Ключов заподозрян за атентата в Бенгази заловиха САЩ

Ахмед Абу Хатала ще бъде съден в Съединените щати
Обновена: 18 юни 2014 09:01 | 18 юни 2014 08:51, Елка Василева
6
Ключов заподозрян за атентата в Бенгази заловиха САЩ
Снимка: архив, Reuters

САЩ арестуваха ключов заподозрян, свързан с атентата срещу американското консулство в либийския град Бенгази на 11 септември 2012 г., при който загинаха посланикът и други трима американци, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

Потвърждавам, че на 15 юни американски войници в сътрудничество с полицията заловиха Ахмед Абу Хатала – ключова фигура при атаките срещу американското консулство в Бенгази през септември 2012 г., каза говорителят на американското министерство на отбраната контраадмирал Джон Кърби.

Хатала е бил задържан в покрайнините на Бенгази при секретна операция на американски специални части и е бил отведен на американски кораб.

По-късно американският президент Барак Обама заяви, че Ахмед Абу Хатала е на път за САЩ, предаде Ройтерс.

"Но по-важното за нас е . . . да изпратим послание на света, че когато американци биват нападани, без значение колко време е нужно, ще открием отговорните и ще ги предадем на съда", каза Обама на проява в Пенсилвания.

САЩ са уведомили либийското правителство за операцията по задържането на Хатала, съобщи Пентагонът. Военното ведомство обаче отказа да уточни дали африканската страна е била уведомена преди или след залавянето.

Президентът Обама посочи в изявление, че е одобрил извършената в неделя операция в Либия, при която американски войници в сътрудничество със служители на правоохранителните органи са заловили Хатала.

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Катрин Хейдън заяви, че терористът няма да бъде откаран в Гуантанамо, предаде ИТАР-ТАСС. Хейдън припомни, че с идването си в Белия дом Барак Обама е обещал, че броят на затворниците в тази американска база няма да се увеличи с нито един човек.

Според американски медии операцията по задържането му е било готвена няколко месеца.

Заловеният - висш лидер на клона в Бенгази на терористичната групировка "Ансар аш Шария" в Либия - ще бъде съден в САЩ, отбелязват американски източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Миналата година САЩ повдигнаха обвинения срещу Хатала и няколко други в таен иск, внесен в окръжния съд във Вашингтон.

Досега обаче нито един от обвиняемите не беше арестуван, поради което правителството на Барак Обама беше критикувано от републиканците, че е неспособно да залови отговорните за атентата, припомня АП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тате ще съди синаси :-)
4
0
 
1
 
! Отговори
Живия преди 9 години
Дрън дрън та пляс.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все залавят тия. Все играят игри, измислени от тях. Играта се казва - дай ми петрол, аз ти давам коршум и демокрация.То не беше бедния *** Осама бин Ладен, дето го нарочиха за световно зло. То не беше Садам Хюсеин, нарочиха го че криел химическо оръжие. Отрепаха го, докараха страната му до просешка тояга, химическо оръжие не намериха.То не беше Кадафи, утрепаха го, окрадаха страната, докараха я до просия.Това са знаменитите американци.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
там където е стъпила ,,демокрацията" настъпва мор за хората.Например ИРАК,СИРИЯ,УКРАЙНА, БЪЛГАРИЯ,....Без война се стопихме с 2 милиона
1
6
 
11
 
! Отговори
САЩ-ТЕРОРИСТ N 1 преди 9 години
Това си е чист държавен тероризъм - да отвличаш чужди граждани на чужда територия. Независимо дали са терористи, бандити и престъпници - има международно право и съответните правила, по които се изискват тези хора да се екстрадират и СЪДЯТ. ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ - ТОВА Е ФАШИЗЪМ