Обявиха военно положение в част от Абхазия

САЩ предупреждават Русия срещу ескалация на конфликта с Грузия
10 авг 2008 17:23,
172
Обявиха военно положение в част от Абхазия
Снимка: БГНЕС

С указ на президента на сепаратистката грузинска република Абхазия Сергей Багапш на част от територията й се въвежда военно положение, предаде Интерфакс.

Военното положение влиза в сила в пет района от 0 часа на 11 август местно време (23 ч. бълг. време).

Освен това, на територията на Абхазия е обявена частична мобилизация на запасняците.

Абхазките сили продължиха и днес въздушните бомбардировки и артилерийския обстрел в района на Кодорското дефиле, който е под контрола на Грузия.

Абхазките части се разгърнаха до река Ингури, на границата с Грузия, в окръг Гали - абхазки район, населен предимно с грузинци.

Малко по-рано днес Белият дом предупреди Русия за риска от сериозни последици, които би имало за отношенията със САЩ продължаването на "опасната и диспропорционална ескалация" от руска страна в конфликта с Грузия, предаде АФП.

Ясно заявихме на руснаците, че ако диспропорционалната и опасна ескалация продължи от руска страна, това ще има сериозно отражение върху американско-руските отношения в дългосрочен план, заяви заместник-съветникът по националната сигурност Джеймс Джефри.

Това според АФП е най-сериозното предупреждение, адресирано към Русия от високопоставен служител на Белия дом от началото на военните действия в Южна Осетия.

САЩ настояват за спиране на руските нападения, прекратяване на огъня, връщане на положението отпреди началото на боевете и подновяване на диалога, каза Джефри в Пекин, където придружава президента Буш.

Според Белия дом руската реакция на изтеглянето на грузинските сили от сепаратистката република Южна Осетия - ако то се потвърди - ще бъде тест за истинските намерения на Москва.

В същото време Русия иска договор с Грузия за неизползване на сила преди всякакви преговори.

Докато Грузия не подпише договор за неизползване на сила по отношение на Южна Осетия, и дума не може да става за започване на преговори. Това заяви на пресконференция в Москва заместник-министърът на външните работи на РФ Григорий Карасин.

Грузия е длъжна да изтегли армията си на линията от 1992 г., както е предвидено в споразуменията от Дагомис, цитира ИТАР-ТАСС изявлението на дипломата.

Необходимо е да бъде подписан договор за неизползване на сила. Нужни са задължения, положени на хартия. Събитията през август показаха, че на думите на грузинското ръководство не може да се вярва, изтъкна Карасин.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
Merlin преди 15 години
Много ясно писането на латиница, подчертава кой е *** и на кого. Моля Хората които не знаят КОЙ помага в 90% от случаите на България в труден момент да почетат малко от учебниците си по история. МОЖЕ БИ ПОНЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПИШАТ НА БЪЛГАРСКИ.....
170
0
 
0
 
! Отговори
Merlin преди 15 години
Много ясно писането на латиница, подчертава кой е *** и на кого. Моля Хората които не знаят КОЙ помага в 90% от случаите на България в труден момент да почетат малко от учебниците си по история. МОЖЕ БИ ПОНЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА БЪЛГАРСКИ.....
169
0
 
0
 
! Отговори
Merlin преди 15 години
Много ясно писането на латиница, подчертава кой е *** и на кого. Моля Хората които не знаят КОЙ помага в 90% от случаите на България в труден момент да почетат малко от учебниците си по история. МОЖЕ БИ ПОНЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА БЪЛГАРСКИ.....
168
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
maika i tova e! evreiska pasmina!
167
0
 
0
 
! Отговори
balgarin преди 15 години
Kakvo o4akvasche Gruzia-potupvane po ramoto. A kakvo iska Busch toi da ne smiata rusnatsite za maloumni -gruzia i NATO samo lud moje da pomisli 4e Rusia ste dopusne tova
166
0
 
0
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 15 години
Каква готви НАТО че не разбрах супа ли или таратор -160 към тебе е въпроса .... а тая *** Саакашвиле е 100% жълт картон не е добре човека и двамката с Буш са приятни физиономии за гледане
165
0
 
