Спасете Украйна, за да възпрете Русия, зове Сорос

Европа "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия
Обновена: 8 яну 2015 21:19 | 8 яну 2015 21:17, Елка Василева
695
Спасете Украйна, за да възпрете Русия, зове Сорос
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос обвини западните лидери, че опасно грешат със своята стратегия спрямо Русия и Украйна, с аргумента, че тамошната криза представлява смъртоносен риск за еврозоната, пише Крисчън Оливър във в. "Файненшъл таймс".

В интервю за "Файненшъл таймс" филантропът от унгарски произход се оплака, че европейските лидери третират Украйна като "просто поредната страна", нуждаеща се от финансова помощ, вместо да осъзнаят, че кризата край източната граница на ЕС представлява по-голяма опасност за икономиката на Европа и дори за оцеляването на ЕС, отколкото изборите в Гърция.

Сорос каза, че санкциите срещу Москва имат далеч по-дълбок ефект, отколкото западните лидери някога са си представяли, заради колапса в цените на петрола, и добави, че руски дефолт по дълговете "не би бил изненадващ".

"Санкциите срещу Русия засилват дефлационния и рецесионния натиск, който вече беше налице (в Европа), но сега вече е реалност. Евентуален дефолт би бил тежък удар за европейските банки с експозиция към Русия", каза Сорос.

Той добави, че финансовият срив на Русия представлява и стратегическа, а не само икономическа заплаха за Европа, тъй като политиката на Москва вероятно ще стане дори по-агресивно националистическа при влошаване на икономиката.

Въпреки тези опасности Сорос подчерта, че не призовава за смекчаване на санкциите, които са "необходимо зло", за да бъдат изтласкани руските сили от Украйна.

Вместо това той каза, че САЩ и ЕС правят голяма грешка, като не са съчетали тези санкции с програма за масирана финансова подкрепа за Украйна, която по негова оценка би трябвало да достигне 50 млрд. долара и да бъде одобрена още през първото тримесечие на 2015 г.

Според 84-годишния финансист по хеджфондове Европа трябва "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия.

"Подпомагането на Украйна трябва да се разглежда като отбранителна мярка от европейските страни. САЩ и европейците са решени да избегнат войната, но ако не балансират санкциите с подкрепа за Украйна, напълно е възможно да се сдобият с една", заяви той.

Сорос каза това преди публикуването на своето есе в "Ню Йорк ривю ъв букс", където излага подробни предложения как може да бъде събран 50-милиардния план за подкрепа на Украйна от международните институции, включително ЕС и МВФ.

Тази масирана разширена финансова офанзива според него е единственият начин Европа да контрира националистическия експанзионизъм на Москва и да спаси Украйна от банкрут, който би укрепил позициите на хардлайнерите в Русия. "Има надежда, че трудностите на Русия и успехите на Украйна ще убедят президента Владимир Путин, че плановете му за дестабилизация на Украйна са загубена кауза, за да се откаже от тях", писа Сорос в статията си.

Лидерите на ЕС обаче неохотно се отнасят към идеята да заделят повече средства и дори трудно събраха 1 млрд. евро за борбата с еболата. По същия начин западните страни се въздържат да наливат свежи пари в Украйна, докато не видят доказателства за реформи в Киев. Европейските чиновници се възпротивиха миналия месец срещу идеята за допълнителна подкрепа за Украйна, когато МВФ съобщи за недостиг на 15 млрд. долара.

За Сорос това е доказателство, че западните лидери не са схванали амбициите на Русия да подкопае самия Евросъюз, като подкрепя евроскептични (анти-ЕС) политици и използва газовия експорт, за да настройва едни страни срещу други. "Самият Евросъюз се разпада. Русия предлага алтернативен възглед за света - сила вместо върховенство на закона", писа Сорос.

Сорос каза, че икономическото спасяване на Украйна би променило руската политика. Докато един украински банкрут би циментирал властта на хардлайнерите, то икономическо регенериране на страната, оглавено от ЕС и САЩ, би стимулирало една по-прозападна опозиция в Русия, смята той.

Сорос не направи опит да скрие своето пристрастие към Украйна, където основа фондация през 1990 г., и каза, че страната е узряла за инвестиции.

По думите му западните компании, търсещи зони за растеж в Украйна, трябва да се насочат към нейните енергийни мрежи и селскостопанския сектор в бившата "житница" на Съветския съюз.

Най-печелившата област според него би било подобряването на ефективността на електроснабдителните и отоплителни мрежи на страната, които са 10 пъти по-енергоинтензивни от средното за страните от Организацията за икономическо развитие и растеж (ОИСР) - базираната в Париж организация, чиято цел е да насърчава устойчив растеж.

