ЦРУ е платило на Полша $15 млн. за таен затвор там?

"Вашингтон пост": Заподозрени в тероризъм били държани там през 2002-2003 г.
Обновена: 24 яну 2014 14:18 | 24 яну 2014 13:46, Елка Василева
22
ЦРУ е платило на Полша $15 млн. за таен затвор там?
Снимка: архив, Reuters

ЦРУ на САЩ е платило на полските власти 15 милиона долара, за да разположи на тяхна територия таен затвор за заподозрени в тероризъм, каквито се предполага, че ЦРУ е държало в Полша през 2002-2003 г. Сумата в брой е била доставена във Варшава с дипломатическа поща в началото на 2003 г, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира вестник "Вашингтон пост".

Според вестника след атентатите на 11 септември 2001 г. ЦРУ е взело под наем вила на полското разузнаване край село Старе Кейкути в северната част от страната. Помещенията, непригодени за настаняване на затворници, са били преустроени изцяло.

Първите заподозрени в контакти с Ал Кайда са били доставени там на 5 декември 2002 г. Достъпът на поляци до тях е бил категорично забранен.

Според медии от САЩ тайният затвор, където са изтезавали задържаните, е бил ръководен от Майкъл Сили. Заведението е било затворено през септември 2003 г., а затворниците - преместени в подобни обекти на ЦРУ в Румъния и Мароко.

Полски медии съобщиха, че външното министерство във Варшава и Бюрото за национална сигурност са отказали да коментират публикациите. Очаква се обаче в най-близко време Сенатът на страната да обнародва доклад за тайния затвор. Прокуратурата в Краков, разследваща информацията за тайни затвори на ЦРУ в
Полша, смята да включи статията от "Вашингтон пост" в материалите по делото.

"Сценарий за холивудски филм" нарече тази статия Лешек Милер, бивш премиер на Полша през 2001-2004 г. Той твърди, че не знае нищо за дейността на ЦРУ в страната му. "Никой премиер не бива да знае за подобни операции, осъществявани в най-строга секретност", коментира Милер пред местни медии.

Неофициални данни сочат, че краковската прокуратура е събрала всички необходими доказателства, за да започне в парламента процедура, така че бившият премиер Лешек Милер да бъде изправен пред съда за нарушение на конституцията с обвинение, че е разрешил създаването на таен затвор на ЦРУ в Полша, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Вашингтон пост" пръв съобщи за тайни затвори на ЦРУ в Европа в края на 2005 г. Според правозащитни организации в полския обект вероятно са били държани затворници от Афганистан, Мароко и Саудитска Арабия - между 8 и 11 души. Двама от тях - саудитци, намиращи се в базата Гуантанамо, твърдят, че са били измъчвани в Полша.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
16
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
mi goliama rabota
13
0
 
25
 
! Отговори
човешките права преди 10 години
А какво е правил през всичките тези години (повече от 10) Българския Хелзинкски комитет и останалите правозащитни организации в България? Защо научавам тези неща от сайт,а не от нашите правозащитни организации? Защитаващи с такава страст правата на човека? Интересно ми е сега след тая новина как ще реагират нашите "защитници на правата на човека". Ще има ли някаква реакция или ще се спотайват като бълха в ***? Ще връчат ли официален протест в Юес посолството.Ще искат ли международни санкции?
12
17
 
14
 
! Отговори
1213 преди 10 години
Тия поне си плащат за строенето на концлагери,че едно време другарите даже и не питаха.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мен лично това ,че е таен този затвор и се потъпкват човешките права не ме касае особенно, но яко се дразня на момента с наема. Тук в България американците един долар не плащат за авиобазите и никой нищо не прави по въпроса. Реалния риск от атентати е за нас ,а правителствата се правят на добрия коалиционен партньор. Това и при вършавския договор го нямаше!
10
4
 
15
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Ааааа на нас нема ли да дадат,едва ли? Пък и Серльо може да поиска от Путин!!!!!
9
8
 
16
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Мда. Поляците взимат пари, за да тормозят гадните арабели. Какво лошо. Човешки права имат хората. Нищо на изток от Украйна до Япония и на юг от Сицилия до ЮАР кажи речи не е човек.
8
0
 
29
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
у нас като нищо може да има няколко и то за без пари
7
1
 
34
 
! Отговори
До St преди 10 години
Ти май не си гледал документални филми за ,,Гуантанамо'' и ,,Абу Гариб''. Маса народ бива вкаран в затворите и измъчван, а след това се оказва, че американците са нямали основания да затварят хората.
6
17
 
17
 
! Отговори
st преди 10 години
До САЩ ТЕРОРИСТ N 1 Това е затвор там мен или теб няма да ни вкарат, а тези който трябва мой човек.
5
1
 
29
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Дано дадат и на България някои лев за затвор,за да затворим всички управляващи от 24 години насам в зандана и хвърлим ключа на дъното на Черно море
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това е стара новина !
3
1
 
41
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Как сте го кръстили, Треблинка, Аушвиц, или може би "Малкото Гуантанамо". Предполагам това е поредния концлагер за "терористи" извън защитата на Женевската конвенция. Разполагал ли е с всички необходими удобства за затворниците- физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, давене, задържане под вода, изтезания с електричество?
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ах, колко недемократично! Къде е ООН да заклейми агресията на САЩ? Либерали, ***, защо спите?
1
3
 
38
 
! Отговори
САЩ ТЕРОРИСТ N 1 преди 10 години
Закoнни убийци, за кoито разказа американския репoртер Сеймур Хърш, кoйто пише за убийците на служба в ЦРУ". След 11 септ 2011 г в структурата на Управлението е билo създаденo Oбединенo кoмандване на спецoперациите (JSOC). Това oсoбено пoдразделение на спецслужбите е било пoдчинено пряко на вице-президента Чейни. Става дума всъщност за закoннo пoдразделение от убийци. По време на Буш те са пътували в чужбина, убивали и се връщали. Филмът "Dirty wars" е нoминиран за Oскар