0
 
! Отговори
lokki преди 15 години
вчера гледах интервю с американец женен за осетинка , който е бил в Осетия по време на грузинското нападение и по-късно се евакуирал след навлизането на първите руски части . Човека каза че Грузинската атака е била военно престъпление и геноцид , насочен срещу всичко което мърда в региона ,а не както казват гузинците отвръщане на огъня и не може да разбере как нещо подобно може да бъде подкрепяно от САЩ
164
0
 
0
 
! Отговори
Bachvarov преди 15 години
Еи смотан,гледаи си SNN,те нямат там и един журналист.Погрешно са си привели информацията.Русия плени 10-15 цхожека от Грузинските Спец Наз мейдо които има и американец,Разбра ли *** податлив американецо.
163
0
 
0
 
! Отговори
Bachvarov преди 15 години
Запомнете че след този акт които Грузия пое,Южна Осетия никога повече няма да баде тяхна.А този в форума кадето се пише Reporter,много си смотан знаеш ли,щом Русия са момбандирали Цхинвали какво правят Грузинските воиски там или сега сас смотаното си мислене ще кажеш там не е имало Грузински воиски,Смотан Reporter.
162
0
 
0
 
! Отговори
lokki преди 15 години
в първите часове на грузинската агресия коментарите по новините в България бяха все едно хората отиват да садят маргаритки в Южна Осетия , а всъщност се е водил доста широкомащабен бой срещу руските миротворци и цивилното население . 24 часа по-късно Грузинците обръщат на бяг след неуспешния "blitzkrieg" , защото това беше точно това , и изведнъш целия свят започва да изразява своето недоволство . На нашите сънародници в чужбина мога само да кажа да не черпят информация само от едно място и да не се ръководят от предразсъдаци , защото точно така беше в България през комунизма и да се замислят как биха реагирали САЩ ако за една нощ избият 2000 техни цивилни граждани. Един добър пример е Пърл Харбър , въпреки че там не сстава въпрос за цивилни
161
0
 
0
 
! Отговори
komandos преди 15 години
Zaloveni ruski plenici , zadarjani ot gruzinski komandosi , priznali , che sa podlojili na bezmilosten 14 chasov obstrel na gradowe v iujna osetia i gruzia za da bade po kasno obvinena gruzia za tova ! SNN
160
0
 
0
 
! Отговори
NATOVEC преди 15 години
SEGA VI SE EBAMAIKATA RUSKI UBICI I OKUPATORI !
159
0
 
0
 
! Отговори
novinar преди 15 години
Rusia shte bade lishena ot pravoto na veto v oon i saveta za sigornost - saobshtiha svetovnite informacionni agencii ! Ura rusia e na pyt da bade izgonena ot oon !
158
0
 
0
 
! Отговори
reporter преди 15 години
ruski altileriiski sistemi bombandiraha gruzinski gradove i sega hvarliat vinata na gruzia za da opravdait bezumnata si agresia i nezakonna okupacia na gruzinski teritorii ! ruskite plahove niam sram ! s bezumnata si politika zagubiha vlianie na balkanite i sega shte zagubiat i kavkazkiat region ! tam veche narodite se probujdat !
157
0
 
0
 
! Отговори
interbrigadist преди 15 години
RUSKITE PODLOGI V SAITOVETE NA VAJETO !
156
0
 
0
 
! Отговори
Bachvarov преди 15 години
Вие ли сте репортери без граница бе смешници,каде бяхте когато Грузия бомбадира Южна Осетия 24 часа преди Русия да нахлуе.За вас няма граници само пари,ако си платиш схте кажем това което искаш.Продажници.
155
0
 
0
 
! Отговори
dvigit преди 15 години
SVOBODA NA POROBENITE I KOLONIZIRANI OT RUSKIAT JESTOK OKUPATOR NARODI !!!
154
0
 
0
 
! Отговори
SVOBODEN CHOVEK преди 15 години
SVOBODA ZA NARODITE OT KAVKAZKO - KASPIISKIA REGION ! TE SA NASHI NAI - DREVNI BRATIA I RODNINI ! DA SMAVEM RUSKIAT UBIES NA VELIKITE BALGARSKI PLEMENA !
153
0
 
0
 
! Отговори
Bachvarov преди 15 години
Еи Смотан,вземи малко да гледаш Дискавари.Американците са кацнали на луната когато ти станеш астронафт.Всички кадри които са уж от луната са снимани в кино студио.
152
0
 
0
 
! Отговори
REPORTERI BEZ GRAN преди 15 години
ruskite politici na voenen tribunal v haga !