Братята Куаши - стари познайници на закона

Двамата са арестувани през 2005 г. при разбиване на джихадистка мрежа
8 яну 2015 19:01, Елка Василева
254
Братята Куаши - стари познайници на закона
Шериф и Саид Куаши. Снимка: Reuters

Братя Куаши, идентифицирани тази нощ като двамата заподозрени за кървавото нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", са добре познати на френските сили за борба с тероризма, пише в. "Фигаро".

Шериф Куаши, която сега е на 32 години, е бил член на престъпната мрежа Бют-Шомон /носеща името на парк в Париж/, която в средата на първото десетилетие на 21 век изпращаше младежи да се сражават в Ирак срещу американските сили.

За да се разбере по-добре масовото убийство в "Шарли ебдо", трябва да се върнем почти 10 години назад, през януари 2005 г. в квартал Кюриал-Камбре в 19-и парижки район. Тогава 22-годишният по онова време Шериф Куаши и брат му, 24-годишният по онова време Саид Куаши бяха арестувани от френската Дирекция за надзор на френската територия в рамките на операция по разбиването на джихадистката мрежа Бют-Шомон.

Още по темата

Саид беше освободен, но Шериф остана в ареста. Разследващите подозират, че той е искал да отиде в Сирия, за да се прехвърли след това в Ирак и да и да се включи в джихад срещу американската армия. Самолетен билет за Дамаск е бил намерен при претърсването на жилището на Шериф.

При претърсването са открити и документи, в които детайлно се описва как да се борави с автомат Калашников. Тогавашният адвокат на Шериф - Венсан Оливие - си спомня, че клиентът му е бил доставчик на пица, който със спечелените пари си купува дрога, основно хашиш.

"Шериф беше едно бедно момче, което не знаеше какво да стори с живота си, което живееше от днес за утре и което беше срещнало хора, които оставиха у него впечатление, че е важна личност", разказва Оливие.

Един от тези хора, които са накарали Шериф, да се чувства важен по онова време, е самопровъзгласилият се 24-годишен имам на име Фарид Бениету. Още от 18-годишна възраст той е бил обучаван от свои роднини, които са били радикални ислямисти и които впоследствие са били експулсирани от Франция.

Те са учили Фарид как да подготвя френски младежи от африкански или магребски произход, за да приемат те радикалния ислям. Смята се, че този имам е помогнал на петдесетина млади французи да станат последователи на радикалния ислям, сред които е Шериф.

Шериф Куаши е осъден на три години затвор през 2008 г., три години след ареста му по аферата Бют-Шомон. Веднага излиза на свобода, защото е излежал тези години в предварителния арест.

След като излиза на свобода, той гледа да не привлича вниманието върху себе си за известно време.

Две години след освобождаването му името на Шериф Куаши се споменава отново във връзка с план за бягство от затвора на ислямиста Смайн Айт Али Белкасем, бивш член на Алжирската ислямска въоръжена група, осъден през 2002 г. на доживотен затвор във Франция за атентат в станцията на метрото при музея Орсе, извършен през 1995 г. Тогава бяха ранени 30 души.

Шериф Куаши е заподозрян и че е приближен на Джамел Бегхал, друга фигура на френския радикален ислям, който сега излежава 10 години затвор за подготовката на атентати.

През 2013 г. властите на Тунис обвиняват бивш член на мрежата "Бют-Шомон" и бивш съратник на Шериф Куаши - Бубакер ел Хаким в извършването на убийството на двама опозиционни политици - Шокри Белаид и Мохамед Брахми.

Ел Хаким вече е съден във Франция през 2008 г. заради мрежата "Бют-Шомон" и освободен през 2011 г. На 18 декември 2014 г. той поема отговорност във видеозапис за убийството на двата тунизийски опозиционни политици. Смята се, че Ел Хаким се е сражавал срещу американските сили в Ирак през 2004 г.

Сега се повдига въпросът дали той е бил в контакт с Шериф Куаши и дали му е помогнал да овладее така добре боравенето с оръжия, което той демонстрира вчера при нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо".

