"Южен поток" в България може да скочи до ?4,3 млрд.

Прогнозата прави руското издание "Ведомости"
Обновена: 10 юли 2014 15:49 | 10 юли 2014 15:49,
92
"Южен поток" в България може да скочи до ?4,3 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Строителството на българския участък от „Южен поток“ може да бъде оскъпено и страната да плати 4,3 млрд. евро, а не каквито бяха предварителните разчети – 3,5 млрд. евро. Това твърди руското издание „Ведомости“, правейки аналогия с търга за сръбския участък.

Преди ден беше подписан договорът за изграждането на „Южен поток“ в Сърбия на стойност 2,1 млрд. евро. „Ведомости“ изчисляват, че оскъпяването спрямо ноември 2013 година е в рамките на 23,5% - тогава енергийният министър на Русия Александър Новак обяви, че строителството на „Южен поток“ в Сърбия ще струва 1,7 млрд. евро.

Разликата в сумите днес от „Газпром“ обясняват с факта, че в края на миналата година са били обявили "предварителна сума", а сега тя вече е уточнена и „по-близка до реалността“.

Българската страна така и не съобщи каква е сумата на договора за строителството на газопровода, коментира още руското издание. Припомняме, че официално от БЕХ коментираха при представянето на победителя в търга за избор на изпълнител на проекта, че трябва да бъдат уточнени договорите с подизпълнителите и доставчиците, преди да обявят точната сума на договора за изграждането на газопровода.

В края на миналата година, когато беше направена „първата заварка“ по проекта, от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев стана ясно, че реализацията на проекта на българска територия ще струва 3,5 млрд. евро.

От „Газпром“ тогава коментираха, че прогнозната цена за целия газопровод е 16 млрд. евро, но допълниха, че конкретната сума ще стане ясна след подписването на договорите за изпълнение на строителните работи.

„Оскъпяването на проектите в процеса на изпълнението е нормална практика за „Газпром“, коментира обаче източник на „Ведомости“. Повишаването на цените се прави и от страна на частни компании и това може да е свързано с промяна в параметрите на проекта, коментира от своя страна финансовият анализатор в „Райфайзенбанк“ Андрей Полищук пред руското издание.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
2
 
! Отговори
кан Аспарух преди 9 години
Ако *** искат Българска замя за тръбите си - на нас газта без пари !Ако не са съгласни да 'одят на пуйка си Ленинова....
47
0
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До БобиПроекта ще се осъществи защото го искат Русия и Италия.-------------- Като искат, да си наемат земя за 30-40 години, да си сложат тръбите и да плащат транзитни такси още от първия ден.
46
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Но честно казано, на мене ми се ще да го построят, та после да им го национализираме, заради нахалството им.
45
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Не "може"... На всеки що-годе малко мислещ човек е ясно, че тези проекти се правят, за да се фалира държавата и активите и да се изкупят евтино от руснаците. Когато се говори за "заробващи" проекти, това изобщо не е преувеличение, а жестока реалност. Реално тръбите и полагането им струват не повече от 1,5 млрд евро, но достатъчно е да е на власт руската пета колона, за да подпише за тройно по-голяма сума.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--64 ;Ти като искаш сдай *** на руснаците. Нашите не ги даваме бе русофилски ***.
43
2
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 9 години
Тая"шепа от ***" е целия български народ и ще плаща поредното ограбване.Защо ли службите не разследват сделката преди да е късно.
42
1
 
4
 
! Отговори
врътка преди 9 години
Схемата на ограбване е същата както при Белене и Кремиковци.Само че обекта днес е Южен пророк.Този заем ще го плаща народа ще не ще и някой пак забогатял.
41
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
Тука или народа е много *** или е добре платен да хейтва.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен/64 за сега/ Янките пич ще решат са потока или там каквото и да е колкото и да не ти се иска.Толкуз.
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая тръба защо не я набутат в отточния кАнал на всички от кремъл, а?
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сороските кучета са налазили форума както мухите *ното.Айде е..те си майката Колкото и да лаете,Южен Поток няма кой да го спре.А и вие сте една шепа *** и никой не ви бръсне за сливи.
37
1
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
много ми се струва че 1/4 да платим ние за този газопровод нещо гнило идва!! даже повечко от 1/4 идва ама аз съм учил математика до 12-ти клас! а за под морето няма ли да е по-скъпо?
36
0
 
4
 
! Отговори
Свински преди 9 години
Айде почвайте гражданската че да се свършва
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
shto pytin na vi pysne edna hybava bomba i niama da dosajdate poveche.
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбите отдавна са се нагъзили на рашата, ние обаче сме в ЕС и никога няма да го направим повече! НЕ на южен потоп! НЕ на руските мужици, начело с путин!
33
5
 
5
 
! Отговори
Ха така преди 9 години
Путиновите колонизатори в действие.,,Братушки''?*** народ,богати некадърници,милиони бежанци,съсипана държава.
32
1
 
1
 
! Отговори
caramba преди 9 години
До АнонименАнонимен си ти моето момше :)Напиши нещо за цената бе . Всъщност хайде всичките нещастници които коментират в този умрял портал да кажат по нещо за цената.......
31
2
 
7
 
! Отговори
демократ преди 9 години
На руснака му подай пръст и ще ти отхапе ръката.ПОЧНА СЕ!...както и предполагах.На кой му трябва този "жизненоважното" животно ЮП? Ами само на руските олигарси.Но българския народ ще плаща.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при цена от 3.5 млрд бг в продължение на 22 години ще изплаща от нтаксите и няма да получи нищо. при 4.3 или после най вероятно ще го закръглят на 5 млрд смятайте,че в този живот ,пари от южен поток България няма да получи. тези които ще получат тлъсти корупционни ще са политиците.
29
4
 
14
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Гледайте сега братушки-п*дерушки. Проектът няма да се оскъпи, защото няма да го бъде.