Уволниха морски пехотинец за критики към Обама

Сержантът написал, че щял да откаже да изпълнява заповеди на президента
26 апр 2012 11:54, Елка Василева
13
Уволниха морски пехотинец за критики към Обама
Американски морски пехотинци. Снимка: архив, Reuters

Сержант от Корпуса на морската пехота на САЩ е освободен от военна служба и разжалван в редник заради критика срещу президента Барак Обама, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на информация на елитните части на американските въоръжени сили.

Двайсет и шест годишният сержант Гари Стейн, метеоролог в Кемп Пендълтън, публикувал коментар във Facebook, че ще откаже да изпълнява заповеди на президента, който е и върховен главнокомандващ.

Сержантът написал това в създадена от него страница, наречена Чаеното парти на въоръжените сили. По-късно той изтрил коментарите си и обяснил, че имал предвид единствено заповеди, които са противозаконни. В друга страница публикувал и коментари, в които описал Обама като "икономически и религиозен враг" на Америка.

В съобщението на Корпуса на морската пехота се посочва, че Стейн е освободен "без почести", формулировка, при която той губи право на повечето от придобивките, които би получил, напускайки армията след близо десет години служба.

Случаят насочи вниманието към политиката на Пентагона по отношение на социалните медии и ограниченията над свободата на словото за военнослужещите. На военните е забранено публично да подкрепят или осъждат която и да е политическа партия и да критикуват представители на командването, включително президента.

Стейн се защитава с аргумента, че е упражнявал правото си свободно да изразява мнението си. Адвокатът му каза, че ще обжалва решението първо пред Корпуса на морските пехотинци, но призна, че едва ли ще има успех. Остава и възможността да се обжалва пред федерален съд, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
В армията има ред и дисциплина. Няма значение американска ли е, руска ли е, Френския легион ли е. И вместо с едната ръка да си бърката в носа а с другата да пишете глупости питайте бащите ви как са били в казармата. Жалко че я няма вече . Всеки един от вас трябва да бъде по 6 месеца поне там. А не да точите сополи и да пишете глупости по форумите
10
1
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
Пълни простотии във форумите от *** ***. Първо той е войник по собственно желание.Войника няма право на политически избор и не може да оспорва заповеди. Това го няма нито в една армия в света.2 ро по времето на вашия любим"бай Тошо" дори само да прошепнеш на ушенце отиваш в дисципа.Само за виц се влизаше в затвора. Затова държавата ни е на дъното защото е пълно с "знаещи " ***. В НИТО ЕДНА АРМИЯ НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ
9
2
 
7
 
! Отговори
Улавия преди 11 години
abdulsamed, колкото и странно да звучи България е в пъти по-свободна от САЩ. Всъщност, САЩ е най-несвободната държава в света.
8
2
 
6
 
! Отговори
abdulsamed.veli1 преди 11 години
А тук се пишат толкова много неща за премиера,президента,чак ги псуват.БГ е по демократична страна дори и от Америка.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нищо ново от алкохолизираните реднеци.
6
6
 
12
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 11 години
В САЩ е по-зле отколкото при нас, при Тодор Живков.Само балъци могат да вярват, че в Америка има демокрация.
5
4
 
5
 
! Отговори
дьглас адамс преди 11 години
На тия катунджии тотално им издиша дьржавата!-В сьзнанието на човека корупцията, кражбата ,измамата, двуличието, курвалька ,хомосексуализма, демагогията са нещо лошо- а там са превьрнати в национални идеали(***-*** фамилии са ги превзели на измама).Навьрзаха целия свят в едни измами.Сьбираческа култура-разрушиха ни с обещания и льжи дьржавите, претопиха предприятията и всичко се складира както златото и другите ценни метали.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е в САЩ. Свобода на словото и демокрация. Даже имат в излишък и могат да си позволят да изнасят и за другите страни ;-)
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нали америка е много демократична а съветския съюз не е нещо май се прави на кой както му изнася това е двоен стандарт
2
4
 
7
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
Демокрация а?!
1
3
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
Така е при демокрацията - свободно изразяване на мнение е разрешено само ако е положително.