ЕК критикува италианци за "етнически тарифи" гражданска отговорност за българи

Компании на Ботуша фиксирали цени в зависимост от националността на клиента
Обновена: 11 май 2012 13:35 | 11 май 2012 13:35, Елка Василева
0
ЕК критикува италианци за "етнически тарифи" гражданска отговорност за българи
италиански застрахователни компании фиксирали тарифи за застраховка гражданска отговорност в зависимост от националността на клиентите. Снимка: архив, Reuters

Европа отхвърли така наречените етнически тарифи при сключването на застраховки гражданска отговорност в Италия, пише в. "Република".

Именно това издание преди две години съобщи след свое разследване, че италиански застрахователни компании фиксирали тарифи за застраховка гражданска отговорност в зависимост от националността на клиентите. Тези тарифи на етнически принцип били неблагоприятни особено за имигрантите от България, Румъния и Мароко. Те били завишени с между 8 и 43 процента за българите и румънците и дори до 100 процента за мароканците.

С резултатите от разследването на в. "Република" се запозна ЕК, която обяви, че тези тарифи на етнически принцип представляват дискриминационно ограничение на правото за свободно ползване на дадена услуга.

Мнението на ЕК е изразено в писмо, изпратено от Главна дирекция "Вътрешен пазар и услуги" до италианската Национална служба за борба с дискриминацията на расова основа.

В писмото ЕК подчертава, че гражданството не оказва влияние върху шофьорските умения на хората и съответно не бива да е фактор, който да се взима предвид при изчисляването на тарифите, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари