Дянков хвали Евразийския съюз

Санкциите срещу Русия няма да сработят, твърди бившият вицепремиер
Обновена: 5 юни 2014 09:59 | 4 юни 2014 20:43, Бойчо Попов
193
Дянков хвали Евразийския съюз
източник: Reuters

Евразийският съюз притежава добър потенциал. Неговата цел е свободната търговия, което ще открие нови възможности за трите страни /Русия, Казахстан и Беларус/. С течение на времето към него могат да се присъединят и други държави. Такова становище изрази бившият вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков, който анализира пред руският портал "Вести" някои от най-важните въпроси на световната икономика.

"С тези, които казват, че това е неравен съюз, в който има една много голяма икономика – Русия, и две по-малки, може да се спори и да се даде за пример Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA). Тази година се навършват 20 години от влизането в сила на настоящото споразумение. И в този съюз американската икономика доминира... И господството е много силно, но сега NAFTA се разглежда като доста успешен проект и за трите икономики (бел. ред. – Канада, Мексико и Съединените щати)", отбеляза Дянков.

"Не се съмнявам, че след 20 години, ако този съюз се развива успешно, споразумението, което първоначално бе подписано от трите страни – Русия, Казахстан и Беларус, ще бъде обявено за успех", допълни той.

Според бившия вицепремиер на България повечето европейци считат Русия за добър търговски партньор от практическа гледна точка. "Имаме нужда от руски продукти и Русия се нуждае от нашите продукти. Последните 3-4 месеца имаше много емоция в САЩ и Европа. Какво да правим, какви санкции да се наложат на Русия? Много по-разумни становища бяха изразени в Европа, отколкото в САЩ. Мисля, че всичко се връща в икономиката", посочи Симеон Дянков.

По думите му Старият континент трябва да си припомни колко много европейската икономика е свързана с руската. "Тази ситуация няма да се промени през следващите 10-20-30 години. Русия е основен износител на голям брой продукти, които са необходими в Европа. Някои сплави, които са необходими за авиационната промишленост, автомобилостроенето, химическата промишленост. Много европейски отрасли зависят от Русия", отбеляза ректорът на Руската икономическа школа (РИШ). 

Дянков коментира и ситуацията на Стария континент след проведените в края на май избори за Европейски парламент. "Мисля, че основната причина за успеха на център-дясното е всъщност икономически. Фактът, че страните, които притежават традиционни възгледи, особено тези на левите социалистически партии, не успяха да предложат добра алтернатива на фискална дисциплина, която се предлага от дясноцентристките партии през последните няколко години", заяви той.

"Те (бел. ред. – социалистите) не предлагат решения на проблемите, те просто критикуват... Така че липсата на икономически перспективи, които по-рано можеха да предложат традиционните политически партии, е причина за резултатите от изборите в приблизително една трета от страните от Европейския съюз", изтъкна бившият финансов министър.

Според ректора на РИШ бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер има много големи шансове да заеме председателското място в Европейската комисия (ЕК). "Ако това се случи, мисля, че тогава можем да говорим за определен напредък към банков съюз, фискален съюз, който все още не съществува", отбеляза той.

Симеон Дянков посочи също, че Европейската централна банка (ЕЦБ) на практика е единствената добре работеща институция в Европейския съюз през последните 2-3 години. "Откакто Драги стана президент, той направи много. ЕЦБ прави всичко по силите си. Но тъй като той винаги се допитва до политици, министър-председатели, президенти, политиката е всъщност в Брюксел, а не във Франкфурт", коментира финансовият министър на България в периода 2009-2013 г.

"Мисля, че САЩ вече усещат, че светът не е това, което беше. Основната грижа, поне в САЩ, през последното десетилетие е свързана с Китай. И сега те (бел. ред. – Съединените щати) осъзнават, че това е една много по-голяма група – не само Китай, ами и Русия, Казахстан, Виетнам, много страни в евроазиатската група, които представляват 80-90% от световния растеж", заяви Дянков.

"През последните 5 години в Европа всъщност няма растеж, тя е в рецесия. В САЩ растежът е много слаб – 1% годишно. Около 80% от растежа на световната икономика се пада на изток от Европейския съюз. Мисля, че европейците разбират това перфектно. Тъй като те са съседи, те го виждат. САЩ, струва ми се, са все по-наясно с предупреждението, но също така осъзнават, че сега няма лесни решения. Санкциите няма да сработят", коментира още бившият вицепремиер на България.

