Кой работи най-много часове? И дали е продуктивен?

Световната криза доведе до повече работа, но за същите пари
28 май 2012 07:49, Александър Томов
27
Кой работи най-много часове? И дали е продуктивен?
Снимка: Reuters

Проблемите за световната икономика продължават и това неизбежно се отразява на трудещите се, пише BBC. Така някак логично класациите за това в коя страна се работи най-много се заредиха една след друга.

И очертаха интересни закономерности. Например факта, че в Германия и Холандия работниците имат най-малко работни часове в целия Европейски съюз (дори в света) – около 1 400 на година. От друга страна гърците се оказаха в топ 3 с 2017 часа. Тези данни бяха изнесени още през февруари.

Сега дойде времето и за резултати от анализите на тези данни. BBC акцентира, че повечето работни часове категорично не значат по-добре свършена работа. Медията цитира експерти, според които по-дългите работни дни най-често водят до понижаване на коефициента на полезно действие.

В голяма част от случаите работниците „карат“ по-дълги работни дни, за да постигнат минимално ниво на производителност и/или минимално ниво на заплащане. Защото в крайна сметка те определено не са особено продуктивни.

Тази тенденция се забелязва най-вече в бедните и развиващите се страни.

Що се отнася до развитите икономики, там се отбелязва повсеместен спад в работните часове. Статистиката от началото на 20-ти век показва, че работното време е над 3000 часа годишно. Сега тази цифра вече е 1800 часа. А в повечето от най-продуктивните страни котата е още по-ниска.

Понижаването до известна степен се дължи на по-големия брой работещи почасово в развития свят. И така, въпреки че в държави като Япония мнозинството работещи на нормиран работен ден взимат извънредни часове, това се компенсира от тези, които са на ненормиран работен ден. В случая ставката на Страната на изгряващото слънце стига едва средното ниво от 1700 работни часа.

От BBC изтъкват, че все повече хора работят почасово, защото имат необходимата гъвкавост да извършват зададеното количество работа за оптимално малко време.

От друга страна трудовото законодателство в развитите страни (особено в Европа) също спомага за по-краткото работно време. Разликите между държавите от тази група, що се отнася до работните часове, идва най-вече от официалните празници, на които се почива и от задължителния минимум за платен отпуск.

Общият брой дни на платен отпуск и официални празници в Германия и Дания е 40. В Румъния обаче е едва 27, което е отчетлива разлика от около 48% или 2.5 работни седмици.

Ако в сравнението включим и Съединените щати, където няма законова рамка за задължителен брой платен отпуск, ще видим, че американците работят средно по 150 часа повече от британците.

При всички положения обаче подобни сравнения не могат да се считат за абсолютно коректни, тъй като са прекалено относителни, допълват от BBC.


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Интересно как гръцките маймуни се оказаха сред топ 3. Бият кепенците в 15:00 на обяд и се прибират да спят. И сега излиза че работели много. След това изречение за топ 3 спрях да чета статията.
21
0
 
2
 
! Отговори
от 21... преди 8 години
Темата явно не може да се обхване с 2-3 поста и може би мислим по сходен начин, но вече е крайно време да видим и от държавата адекватна реакция по някои наболели социални проблеми, като в това определение не се вписва повишаването на минималната пенсия от последните дни, напротив вижда се кои са ценни за управляващите (не само тези, а всички за последните 22 г.)
20
0
 
5
 
! Отговори
пак до 17 преди 8 години
Какво ще постигна като искам касова бележка навсякъде, по-качествено образование, медицинско обслужване или пътища....или каквото и да било, да не говорим за социалната система. На много хора ни писна да ни мерят със западноевропейски аршин само като сме наред да плащаме, ама не става само да се дава трябва и да се взема. Нормални заплати това трябва, другото ще си дойде!
19
0
 
3
 
! Отговори
от 21 продължение. преди 8 години
Доходът ми се оказва на глава от семейството голям за 4 члена като дори и да не работи жена ми пак ще го прехвърлим макар и с малко. Защо като отидеш да потърсиш помощ от държавата/мащеха ти се гледа брутния доход, а не нетния както ако искаш да изтеглиш кредит ..... някак си не е коректно най-малкото, а в същия момент някакви полухора да им се вменява, че имат само права и някой им е длъжен?!?! Имам познати и приятели от всички етноси които са част, а не *** в обществото ни!
18
0
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Не знам за работодателите, но аз като работник не желая да ме осигуряват на работната ми заплата понеже усещам на гърба си разликата. Осигуряват ни на реалните ни заплати и по тази причина се оказва, че имам само задължения да плащам и аз за да се издържат едни ***, а чистия ми доход не стига за да получаваме детски, не че са много, но все са нещо, а в същия момент се чудим защо не са стимулирани българите да отглеждат деца.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато в България ,работодателите започнат да правят разлика между експлоатация и труд, тогава можем да говорим по темата за производителността на труда . Българският т. н. работодател има мислене на робовладелец и манталитет на ориенталец, какъв труд какви 5лв.
16
1
 