"Що се отнася до инвестициите, енергийната ефективност е приоритет, а селското стопанство има голям потенциал като номер две", каза Сорос.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


695
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
1
 
6
 
! Отговори
бившКьорав преди 9 години
Като чета коментарите срещу Русия и срещу Путин разбирам защо тъпият български народ е на това дередже! Защото е ***. Аз също преди години бях фен на Сащ и срещу СССР, но дойде време и слепите даже прогледаха. Само тъпите- НЕ!
292
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егаси и наглият тип.Този плещи всички тези тъпости единствено премерени през собствената си изгода. Доста го е яд на Русия че му врътна кранчето на времето и всички нпо-та са изритани от там. Знаем си ги ние тези стари еврейски номера. Дано светът прогледне скоро и такива като този- затрил индиректно, сигурно милиони, си намери мястото
291
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
иначе Сорос е абсолютно прав, целта на *** е да подкопае ЕС, естествено *** в Кремъл са за забравили за последния им фалит...
290
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 391- ЩЕ ТИ СЕ НО НЯМА ДА Е ТОВА КОЕТО ТИ СЕ ЩЕ...ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ ...А *** КАТО ТЕБ ЩЕ СА ГОРЧИВО И ОТВРАТИТЕЛНО МИНАЛО
289
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ СПАСЯВАЙ СИ Я. МАЙ НА СОРОС МУ СЕ ПЛАЧЕ ЧЕ ЩЕ МУ ИЗГОРЯТ ВЛОЖЕНИТЕ ТАМ МИЛИОНИ
288
4
 
15
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Путин смачкай *** фашисти!!!!!!!
287
10
 
3
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
*** не очакваше номера с цената на петрола. Много проблеми му се събраха на главата.
286
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
този межд мошеник още ли е жив
285
2
 
10
 
! Отговори
Райна преди 9 години
До Анонимен 388Ами той не е станал милиардер от излишни изречения или движения. Неговите думи винаги ще попадат на добра почва при овчедушните, които само търсят за чии слова да се закачат, поради липса на собствени. Така е устроен светът- огромното болшенство хора са посредствени или под това ниво и затова едно малцинство забогатяват неимоверно и си играят разни стретегически игри, също както децата с PS или Xbox, но тези с реални държави и хора.
284
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно е прав! Четох внимателно статията няколко пъти и ми направи впечатление, че няма нито едно излишно изречение, казано от Сорос!
283
11
 
5
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Гордите донбски мужици чакат със треперещи ръце за поредното канче борш подарък от ***.
282
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна зове:Спрете Сорос и фашагите, за да спасите Украйна!
281
14
 
6
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Със $50 милиарда доста русофашистки окупатори ще си отидат у тях във чували.
280
7
 
30
 
! Отговори
Теофил Охридски преди 9 години
Българите знаят, че Великата сила Русия е най-надеждният, близък и лоялен съюзник, който страната може да има! В този смисъл, скептиците са русофоби, а реалистите в България са русофили по обективни причини-просто политическата прагматика го изисква! Русия е страната, която най-много е помагала и ще помага на българите-ние сме духовно свързани БРАТСКИ славянско-православни народа, дружбата ни е кармично обусловена, която ще остане ВЕКОВЕЧНА и непреходна, за разлика от временната полит.конюнктура
279
2
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
това се вика изненада дори и кукловодите се показват от дупките явно нещата вече са много зле явно усещат края защо да не опитат още веднъж случаино може да се появи пак горбачов да видим ама надали
278
1
 
21
 
! Отговори
Райна преди 9 години
"САЩ и европейците са решени да избегнат войната, но ако не балансират санкциите с подкрепа за Украйна, напълно е възможно да се сдобият с една""Самият Евросъюз се разпада. Русия предлага алтернативен възглед за света - сила вместо върховенство на закона"Щом с такива явни манипулации и заплахи един крупен престъпник стряска цяла Европа, ей така, понеже му е кеф, значи и Европата я отпиши. То вярно, че който плаща, той поръчва музиката, ама чак пък и да танцуваме по нея не е баш задължително.
277
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еи............ симпатягата с вид на кукомявка има наи много коментари в статията за него външният вид понякога показва и вътрешният имаше една друга симпатична жена със същият вид и зионистки произход от чехия беше мадлин олбраит еи...... добри хора мислят само добрини да вършат
276
2
 
31
 
! Отговори
Ето го на снимката преди 9 години
Това е терорист Номер 1 на света, той финансира снайперистите от Майдан, Подпалвачите на живи хора в Одеса, свалянето на самолета и убийството на невинни пътници както и фашистките движения в Украйна. Сега го е страх, че инвестицията му няма да е печеливша. Сорос оправи Либия, Ирак и Сирия, сега в тези държави се живее прекрасно и безопасни, сега се захвана да оправи и Украйна.
275
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да естествено...енергия и ресурси...Другото няма значение. Украйна трябва да стане подчинен васал. Тя само ще внася стоки, а ще изнася ресурси. Това ли е подпомагане?? Точно обратното.
274
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тниагаеНе, не преувеличават. Парите на този не са просто от борсова търговия. Той е част от икономическото оръжие, което се използва срещу десетки "непослушни" държави по света. Това не е просто мое мнение. Този и още няколко като него използват свободното движение на капитали за да налагат определени политически и икономически цели, като същевременно увеличават богатството си. Текущ проект е девалвацията на рублата и бруталните спекулации с петрола и двете ще ни излязат през носа.