Братята Куаши са френски граждани от алжирски произход, припомня изданието. Те са родени в Париж.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
4
 
! Отговори
КОЙ ОТДЕТО преди 9 години
КОЙ ОТДЕТО Е ДОШЪЛ
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са нашите журналисти? Гледах разговори с няколко набедени за известни и ме беше срам! Страхливи, без категорична позиция за свободата на словото, карикатурите и сатирата. Гънеха се горките, а всъщност са борци за свободното слово и мнение. Те са платени и естествено поръчкови. Ние ги наричаме ***. Да, такива са! Един не излезе и не каза твърдо, свободата на словото е свещенна! Нито един не е готов да си рискува мекото ***..це да каже, свобода на словото, свобода на сатирата! Срам!!!
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Операция ГладиоЧукнете в интернет и всичко ще ви се изясни.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре си хвани такси и му кажи да те закара в някой клуб там ще си избереш
101
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия двама наркоманчета коиито за да преживеят продават пица карат нов черен ситроен стрелят безупречно уж са джихадисти а бягат като престъпноци по пътя крещят че са членове на ал кайда а в крайна сметка единия си забравя личната си карта като улика... ХахахахахахааааИли тайните служби на франция са *** или нас ни мислят за такива.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъжът се занимавал със строителен бизнес, твърдят осведомени.Застреляният мъж е на 47 години, жената е на 40
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съпруг и съпруга са открити разстреляни до зоопарка в София, съобщиха за "24 часа" от МВР. Двамата са съпрузи, намерени са от друг човек на улица недалеч от зоопарка. Човекът, който ги е намерил, е подал сигнал на телефон 112.
98
2
 
7
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Аз бих влезнал в народното събрание с автомат калашников, даже докато го излъчват по БНТ и какво?
97
0
 
5
 
! Отговори
KKK преди 9 години
който квото си е посадил, това ще жъне .... сега и ние си насаждаме едни яйца в гащите с ДПС
96
1
 
14
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До LondonС какво си по-различен от тези кухи *** , фанатици ??? Каква е разликата между ислямския, комунистическия , националсоциалистическия фанатизъм , които убиват в името на някаква си глупост ??? Всички откачени доктрини, като комунизъм, религиозен фанатизъм, националсоциализъм мразят мисленето и обичат страха и терора, защото само от това виреят !!! Свободният свят приключва със свободата на словото !!! Аз съм Шарли, дори да не са прави !!!
95
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 195Мхм. Ясно. Шопа поради липса на аргументи, не можа да ми отговори и прибягна до малоумният си сарказъм. Само че да владееш тази висша форма на ирония-сарказмът, се изисква нещо повече от това да си *** шоп!
94
6
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
БГЯ си кажи конкретния отговор, как Тиквата е в КОАЛИЦИЯ с фанатичните ислямисти Корман Исмаилов и Касим Дал?Кажи, бе, смешен??????????
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аба братята май отдавна са убити в Ирак, или такъв профи с пълна кола с оръжие ще си вземе личната карта, за да не се изпорти при проверка? Това е една скалъпена история, ужасно брутална.
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези двамата съм сигурен че в джамия не са влизали а ги изкараха религиозни фанатици.това са едни откачалки търсещи изява и известност.
91
1
 
6
 
! Отговори
Хахааааааааа преди 9 години
То понеже сега не ви управляват турци нали. А по изтеглени заеми тиквата надмина всички рекорди до сега.Колкото до замяната на плевела с прасето. Мога да ти кажа, че няма да има никаква разлика. И единия и другия ще цункат с кеф ердогановия.
90
5
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
БГ 170То затова ли си с ГРОБ което го подкрепят Касим Дал И Корман Исмаилов- отявлените мюсюлмански фанатици???Добре че ми каза!
89
0
 
8
 
! Отговори
Олигофреновед преди 9 години
Имам съсед. 99 % от времето си е кротък. Но в 1 % може генетичната му предразположеност (родители спортисти, вземали анаболи) да доведе до убийство.А питат-Ти защо дразниш ***. А ако не го дразниш, той си намира повод да беснее. Гледайки снимките на предполагаемите терористи, все едно съм във входа си. И защо? Защото преди 80 години някои морфологични и генетични белези са водели до... Много се размножават.4 безделни жени(по Коран) трудно се издържат от безпаричен мъж, ако не е терорист.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТТиквун е на власт с помоща на еврейското лоби!Те са неговите господари!
87
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
БГ, ако не беше Сидеров с подкрепата си тогава щеш еда се случи това- Да се коалирате с фанатичните *** Корман и Касим. *** кефа, а?Кажи поне не те ли е срам да ти е на власт твоя господар Тиквата заедно с турски фанатици?Кажи, бе кавал БГ?
86
1
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
БГ, прав си - винаги славиш България с: "Да живее България".Просто си за орден...Няма такъв ***!