Обама: САЩ никога не изоставят своите войници

Размениха американски войник за петима талибани
1 юни 2014 08:02, Елка Василева
38
Обама: САЩ никога не изоставят своите войници
Барак Обама с родителите на освободения войник. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама приветства освобождаването на американския войник Боуш Бъргдал, държан почти пет години като  пленник в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Обама направи специално изявление за медиите от Розовата градина на Белия дом, в което подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи и каза, че докато Бъргдал е бил в плен, той "не е бил забравен".

До президента стояха развълнуваните родители на сержанта - Боб и Джани Бъргдал. Бащата на освободения войник благодари на всички, които са помогнали синът му да се завърне у дома и каза, че му е трудно да изрази чувствата, които изпитва в този момент.

Бъргдал бе предаден вчера от афганистанските талибани на американската страна срещу свободата на петима талибански затворници от Гуантанамо.

Президентът Обама припомни, че е обещал да ограничи войната в Афганистан и да закрие затвора в Гуантанамо, където са държани чужденци, заподозрени в тероризъм, но добави, че САЩ освен това винаги са били непреклонни в намеренията си да върнат у дома всички свои военнопленници, съобщи Ройтерс. Затова сега, поне в този момент, мога да кажа, че успяхме да изпълним това обещание, заяви Обама.

Той посочи, че катарското правителство, което бе посредник в размяната, е уверило САЩ, че ще вземе необходимите мерки, за да гарантира националната сигурност на САЩ, съобщи Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
10
 
! Отговори
!! преди 9 години
В Гуантанамо държат чужденци , "подозирани" в тероризъм...Това е американската демокрация.А кенийската *** какъв е за афганистанците ,иракчаните , сърбите , виетнамците,сирийците ,либийците и т.н. и т.н.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Обама: САЩ никога не изоставят своите войници "Войниците по принцип би трябвало да са готови да умрат за тяхната страна, а не гейчовци разчитащи на президента да ги пази. Поне аз така си мисля. Ама в щатите явно навиците са други. Простено им е като се има в предвид, че въпросните гейчовци не са отишли там да се борят за родината си, а да вземат петрол и да печелят долари за държавата си.Заглавието трябваше да бъде "САЩ никога не изоставят своите наемници".
26
7
 
0
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До ченге от миналотоДокументалният си ти бе ахмак!!!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"САЩ никога не изоставят своите войници" - zashtoto izpolzva voinicite na drugite durjavi
24
1
 
17
 
! Отговори
До Елка преди 9 години
"Бъргдал бе предаден вчера от афганистанските талибани на американската страна срещу свободата на петима талибански затворници от Гуантанамо." Тези в Гуантанамо не са затворници 'щото нямат присъди.И онова не е затвор. В затвора се държат хора с издадени присъди, там такива няма.
23
1
 
11
 
! Отговори
за 17, бранник преди 9 години
Да не си учил по американската система, ние тук не сме толкова наивни. Вярно, полагат се много усилия за вторичното подивяване на нацията, но Европа все още има остатъци от културно наследство, несъизмерими с рапа, хип хопа, татусите и вярата, че всеки може да стане милионер.
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
----Размениха американски войник за петима талибани----Да бе....а 13 трупа от Славянск??? Защо не си ги взеха??? Доста нагло от страна на Обама...Ами 186 войници от рота 04 във Виетнам???Ами 61 войници в Ангола..и още много и много войници,отработващи "Американската си мечта"..А сега с един войник си прави пиар...по-голямо лицемерие няма....А в Конго още немогат да се договорят за 75 войници,вече 21 години......подледци и лицемери....
21
0
 
19
 
! Отговори
жеко преди 9 години
Грижат се за това талибаните да не си побият знамето в градинката пред блока ти, тикво.-----------------------да не би когато ги е нямало американците талибаните да са идвали тука тъпан, на никой не си притрябвал освен на американците да ти точат от парите за да им подържаш икономиката, всеки гражданин на америка е длъжник с поне 300 хил $ от самото си раждане
20
0
 
15
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 24 Защо лъжеш??????????????? Хората охраняват я добива на петрол,я опиумните полета я добиването на други изкопаеми Никой не се е загрижил за твоя блок,ама никой Весело ли ти е ,да си имаш мини Близък изток в София а ????? Явно ,да щом подкрепяш американските воини
19
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, а какво ли правят американските войници на другия край на света, на хиляди километри-------------Грижат се за това талибаните да не си побият знамето в градинката пред блока ти, тикво.
18
1
 
21
 
! Отговори
жеко преди 9 години
до колкото си спомням в кампанията си за президент беше казал че ще спре инвазиите на америка в други страни, от както е президент имат поне 3 войни и само русия ги спря да не нападнат сирия , за украина още е под въпрос... но се вижда кой дирижира гражданската война
17
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е ли срамно страна с 200 годишна история да се меси в работите и да насажда демокрации в страни с хилядолетни истории. Смешници.
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черният президент в розовата градина на Белият дом. :D
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Янките така и не си взеха поука от Виетнам, Ирак, Афганистан, Либия... че агресорът няма спечелени войни. Никой не иска измислената им демокрация. Сега събираме плодовете и ние на "демократичните промени"-анархия, бандитизъм и беззаконие.
14
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 9 години
А да ги питаме чий к... подпират по целия свят?нима е за "благото "на света ли- не разбира се .Те затова в Афганистан ги изтребват до крак, а не ги разменят.
13
32
 
9
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
И дa цъкaте минуси мaмa ви, нищо не променяте с омрaзaтa си! Фaкт е, че болшинството от ЕВРОПЕЙЦИТЕ СA ПРОAМЕРИКAНСКИ и товa нямa дa се промени! ФAКТ е и товa, че хорa от цял свят бленувaт зa зеленa кaртa и живот в Aмерикa, фaкт е и товa, че и *** бягaт в Щaтите, ФAКТ е и че Aмерикaнскaтa aрмия е нaй- могъщaтa силa и всеки източен помярин се нa..рa пред СAЩ! ТОВA СA ФAКТИ, A МИНУСИТЕ СИ ГИ БУТНЕТЕ В AНУ..ТЕ БРAТЧЕДИ!
12
37
 
9
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Кaквото и дa плюят руските *** тук, Aмерикa е нaй- великaтa стрaнa в светa, без нея светa ще е aнaрхия, войни зa оцелявaне нa мaлките нaроди от източните сaтрaпии. Бог дa пaзи Aмерикa, и нейнaтa AРМИЯ!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да-а-а, САЩ имат опит във връщането на свои войници, особено от Виетнам. Дано никога не се случва това, момчетата с нищо не са виновни. Какво значение има, къде ще лежи човек, щом вече го няма. Просто пълнят кесиите на една безмерно богата върхушка, загубила чест и разсъдък, обезумяла от властта, която дава богатството, за сметка на преживяващия народ. Защото, щатовете в централната територия на САЩ не са Ню Йорк, нито Лос Анджелис или Вашингтон... Там е малко нещо по-скромно
10
4
 
21
 
! Отговори
шат преди 9 години
Обама се оказа най-слабия и марионетен президент на САЩ за цялата й история. С всяко свое изказване напоследък тази истина лъсва все повече и повече. Най-ужасното, обаче е, че той май наистина вярва във високопарните лъжи, които произнася, а това говори вече за фанатизъм.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8А другият до него? Който най-активно съдейства чрез високопоставените си служители, направили път с командировките си (плащани от данъците на гражданите на сАЩ) до Киев, ДА СЕ ИЗБИВАТ ДЕЦА? Той баща ли е? Какво казват неговите деца, ако са разбрали за избиваните деца в Украйна?