Европа скастри Македония за кървавия вот

В доклад ОССЕ нарече насилието "нарушаване на мира"
2 юни 2008 17:25,
6
Европа скастри Македония за кървавия вот
Снимка: БГНЕС

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, които следяха вота в Македония, обявиха, че ключови стандарти за провеждане на изборите не са били изпълнени, заради опита да се наруши процеса на избор, в част от областите, населени с етнически албанци.

"На много места избирателите не можеха свободно да изразят своята воля. Законът беше спазен само проформа, а властите не успяха да спрат насилието.

Опитите да се манипулира кампанията хвърлиха сянка върху иначе добре проведените избори, които дадоха на избирателите шанса да избират между много политически сили", пише в доклада на ОССЕ, цитиран от специалния ни пратеник в Скопие Георги Савчев.

Наблюдателите на организацията съобщиха още, че насилието е "неприемливо нарушаване на мира и демократичните стандарти".

Ясни са вече и крайните резултати от изборите в югозападната ни съседка.

Държавната избирателна комисия /ДИК/ на Македония обяви, че ВМРО-ДПМНЕ получава 47% от вота на избирателите, Коалицията "Слънце" - 22,7 на сто.

Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети събира 109 940 гласа или 10,76%, докато Демократичната партия на албанците, начело с Мендух Тачи - 101 120, т.е 9,89 на сто от гласовете.

Предвид ситуацията с прегласуването в районите с насилие, където изборният процес бе прекратен и пренасрочен за след две седмици, разликата между двете албански партии може и да се стопи.

Тогава вероятно ще се разбере и коя от двете /ДСИ или ДПА/ ще е коалиционен партньор на управляващите ВМРО-ДПМНЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Иване,съвършено си прав и аз това го говоря отдавна,но заблудените сърбоманчета в България са доста.А македонците вече не са под натиск и могат свободно да изразят мнение,но изглежда сърбите добре са си свършили работата.
4
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Странджа, има малка разлика между тези два периода. Турците не са се старали да ни отродят. Да имало е периоди на жестоки потурчвания, но това е правено със стратегическа цел на определени места. Не е правено тотално с на цялата територия на страната. Когато са решавали да отродяват част от народа ни са постигали нелоши резултати (справка Чеч, Тъмраш, Централен Балкан). Сърбите обявяват тотална война на българщината в Македония и я водят последователно 76 години. Особено първите 30 години са ужасни. Затова че си Българин можеш да бъдеш убит или да ти конфискуват магазина, да ти дадат дъщерята за жена на сръбски колонизатор и така нататък. Ако тези усилия сърбите бяха положили за Косово, а не за Македония сега нямаше да е такова положението. В Македония просто е било забранено да си Българин. Забранено! Можеш да си всякакъв друг но не и опасното българин. Ако си упорит е имало Голи оток и Идризово и доста кариери, където е можело да си българин колкото си искаш. Допълнително нашата държава през тези години почти не си е мръднала пръста, за да защити тези хора. Като се започне от земеделеца Стамболийски, Превратаджиите от `34 и тези от `44. Чужденците са писали повече за страданията на българите в Македония отколкото държавата. Едно ВМРО не е можело само със собствени сили да се бори срещу цялата държавна сръбска машина както и с българските им поддръжници. За съжаление не трябва да ги виним само тях, а да видим какво може да се направи, за да се поправят сторените злини. Това е положението.
3
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Що се отнася до глупости,Борислав Евлогиев е ненадминат.Но на него му е простено,защото той е закърмен комунист от тези с бетоновите /чугунени/ глави.Бих желал освен стенографски новини да предлагате и политически анализи и коментари.Аз също адмирирам господин Савчев.Според мен основна вина за антибългарските настроения в Македония има /срамът на християнството/ Сърбия.Вината на Македония е,че е податлива на внушения.Петстотин годишното робство не ни попречи да запазим българщината,а македонците за петдесет години забравиха корена си и дори участват в сръбската антибългарска кампания.
2
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 15 години
Браво на Савчев., Много професионален материал, за разлика от тези на Елена Пенева .Но явно последната се ползва с протекции, въпреки глупостите, които пише.
1
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 15 години
Искам само да изкажа своята подкрепа към журналиста Георги Савчев.Желанието ми е да се публикуват по-често негови политически коментари,независимо на коя тема.