Раул Кастро – новият кубински президент

Братът пое кормилото, но: „Фидел е Фидел и ние всички много добре знаем това“, обяви новият държавен глава
25 фев 2008 09:01,
9
Раул Кастро – новият кубински президент
Раул Кастро. Снимка: БГНЕС

Кубинският парламент избра Раул Кастро за нов президент след почти 50 години управление на неговия брат Фидел.
Това историческо събитие изглежда ще остави острова да се развива по комунистически път, коментира Франс прес.

„Фидел е незаменим; хората ще продължат неговото дело, когато той не е вече между нас, все пак неговите идеи винаги ще са тук“, заяви Раул Кастро в първата си реч като държавен глава пред депутати.

„Приемам отговорността, която ми бе дадена с убеждението, че ще повтарям често: има само един ръководител на кубинската революция: Фидел е Фидел и ние всички много добре знаем това“, добави той.

81-годишният Фидел Кастро, който проведе революцията в Куба, временно предаде властта на своя по-млад брат през юли 2006 г., когато бе приет в болница за операция на червата.

Оттогава той няма публични изяви, а във вторник миналата седмица обяви, че по здравни причини се оттегля като президент на страната, чийто ръководител е от 1959 г.

Раул Кастро заяви, че ще се консултира със своя брат по важните въпроси. Той обеща да бъде защитник на страната от могъщия северен съсед – САЩ.

„Отбелязахме нападателните изявление и откритата намеса на Империята /така в Куба наричат Вашингтон/ и някои от неговите най-близки съюзници“, заяви Раул Кастро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Мамантос преди 16 години
За предубедените -- Куба има много добро социалистеческо здравеопазване, а също така -- образование и наука. Демократична България е много по-зле по тези показатели.
7
0
 
1
 
! Отговори
приятелка на кубинск преди 16 години
Имам приятел който живя в Куба, а после се ожени за кубинка. Живяха известно време в Демократична България, но като се "нарадваха" на демокрацията събраха багажа и се върнаха в комунистическата Куба, където живеят до сега много спокойно и щастливо. Чуваме се редовно. Всичко лошо което се говори за тази райска държава е американска пропаганда.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
И затова е на тоя хал.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Куба е едно от малкото места в което американската селяния не се е впила като кърлеж, за съжаление едва ли ще е още дълго.
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Анонимен глас попитал радио Ереван: - Може ли един щастлив народ да живее цяла година без да яде? - Не може, г-н Кастро!
3
0
 
1
 
! Отговори
MMM преди 16 години
"...ще остави острова да се развива по комунистически път". Откога има развитие по време на комунизъм??
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
81 годишния Кастро обеща,че ще даде път на младите и изпълни обещанието си.Новият лидер е само на 76 години и при това му е брат.
1
0
 
1
 
! Отговори
baj Hasan преди 16 години
Teq pak kvo se panat be ,6te za6titavat - kvo nali kato gi napravqt bedni kato carkovni mi6ki 6te za6titqt na Muro Masuro :-))))))