Не като нашите дупедавци. По-големия разбойник определено е Буш. Но и на САЩ им дойде края, колкото и да хапят. Жалко, че и България отдавна върви все в грешната посока, или по-скоро я водят натам. Щом и при бай Тошо се оказа, че в мн неща сме били по-добре от сегашната лудница.
12
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
toq pi4 me kefi! hi4 ne gi "brasne bush-men4etata za sllivki". ne sa kato na6ite podvii-opa6kovtsi - iskat usa bazi - na vi bazi...iskat nezavisimo kosovo(zaradi bazite na kosovska teritoriq)-na vi nezavisimo kosovo....
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
някой спомена и валутния резерв на китай.... силно се надявам да преминат към еврото, жална им майка на щатите тогава. Ще седя и ще ям пуканки пред телевизора, докато гледам как се срива империята на злото....мечтииииииии..... (-:
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тоя *** е пълен провал води народа си към просешка тояга.Всички венецуелци ще плащат репарации докато са живи, заради крадливия нрав на своя диктатор.
9
1
 
0
 
! Отговори
kenanoff преди 16 години
Венецуела е 12% от вноса на петрол в САЩ. При належаща нужда - може да се замени с друг. Иначе казано - САЩ няма да клекнат толкова лесно. От друга страна първо на Чавес ще му липсват парите, които ще бъдат замразени (защото национализацията си е обикновен грабеж), а от друга - в момента той продава почти всичкия си петрол там, тоест доста ще му намалеят и приходите.От друга страна в дългосрочен план той иска да се разработват нефтените пясъци в Ориноко, което без чуждо участие (кnow-how) няма да стане.От друга страна логиката не игра е при Чавес, нищо чудно да сполучи поговорката "нефт гази - гладен ходи", която естествено сме наблюдавали и на много други места - Нигерия, Иран, Алжир, русия и т.н.
8
1
 
0
 
! Отговори
кожен боздуган преди 16 години
Един ден ВСИЧКИ умират.
7
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пролет дойде, нафтата почва да ефтинее-иде ред на някой проблем да дигне цените до желаните от Буш-мените цени. Че не се знае наесен дали пак ше има гювеч в тоя размер-избори идат
6
1
 
0
 
! Отговори
човек преди 16 години
момченца,далече сте от действителността.ако вие вземете магазин под наем с договор,ремонтирате го и го разработите,собственика като види че печелите и си поиска магазина,преждевременно,ще бъдете ли доволни,дали няма да го фраснете???!!!Там са вложени много милиарди долари в технологии които чавес и путин нямат.Последното го запомнете!!!
5
1
 
0
 
! Отговори
smaili преди 16 години
Mai shte se zasiliat otnovo zaplahite ot Osama Bin Laden, nali triabva da ima nova PRI4INA ZA POSEGATELSTVO V-HU Irakskia petrol a ima na4enki i za Iranskia, naskoro imashe opiti da se simulira takova napadenie ot iranski kater v zaliva....i taka teroristite pak shte zaplashvat sveta a kade e tova opasno himi4esko orajie za koeto govoreha predi napadenieto sreshtu Irak, nito edin patron ne beshe pokazan naiave...!???
4
1
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 16 години
Ето това е политик, който сигурно си и дърпа от баницата (халал да му е), но и брани интересите на нацията си и си тежи на мястото!...ако можеше и нашите да са такива..........
3
1
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 16 години
Ако Уго направи петролно ембарго на САЩ, много лошо им се пише на каубоите. Остова и Китай да замени доларовите си наличности с евро, да речем, и тогава САЩ ще сдадат багажа без война. Търсеха си го. А майстор все ще се намери...
2
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
are 4aves, nie sme s tebe:)
1
1
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 16 години
, тая Америка наистина е новата империя на злото, концерните и осират целия свят, в момента в който някой покаже малко характер и го заклеймяват като диктатор. Много ясно че ще си национализират полетата, нали са на тяхна територия