В Германия забраниха шпионирането на компютри, у нас го въведоха

Съд постанови, че кибер шпионирането нарушава човешките права
27 фев 2008 16:48,
31
В Германия забраниха шпионирането на компютри, у нас го въведоха
Службите в Германия ще могат да влизат в компютрите на заподозрени лица само с разрешение от съдия. Снимка: ВВС

Върховният съд на Германия ограничи правото на службите за сигурност да шпионират компютрите на хора, заподозрени за престъпления, както и на терористи, съобщи ВВС.

Досега службите имаха право да следят кореспонденцията на такива лица.

Федералният Конституционен съд в Карлсруе обяви, че кибер шпионирането нарушава човешките права и може да бъде използвано единствено в екстремни случаи.

Случаят бе внесен в съда миналата година, след като западната провинция Северна Вестфалия позволи употребата на софтуер, който да следи заподозрени в извършването на престъпления.
 
Председателят на съда Ханс-Юрген Папиер коментира, че използването на софтуера е  в противоречие с правата, заложени в германската Конституция.
 
Според решението на институцията, кибер шпионирането може да се използва от службите за сигурност само след разрешение от съдия. Правителството от своя страна  заяви, че следенето на потенциални престъпници е изключително важен елемент в борбата срещу тероризма.

В Германия вече се използва разрешение от съдия за подслушване на телефон на заподозрян за престъпление.
 
В последните години страната разкри доста терористични заговори, а през септември миналата година бяха арестувани и трима мъже, които са планирали бомбени атаки в цялата страна. 

Dnes.bg припомня, че наскоро у нас бе приета Наредба 40,засягаща категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления.

Тази наредба е следствие на Закон за електронните съобщения и хармонизира българското законодателство с изискванията на европейска директива 2006/24/ЕО.

Казано на човешки език, това означава, че МВР ще знае точно за всеки един от нас, които ползват интернет, наборите от IP адреси и по кое време са ползвани, като идентификацията IP адрес - физическо лице, ще се прави от доставчика на интернет.

Така ще става ясно кой каква комуникация води и с кого, на кого сте изпращали e-mail, кога и колко пъти. Също така с кого сте си говорили, използвайки телефония (примерно SIP), колко пъти и колко време.

МВР ще може да разбере и с кого сте си чатили, ползвайки средства за мигновени съобщения - колко пъти с кого и колко време.

По този повод бе проведен и протест срещу Наредбата, който събра и над 150 журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
имота преди 16 години
квадратен метър в центъра на Берлин малко трудно ще намериш за 1000 евро - освен някое мазе може би...
29
1
 
0
 
! Отговори
netakabe преди 16 години
"ограничи правото на службите за сигурност да шпионират компютрите на хора, заподозрени за престъпления, както и на терористи"Е това основното-ако има някаква аналогия, то трябва да приемем, че всички българи са заподозрени за престъпления и терористи.Това май граничи с клевета-дали да не ги съдим ???
28
1
 
0
 
! Отговори
netakabe преди 16 години
Нито харесвам София, нито кмета на София.Но ако живеете в Берлин, знаете защо жената на кмета на Берлин няма банка, защото човекът си е гей и няма жена, а приятел.А по въпроса за цената за свинското, ще се радвам да разбера къде мога да си купя толкова евтино свинско.
27
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
В Германия забраниха шпионирането на компютри, у нас го въведоха.В Берлин,квадратен метър в центъра струва 1000 евро а в София минава 2000 евро(апартаменти).Минималната работна заплата в Берлин е 1100 евро а в София 250лв.Един литър олио в Берлин е 2 лева а в София 3 лева.В Берлин е чисто,няма дупки и екстременти по улиците а в София?В Берлин кмета не е бивша мутра и жена му няма банка.В Берлин едно кило свинско е 3 евро=6 лева а в София е 7.50 лв.В Берлин няма *** и по улиците на града не можеш да видиш каруци а в София е пълно и с двете.В Берлин лекарствата изписани от доктора когато си здравно осигурен са абсолютно безплатни за разлика от София.И още хиляди примери за които няма да ми стигне полето.Е КАКЪВ Е ИЗВОДА?
26
1
 
