Митов: Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение

Директно заплашва сигурността на външните граници на ЕС, включително България
15 авг 2014 19:55, Петя Шекерлетова
3
Митов: Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение
Снимка: МВнР

Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение и директно заплашва сигурността на външните граници на ЕС, включително България, с високия си бежански потенциал, заяви министър Даниел Митов в първото си участие в заседание на Съвет " Външни работи".

Съветът бе свикан извънредно в Брюксел, за да обсъди задълбочаващата се хуманитарна ситуация в Ирак, нарастващото насилие в Либия и негативните последици от конфликтите в Украйна и Близкия изток, с акцент върху развитието на обстановката в Ивицата Газа, съобщи пресцентърът на МВнР.

Външните министри на 28-те страни потвърдиха ангажимента си към териториалната цялост и подкрепа за цивилното население в Ирак и осъдиха масовото нарушаване от "Ислямска държава" на човешките права на етническите и религиозните малцинства в страната, което граничи с престъпления срещу човечеството.

Съветът приветства решението на отделни държави членки да отговорят положително на молбата на Кюрдския регион за оказване на военна помощ, в съответствие с националните си законодателства и възможности, както и със съгласието на властите в Ирак.

Външните министри изразиха дълбока загриженост във връзка с продължаващото насилие в Либия и опустошителните последици за цивилното население. Те подкрепиха посредническите усилията на ООН за прекратяване на кръвопролитията и призоваха новоизбрания либийски парламент да изпълни своята роля в създаване на условия за политически диалог с участието на всички страни в конфликта.

Още по темата
Министрите приветстваха примирието в Ивицата Газа от 11 август и подкрепиха посредническите усилия на Египет. Те призоваха за осигуряване на незабавен хуманитарен достъп до Газа за справяне с тежката хуманитарна ситуация на палестинското население и разоръжаване на всички терористични групировки в Ивицата.

Извънредният съвет определи едностранните действия на Русия в Украйна като грубо нарушение на международното право. В изказването си българският външен министър Даниел Митов подчерта, че Русия носи отговорността за случващото се в Източна Украйна, но също така е необходимо Киев да съгласува с ЕС санкциите, които предприема срещу Москва, тъй като те могат да имат негативни последици за държавите членки.

Първите дипломати на страните членки призоваха изпращането на всякаква хуманитарна помощ да става в съответствие с международното право и принципи и със съгласието на украинската страна. Ще бъде направена подробна оценка на последствията от наложената от Русия забрана за вноса на селскостопански продукти от ЕС. Подчертано бе приоритетното значение за ЕС на сигурността на газовите доставки през Украйна.
 


3
Още по темата: ИракДаниел Митов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
неутрален 2 преди 6 години
Русия що не прати подкрепление или помощ срещу "Ислямска държава" ? Да кажем че това и тях засяга . Има неща които трябва да са безпристрастни, но щом е срещу Запада няма лошо пускай фандък...
2
1
 
7
 
! Отговори
неутрaлен преди 6 години
Дa... Русия е виновнa зa Укрaйнa... Либия, Ирaк дaже и зa Косово винaтa е тяхнa a СAЩ миличките се чудят кaк дa помогнaт но ....и в Сирия помaгaт и в Изрaел с Пaлестинa... aбе нaвсякъде нaли сa си добрички, също и БГ трябвa дa се включи с финaнсовa помощ от няколко милярдa. Добре е че Борисоф сегa ще упрaвлявa зa дa спaси ЕРП-тa от фaлит и дa увеличaвa токa всеки месец, зa дa се съвземaт мaлко тия дружествa. Тиквaтa с Плевнелиевa ще спaсят БГ и КТБ a зaедно с ДПС ще помaгaт нa всички aрaби.
1
0
 
2
 
! Отговори
Пръдлю Посеркофф преди 6 години
Рррррррррррръц !