Още икономически новини четете в Investor.bg


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
33
 
! Отговори
ROM.bg преди 7 години
diankov my xaresa evraziska pica ;pretpolagam 4e ne e taka posna i malka kato nashata?aaaaaaaaaaaaa
155
0
 
35
 
! Отговори
нощен страж преди 7 години
ТОЗИ Е ОБЪРНИ - ПЛАЩ !
154
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа, може преди да е казвал друго, но било, защото са му нареждали. Ако на някой от вас шефа му нареди, ще изпълнява ли?
153
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я ПИЦАРЯ СЕ ПОЯВИ. ОТ НАЙ ГОЛЕМИЯТ ХАМЕРИКАНЕЦ СТАНА НАЙ ГОЛЕМИЯТ РУСНАК. Е ТОВА Е ДА МОЖЕШ ДА СИ ВЪРТИШ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ КАТО ФУРНАЖИИСКА ЛОПАТА.
152
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мони цункай Пуффи !
151
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на г-н Дянков!!! Рано или късно ще се озовем в този съюз с РУСИЯ .Много европейски страни го виждат но все още нямат смелоста да го кажат защото все "по добре живеем когато НАТО ни пази ЕС ДАВА и от нас се иска да викаме У-Р -А-А "
150
2
 
35
 
! Отговори
Victimized преди 7 години
Контрол в/у медиите , контрол в/у храните , контрол в/у енергетиката , контрол в/у горивата . Филми , телевизия , промиване на мозъци , да ти казват какво да искаш какво да мечтаеш , пошли и ненужни лъскави дрънкулки , неестествени жени , бляскъв живот . Да искайте точно това което нашия модел може да ви предложи , да купувате постоянно новия модел , да пазарувате да въртите пари . Няма държава в която това нещо да го няма . Замислете се най на края ......
149
0
 
38
 
! Отговори
Victimized преди 7 години
Расизма , културното разделение , стиловете музика , футболните агитки , различните партии , различните секти , различните движения , колкото повече са толкова по разиденени са хората , и не могат да погледнат всъщност в посоката която е важна . Колкото повече хората са ангажирани с такива повърхностни глупости толкова по лесно ще е на тези отгоре да манипулират и да изцеждат всяка капка живот в нормалните хора .
148
0
 
35
 
! Отговори
Victimized преди 7 години
Всичките териториални разделения , религиозни разделения , сеператизъм и така на татък са финансирани нарочно за да носят разделение на народите , което е просто етностно разделение , не икономическо , икономически се обвързват с корпорациите , и няма политик който да не е свързан с това нещо . Тези държави които са независими , не влизат в медииния обсег . По този начин капиталистите , държат хората разделени заради елементарни предубеждения за да могат те да си действат спокойно и да лапат ..
147
0
 
36
 
! Отговори
Victimized преди 7 години
Много от хората пишещи тук не осъзнават , че Русия и САЩ са две страни на една монета , от много години насам след това което направиха Тачър и Горбачов (масовата приватизация в целия бивш съветски блок ) вкара всички в прегръдката на капитализма . Световната банка е както обвързана с всички милиардери евреи от САЩ , така и със всички милиардери от Русия . Капитализма е световно наложен модел и корпорациите казват какво да става , политическото влияние е свързано с спонсорите на политиците .....
146
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я още ли шава...
145
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как този "гениален"финансист да на хвали Евразийския съюз,та той е рожба на компанията на Рокфлер,Морган и пр.мултимилиардери.
144
3
 
36
 
! Отговори
Финансист преди 7 години
Винаги съм знаел че Дянков е прав и много добре знае какво прави, особено в криза! Ама окончателно го заобичах, когато комунистите в България започнаха яко да го плюе! От този момент съвсем се убедих в правилността му!
143
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MALCI BE
142
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляскаме."Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод исканата от "Атомстройекспорт" наустойка от 1 млрд. евро заради отказа ни да строим АЕЦ"Белене"Копирано от standartnewsСептември 2012г.
141
1
 
40
 
! Отговори
Вунд преди 7 години
Уникална чифутска гад, за разстрел
140
0
 
54
 
! Отговори
хвърлям боб преди 7 години
Щом това недоразумение хвали евразийския съюз - бягайте далече от него. Няма страна или проблем, с който се занимавал очилаткото и да не е свършило по най-трагичния и съкрушителен начин. От бая държави са го гонили с камъни - види се има опит и сам си стегна багажа веднага след капитулацията на гербавите.
139
0
 
37
 
! Отговори
stoyan.hlebarov преди 7 години
Кога успя да се продаде това мекере!Добре използва това,че всички се нуждаят от продажници!Явно руснаците не са се излъгали в него,като го назначиха за шеф в тяхна банка!?Само че,трябва да се сети за онази поговорка,че който се опитва да седне на два стола,накрая се озовава на ....пода!Ако има толкова акъл,де!
138
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До трафоПОСТТова което говориш са глупости и лъжи. Лично гледах интервю с Путин за Украйна, ЕСто са тези които поствят ултиматум пред Украйна, ако сте с нас не може да сте и с Русия. Това им е тактиката и спрямо Бг, затова Русия отговаря по съответният начин, а не че иска да ни накаже. В крайна сметка и ти знаеш като не искаш мира идва какво?
137
4
 
40
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 7 години
До Мнение 153Говорите наизуст, търговията ни с Русия, се спъва съвсем умишлено от самата Русия с високи мита, които *** въведе за всички източно европейски държави влезли в ЕС, нещо като наказателна мярка, с която и в момента плашат Молдова и Украйна.Истинска търговия ще има с Русия, когато там има истинско демократично управление а не диктатурата на двете Кремълски джуджета.