10
 
! Отговори
майна преди 8 години
каква е политиката на бг. фирма в производствената сфера.!!!
производство - персонал 100%
10%-можещи и кадърни - заплати-900-1200 лв.
40%-покриващи минимума за дадената професия - заплати -400-600 лв.
50%-пълнеж,общи работници -заплата-минимума...!!!!!!
като всички се осигуряват на минимума!!!!
останалото-жълто счетоводство !!!!!!!!!!!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросът не е кой работи най-дълго, а кой е най-продуктивен. Защото има маса държавни чиновници, които просто дремят по 8 часа всеки ден. Пък и след 7-8 час умората си казва думата и дори и да останеш в офиса, вече си разконцентриран и си по-малко полезен. Така, че това с висенето в офиса извън работно време, ако не е инцидентно, а редовно, си е пълна глупост! По-добре работи 5 часа, ама качествено, отколкото 10 часа, ама колкото да не заспиш!
14
2
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
Читателите на днес.бг са най-продуктивни!!! Хак да ви е сега!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
zeddd преди 8 години
Авторът на статията да беше направил и сравнение с България, вместо само да превежда, защото така тази статия доста се обезсмисля
12
2
 
14
 
! Отговори
Любо преди 8 години
Колкото до темата - тя не се отнася за България и страните от соца Аз съм работил по часово и на бройка в Бг и на двете места хората се скатават. По часовото ми направиха забележка да не работя толкова много, а на бройката идваше един от шефовете да ме гледа по цял ден че мислеха че лъжа за бройката след като се убеди че не лъжа намалиха цената за бройка А аз АЗ НАПУСНАХ Просто Бя е една помийна яма която трябва да минат поне 100 години за да се изчисти и пак ще смърди и пак си я ХАРЕСВАМ :)
11
2
 
5
 
! Отговори
Любо преди 8 години
Ето това е България !!! Няма никакво обединение и за това страдаме всички ! Единия охрана бил другия учител и не могат да се погодят. Г-н охрана да ви кажа трябва да си много некадърен, че да се хванеш в най хубавите си и силни години когато ти е времето да изкарваш и работиш здраво като охрана - и една уточнение аз в мол пенсионер не съм засичал Сотаджийте взимат базово 300 лв и се молят за допълнително за да изкарат и маат вафли . Имате свободни граници и вие блеете Просто е не простимо
10
1
 
13
 
! Отговори
момиче преди 8 години
Не съм учителка заради ниското заплащане. Избрах си друга професия.
Значи за охранителите се възмущаваме на ниските заплати, а учителките да правят ***? Да ви имам мисленето.
9
14
 
4
 
! Отговори
До момиче преди 8 години
ами ходи прави *** като не ти харесва да си учителка А лятото какво правиш да не копаеш градинките на училището
8
2
 
8
 
! Отговори
момиче до митко преди 8 години
Това е съвсем друга тема. Все пак на вас не ви се вярва, че някой може да се съгласи да работи за 2 лв на час в София, нали? Ами като ти дават толкова, ще си търсиш допълнителни доходи естествено, ти само на заплата ли би карал, ако ти дават по 400 лв на месец за тежък и психически натоварващ труд?
7
8
 
7
 
! Отговори
Митко преди 8 години
До 5, а колко учители издават фактури за частните уроци, които в зависимост от сезона и човека варират от 10 до 50 лева на учебен час (45 мин)?

Я всички даскали да декларират всичките си доходи поне един месец и тогава да извадим статистика какви пари получават.

И до номер 1... Защото охрана в мола са главно пенсионери, които да добавят нещо към пенсията и, които с един шамар ще ги вкараш в гроба... на тези от СОТ заплатите са им от 700лв нагоре според нивото на риск.
6
0
 
11
 
! Отговори
7 преди 8 години
Най-смешно е като почнат да правят обобщаващи твърдения за производителност на труда. Защо не вземат да сравнят просто две фирми с аналогична дейност, например шивашки, една западна и една българска :)) да видим какво ще покажат данните. И да не се забравя, че ПТ я измерват в парична стойност, тук има малко камъче :))) казва се добавена стойност. По-голяма добавена, по-висока ПТ се получава.
5
1
 
10
 
! Отговори
Kondi0 преди 8 години
Гърците в топ 3 -2017 часа,ами за нас остава първото място явно с 2024 часа за 2012...
4
1
 
15
 
! Отговори
момиче преди 8 години
2 лева на часа ти се виждат малко за охранител? Малко са, да, ама я си помисли колко учители взимат толкова...
3
3
 
17
 
! Отговори
... преди 8 години
Сами сме си виновни, както каза 2. Докато има хора, които са готови да работят за 600лв. при 14ч. работен ден и други подобни случаи, масово работодателите ще предлагат такива ниски заплати. Та кой нормален би се хванал за 2лв. на час в София (трудно ми е да повярвам, че това е истинска заплата, та това са 320лв. на месец)! Вместо хората да мрънкат по сайтовете, да се стегнат и да не се унижават за подобни ниски заплати, но докато има балами ще има и тарикати...