Какво означават за туристите протестите в Банкок

Демонстрациите в Тайланд се разрастват
Обновена: 15 яну 2014 15:32 | 15 яну 2014 15:30, Бойчо Попов
1
Какво означават за туристите протестите в Банкок
Снимка: Reuters

Демонстрациите в Тайланд не стихват. На малка сгъваема масичка в непосредствена близост до Као Сан Роуд има всичко, което е нужно за демонстрации в столицата на Тайланд Банкок: свирки, гривни, пластмасови клепала с формата на ръце, дори ръчно плетени вълнени шапки, всички те обагрени в тайландските национални цветове: червено, бяло, синьо. В допълнение  - купчина от бели тениски с думите "Shutdown Bangkok -  Restart Thailand".

При това точно туристически дестинации като района на Као Сан Роуд страдат най-много от вече почти два месеца продължаващите протести срещу правителството. Министерството на туризма изчислява, че от началото на демонстрациите в края на ноември броят на туристите е намалял в сравнение с предходната година с до 300 000 души. Фактът, че така наречените "жълти ризи" от понеделник вече са решени да се опитват да парализират големите транспортни възли на града, за да принудят правителството да подаде оставка, влошава нещата.

Независимо от това министерството очаква, че тази година 29,6 милиона туристи ще посетят кралството, с три милиона повече от миналата година. С това Тайланд ще бъде най-популярната дестинация в Азия след Китай.

Още по темата

Числа, за които Уариапон Намгансук успява да намери само уморена усмивка, пише в свой репортаж германският „Ди Велт“. „Ще бъда щастлив, ако капацитетът ни бе запълнен поне до половината", казва 42-годишният мъж, който управлява от шест години хотела Erawan House в Сои Рамутари в близост до Као Сан Роуд. Обикновено по това време на годината нормалната заетост е до 80 процента, но откакто започнаха протестите, по-малко туристи си проправят път към къщата за гости.

При това сегашните протести за разлика от предишните последни големи демонстрации през 2010 г. преминават мирно. Но именно неизвестността е онова, което кара туристите да правят широк завой около столицата. „Много гледат разни видеа по телевизията и се плашат, въпреки че и сега туристите могат да правят всичко тук“, казва  Намгансук, която почти всекидневно се сблъсква с нови отмени на нощувки.

В действителност тези, които идват в Банкок, въпреки политическия смут почти не се сблъскват с протестните действия на правителствените противници, като в понеделник по правителствени данни са участвали до 170 000 души.

„Ние пристигнахме вчера и все още не сме виждали никакви протести", казват двамата германски предприемачи Хендрик Тесинг (36 г.) и Феликс Виткоп (30 г.), които ще в продължение на три седмици ще са на почивка в Тайланд. „Но след като сме тук, бихме искали поне да погледнем какво се случва, от безопасно разстояние, разбира се".

Това е най-новата тенденция в Банкок: въпреки официални предупреждения някои посетители считат демонстрациите и блокадите за нова туристическа атракция и съзнателно отиват там.

Дори пред Кралския дворец, една от основните забележителности на Банкок, туристите са по-скоро оптимистични, отколкото уплашени. „Аз не съм притеснен заради протестите", казва Ханс Нибел (53), докато заедно със съпругата си минава през главния вход покрай китайски туристически групи. И един турист от САЩ е уверен: „Докато човек е далеч от протестите, няма да му се случи нищо".

Това препоръчват и министерствата на външните работи на редица европейски страни. Германското ведомство засега не е предупредило да не се пътува до Банкок. Миналата седмица обаче посланик Ролф Шулце препоръча на своите сънародници в Тайланд като предпазна мярка да се оборудват с най-нужните лекарства, парични средства и вода и храна, тъй като все още не може се предскаже какъв обрат може да приемат протестите при определени обстоятелства.

Във всички случаи може да се очакват значителни забавяния. Тайландската туристическа агенция TAT препоръчва на пътниците да са на летището четири часа преди излитане.

Дори самият Банкок се стреми да предотврати големия хаос. За да се направи движението по вече хронично претоварените улици на Банкок възможно най-приятно, тайландското Министерство на транспорта в края на седмицата посочи редица алтернативни маршрути. Операторите на метрото и на местните влакчета Skytrain увеличиха честотата на своите влакове, а пътуващи бяха посъветвани да се преориентират към обществения транспорт.

Според TAT туристическият делник засега не е засегнат: банки, ресторанти, кина, търговски центрове и основните туристически атракции като Кралският дворец или полулегналият Буда са отворени за посещения както обикновено.

Германските туроператори като TUI, Thomas Cook или DER Touristik също са на мнение, че туристите усещат протестите предимно на пътя. Частично се анулират полети за и от Банкок. Безплатни промени или отмени на полетите обаче организаторите засега не предлагат активно.

Колко дълго ще продължат протестите, все още не е ясно. Правителството обаче приема, че най-късно в сряда демонстрантите ще започнат да намаляват, проправителствените "червените ризи" дават на т. нар. "Operation Shutdown Bangkok" най-много една седмица.

Лидерът на протеста Сутепо Таусубан обяви в понеделник обаче, че ще продължи своята обсада до края: „Ние ще блокираме този град, докато не постигнем нашата цел. Никакви преговори, никакви компромиси...".

Печелившите от извънредното положение са търговските центрове в близост до демонстрациите, които са истински рай за почивка за уморените хиляди протестиращи с климатизиран въздух, обществени тоалетни и места за хранене.

В популярния търговски център в Mahboonkrong на площад Сиам в понеделник според материал на „Банкок пост“ е имало около 89 000 посетители, колкото иначе има в добре посетените съботи. А един продавач се шегува мрачно - „Последните, които ще затворят в Банкок, са търговските центрове".

Повече вижте в материала на Bloomberg!

 


Световни икономически новини четете в Investor.bg

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пращайте там ръкоблудните да си изкарват хляба с масажи.