0
 
! Отговори
Да преди 16 години
Яко FREE и LEGALIZE MARIJUANA
25
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Pri lp6ia bai To60 niama6e takova sluxtene...***,za besilo ste!!!
24
1
 
0
 
! Отговори
mente преди 16 години
dobre 4e ni predoprediha sega 6te znaem... da 4etat np ;)
23
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
trqbva po nqkakuv na4in da se turi red v taq durjava!mai ve4e se svur6va s qgmata v BG da se svalq na poraziq,de 6to moje da se svali,ama BEZPLATNO!!!!!!!!!!!!!!!!!e nqma ve4e da e taka :)))))))
22
1
 
0
 
! Отговори
майтап бре преди 16 години
Да гледат кво ви пука?едно време в блока който живеех имаше една "вещица" която докладваше всичко което успееше да види,чуе и измисли на Службите сега времената са други "ролята на вещицата играят компа и нета за които си платил от собствения с и джоб скъпо и надценено и заплатите на Службите пак от там се плащат от джоба ти ама кво ти пука??? Обикновения човек винаги е духал супата и съответно ще я духа винаги "или си беден или къде да си похарчиш парите няма"
21
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
xa xa tapa strana sme i tva si e...
20
1
 
0
 
! Отговори
morfin преди 16 години
на ми дреме да ми четат постове , съобщения , мейли ако искат камера в тоалетната да ми сложат :) то се е видяло че натам вървят работите
19
1
 
0
 
! Отговори
Р.Й. преди 16 години
Те и така ще са си същите некадърници, които обаче ще знаят сексуалните Ни фантазии...май точно те ги интересуват!!! То един осъден бос няма, пак кокошкарите ще оберат парсата както винаги - ще отчитат дейност с "мишоци", а за 'акулите" никога няма закони.... Требва някой да полудее да се въоръжи, да изтребе дузина "държавници", та да му мислят другите като бъркат в джеба на данакоплатеца - д. хазна.
18
1
 
0
 
! Отговори
Martin преди 16 години
Пич нали се сещаш, че 95% от хората просто не искат да го разберат това?!Те просто не искат да разберат, че в единия случай (германия) става дума за съдържанието на съобщенията си, а във втория случай (българия) става дума за потенциално общувалите си...Най-общо - ако съм в IRC то от службите ще знаят, че съм бил там, но не и какво и с кого съм си говорил ...
17
1
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 16 години
... да си е направил труда да прочете какво се следи, при какви условия и т.н. ? Защото аз го направих още в деня на обявяването на "новината" ... Както в момента за да ти подслушват телефона се изисква съдебно разрешение, така и за това "следене". А какви данни могат да бъдат получени ? Същите, които получавате и вие самите за телефоните от БТК - начален час на разговора, продължителност, с кой номер е проведен и т.н.Малко мисъл се изисква да бъде приложена, преди въобще да се изказвате за неща, които явно и не разбирате какво означават. BTW - по професия съм програмист, така че съм наясно за какво иде реч.
16
1
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 16 години
ei pindeli ot MVR elate me arestuvaite,vijte mi ip-a, 4atq si s Bin Laden, imam 100gb muzika nelegalno svalena i kvo li ne o6te, smeshnici korumpirani da vi se*a v ustencata
15
1
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
те тва си го правят от самото начало..само че сега е официално...
14
1
 
0
 
! Отговори
GOGO преди 16 години
Akо навремето е имало интернет Сталин би постъпил по същият начин.Сиреч управляващите както преди така и сега ни третират като овце.
13
1
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 16 години
Това е демократично-плуралистична, евро-атлатническо-анадолска полицейщина.Що се оплаквате -- такъв ви беше цивилизационният избор, нима забравихте?
12
1
 
0
 
! Отговори
Румениге преди 16 години
Te ше ми накривят уйович, като ме следят как прая кибер секс хахаха
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Do # 10ne samo 4e go mogat ot samoto suzdavane ami go i pravqt ot togava, a ne ot suzdavane na naredba 40