1 милион души са напуснали Конго заради конфликта

Много бежански лагери са подпалени и ограбени
1 ное 2008 15:30,
5
1 милион души са напуснали Конго заради конфликта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Около 1 милион души са били принудени да напуснат Демократична република Конго заради конфликта между бунтовниците и правителствените сили, съобщи Агенцията за бежанци към ООН, цитирана от CNN.

В момента организацията разследва и информация, че много бежански лагери са били подпалени и ограбени.

Говорител на бунтовниците обяви, че се придържат към споразумението за временно спиране на огъня, за да може хуманитарната помощ да стигне до нуждаещите се.

Бабу Амане, заместник-говорител на Националния конгрес за защита на народа, каза, че бунтовническите сили са се оттеглили на 15 км северно от град Гома с цел създаване на „хуманитарен коридор“.

Въпреки временното примирие, постигнато в сряда, обстановката в провинция Северно Киву е много напрегната. Много хуманитарни организации отказват да изпратят свои служители в помощ на бездомните.

Около 50 медици от организацията „Лекари без граници“ може би ще минат през района и заедно с тях ще бъде доставена и хуманитарната помощ, включително мобилни клиники, осигуряващи чиста вода.

В областта има няколко изолирани случая на холера, но засега епидемия няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Morskia преди 15 години
Бях преди няколко седмици в Конго. Не е чак такова положението както го описват! А пък в другото Конго Бразавил даже са си добре - по точно в Поин Ноар!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво 2 и аз съм на същото мнение! От България напуснаха 1.5 милиона българи без да има войно изобщо (освен тази по пътищата, в която умират повече хора от Иракската война) Политиците да си вземат бележка.
2
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Защо се цитира само Конго при положение, че там се води война. Нормално е хората да напускат.Защо нищо не се казва за нашата мила татковина, която напуснаха милиони българи без да има война? Но това не е лицеприятно, особено преди избори. Нали?
1
0
 
0
 
! Отговори
Тедо преди 15 години
А че 3 милиона човека напуснаха България от 89' насам?Никой ли не го интересува?