Европа не е сляпа за корупцията у нас

Икономист: Новите страни членки на ЕС не успяват да изпълнят обещанията да се борят с корупцията
23 май 2008 09:19,
16
Европа не е сляпа за корупцията у нас
Снимка: Dnes.bg

Сега, когато са в клуба, новите страни членки на Европейския съюз не успяват да изпълнят обещанията, които направиха да се борят с корупцията, се казва в коментар на „Икономист”.

За корумпираните чиновници в Централна и Източна Европа животът рядко е бил по-добър. Присъединяването към ЕС създаде огромни възможности за присвояване на обществени пари.

Най-големите проблеми са в Румъния и България, двете най-нови членки на ЕС, чиято видима неспособност /или нежелание/ да се справят с корупцията по високите етажи доведе до все по-остри предупреждения от Брюксел.

Но другите страни също се справят зле с проблема. „Преди приемането правителствата бяха следени внимателно. Сега борбата с корупцията не е приоритет“, коментира президентът на организацията за човешки права GRECO.

Дори в Словения, гледана преди като образец за добро управление, депутати се опитват да закрият комисията за предотвратяване на корупцията, аргументирайки се с големите разходи.

Но най-зрелищните случаи все още стават на Балканите. Само три месеца след присъединяването си към ЕС през 2007г. румънското правителство уволни министъра на правосъдието Моника Маковей, която атакува корупцията фронтално.

Нейният наследник опита да уволни прокурора, отговарящ за корупцията, защото разследваше неговите политически спонсори. По подобен начин България предпочита да говори, отколкото да действа. Многобройните нови антикорупционни агенции са зле координирани.

Нито едно дело за корупция на високопоставен чиновник не е завършило с успешна присъда, а и нито едно дело за повече от 120 поръчкови убийства от 2001г. насам не е приключено. Представители на ЕС /а и много българи/ смятат, че организираната престъпност се е внедрила във високите етажи на правителството.

Принудителната оставка на вътрешния министър Румен Петков през април не донеси големи промени. Брюксел обмисля да спре помощи за милиарди евро и да не признава решенията на българските съдилища.

Мерките против корупцията действат само, ако публичната администрация е опростена до такава степен, че вземането на подкупи е или излишно, или прекалено очебийно.

Това е тайната на успеха в Естония, навярно най-чистата страна в региона. Но повечето източноевропейски страни все още се нуждаят от реформи в бюрократичната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти не си добре. ЕС да има нещо общо със СССР .То бива ,бива простотии ,ама чак толкова.
14
0
 
0
 
! Отговори
вниманше преди 15 години
chiva и Ф.с.в са едно и също лице , което се прави на много ерудиран, а всъщност само дрънка глупости.
13
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Къде твърдя, че политиката на управляващите е добра? Напротив - провалиха се! Факт!! Но като наивници да вярваме, че ЕС е извор на добро? И че там е пълно с алтруисти, филантропи и мисионери ли?? И толкова много и истински искат да помагат? Те преследват свои великоимерски интереси. Пълен контрол и надзор над икономиките на своите д-ви членки! Няма и не виждам нищо демократично в това.Напротив това е една безогледна и безпринципна диктатура и вмешателство в работите на суверенни държави. Няма безплатен обяд.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Европа не е сляпа, Европа всичко вижда драги ми крадци, убийци и мошенници !
11
0
 
0
 
! Отговори
pedro преди 15 години
Айде стига си дрънкал глупости. Погледни фамилиите на власт имащите. Същите като в политбюро отпреди 20г. ЕС бил виновен! За това че 50 фамилии "приватизираха" 80% от държавата пак ЕС ли е виновен???? За пирамидите, умишлените банкови фалити, хиперинфлацията /1996/ , нагласените обществени поръчки, шокиращата наглост при купуването на изборите, кражбата на държавния резерв,очевадното презабогатяване на върхушката и т.н пак ЕС ли е виновен??? Дано този път да не се хванат на лъжите им, че белким потръгне малко на тоя измъчен народ.....
10
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Аз не отправям обида към никого.Само постнах изказване на К.Каролев в Здр.България по Нова. И понеже моето мнение се покрива с това и още повече ме подразниха коментарите!! Има едни стари определения за този тип поведенчески модел ,а именно : Богоговеене пред ЕС, Иделизиране на намеренията на ЕС, Ласкателство за ЕС, СТРАХ от ЕС,Великия ЕС, Братските народи от ЕС, нащия СЪЮЗ, да изпълним директивите поставени от ЕС. За по младите това не звучи по този до болка познат начин както на по зрелите и тези живели по време на тоталитаризма. Имат много допирателни. Да не им се предоверяваме за чистите намерения уж, под които прозира една добре подплатена демагогия!!!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Между лобизъм и откровена корупция разликата е от земята до небето, явно и ти си от крадливата *** щом ги защитаваш и лъжеш така нагло...
8
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
И все пак и тук ще цитирам какво каза К.Каролев по нова вчра. "Защо мислите, че Европейските политици и ТЕЗИ в ЕП са по-малко корумпирани от нашите. Но те на корупцията казват лобизъм..." Защото е факт че в ЕП е пълно с лобисти на крупни концерни които защитават интереси на бизнеса им и на страната която представляват.Ни повече ни по малко.Асимилационна, колонизиационна и репресивна политика е тази на ЕП по отношение на нас бедните държави.Факт. Да не говорим и за това,че ЕС е една мега утопична организация с опасна допирателна до СССР .
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Полицията,прокуратурата и съда определено нямат абсолютно никакво намерение да се борят с престъпниците и коромпираните служители в държавата.. Най-смешен е факта ,,че в момента се използа двоен стандарт срещу престъпниците.. Примера е с Перничанката с алкохол в кръвта блъсна с автомобила си и уби 3-*** студенти и влезе за 14 години в затвора, Ставийски за същото провинение получи условна присъда!!! За поръчково убийство се плаща между 15-30000лв. но при залавяне лежиш до живот.. Но ако отвлечеш и вземеш откуп 2 млиона(примерно) и те заловят лежиш едва 3 години но пък печелиш хиляди пъти повече пари.. *** ли са правораздавателните органи или правят законите такива ,че да могат да си живеят райски престъпниците.. Сега чета ,че искания откуп на Бончев бил 3 милиона евро ,това са си 6 милиона лева.. Дори и да те хванат и осъдят на 3 години затвор си ги лежиш като пич и след три години излизаш свободен милионер.. Квото и да бачкаш за 3 години няма как да спечелиш 6 милиона..
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Znaesh li che na nikoi ne my .AIDE y dupeto.taka dobre li e
5
0
 
0
 
! Отговори
eva преди 15 години
zhurnalist se pishe taka, a ne s j! nauchete se kakva e ofitsialnata transkriptsia ... kirilitsa-latinitsa!
4
0
 
0
 
! Отговори
haho преди 15 години
ministar s prestaplenia... shef na komisia po koruptsia v parlamenta s prestaplenia!!!... kogo se opitvame da lazhem, che sme novi hora?
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ehhh horaaa..nau4ete se da pishete,shto za negramotni jurnalisti ste .."Румен Петков през април не донесИ големи промени"........ДОНАСЯМ....НЕ ДОНИСАМ!!!!!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
кака ви златка преди 15 години
колко бързаха нашите момчета да влязат в европа само а ...то не бяха тройни двойни коалиции ..само и само да влязат в ес ,че да почнат даси лапкат паричките ей така ,само с едни голи обещания и лъжи
1
0
 
0
 
! Отговори
Joro преди 15 години
Някой още спи като публикува тази "статия", алоооо... :P