Десетки убити при сблъсъци между йеменската армия и Ал Кайда

Много градове в Южен Йемен са под контрола на Ал Кайда
14 май 2012 09:41, Елка Василева
8
Десетки убити при сблъсъци между йеменската армия и Ал Кайда
Йеменското правителство започна нова офанзива срещу ислямистите. Снимка: архив, Reuters

42 души бяха убити при ожесточени сблъсъци между армията и свързани с Ал Кайда бунтовници в Южен Йемен, съобщиха йеменски военни източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Армията е използвала военни самолети и тежка артилерия при щурма срещу градчето Ал Хурур в провинция Абиян. Убити са най-малко 30 бунтовници.

Ал Хурур е близо до град Джаар, един от многото градове в Южен Йемен, които от миналата година са под контрола на бойци на Ал Кайда.

12 правителствени военни са били убити при сблъсъци в градчето Ал Код и столицата на провинция Абиян – Зинджибар.

Съветникът на Барак Обама за борбата с тероризма Джон Бренан се е срещнал в столицата Сана с новия йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади. Подробности за разговора не бяха съобщени.

Йеменското правителство започна нова офанзива срещу ислямистите, след като Вашингтон обяви, че американските служби са осуетили заговор за взривяване на самолет от йеменското крило на Ал Кайда, посочва БТА. Два американски безпилотни самолета са атакували позиции на ислямистите, ликвидирайки 10 терористи. САЩ увеличиха нападенията с безпилотни самолети, откакто Хади пое президентския пост от Али Салех през февруари. Пентагонът съобщи преди дни, че ще изпрати в Йемен военни инструктори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Ал КайдаЙемен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Единственото, което прави с хората ''религията на мира'' е да им пълни главите с легиони бесове! Където е стъпила тази религия само кланета, варварщина, примитивизъм! И нас на Балканите и Европа ни чака същото, ако продължаваме да спим и да бъдем безмозъчни демократи, защото само с демокрация добър живот не се създава, трябва и акъл! А освен това при добре дресираните варвари демокрацията не може да вирее!
6
2
 
1
 
! Отговори
Боец Мисионер преди 11 години
Айде на мисияяяяяя`:-) )))))))))моля ти се .бе дедо Аню. хайде изпрати там някое контингенче....Пари трябват. Давай да бием Алкайдата пиратите ли гръцките фашисти извънземни ако трябва.Че иначе скука ....
5
2
 
5
 
! Отговори
Пояснител преди 11 години
Гацо, просто янките си измислиха неква Ал Кайда, за да си имат два вида уахабитски ислямисти - едни "наши" и едни "чужди". На чуждите, дето се ръчкат с братски на Америка режими, като Саудитска Арабия, марионетките в Афганистан, Пакистан, Йемен и др. им викат "Ал Кайда". На онези, дето пият кръвчицатата на държави с не-верноподанически на САЩ режими, им викат "бунтовници" и "опозиция" - Сирия, Либия, Косово, Босна...Анадъм?
4
2
 
11
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Я сега некой да ме светне, каква е позицията на ЕС по въпроса за действията на армията в Йемен срещу бунтовниците? И каква е разликата между бунтовниците в Йемен и бунтовниците в Сирия? И защо в съседната новина се говори за нови санкции на ЕС и САЩ срещу Сирия, защото армията не пуска бунтовниците до властта, а в Йемен окуражава режима срещу същата пасмина?Да ви е^а и американските разбирания за морал, демокрация и справедливост!!!!!!!!!
3
3
 
7
 
! Отговори
Freedom_People преди 11 години
ООН да гласува - Трябва да се намеси НАТО , Алкайда се разширява и заема стратегически позиции
2
1
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 11 години
В Сирия са мирна опозиция. В Йемен са терористи и бунтовници.
1
1
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
Американетата в Сирия, Либия и т.н. помагат на Ал Кайда, а пък в Йемен обратното - виж ти. Явно щото в Йемен има американска база и правителството е удобно.