Ципрас ловко маневрира в Русия

Руска преса: Той обаче ще получи повече негативи, отколкото позитиви
9 апр 2015 10:30, Елка Василева
100
Ципрас ловко маневрира в Русия
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин прие в Кремъл гръцкия премиер Алексис Ципрас и се разбра с него, че руското ембарго върху доставките на гръцки храни може да бъде заобиколено, без да се нарушават никакви правила, включително въведени от самата Русия, пише "Комерсант".

Освен това Путин намекна, че Русия е готова да кредитира нови големи проекти в Гърция (най-вече строеж на газопровод), а Гърция ще може да изплаща заемите от съответните бъдещи печалби.

Още по темата

При това Русия смята активно да се включи в евентуална приватизация в Гърция, обобщава вестникът темите на разговорите.

По време на срещата "гръцкият премиер маневрираше толкова ловко между интересите на Русия, на ЕС и на своята страна, че понякога май просто ми се завиваше свят", пише репортерът на "Комерсант", останал с "впечатлението, че Алексис Ципрас е пристигнал в Москва, за да повоюва с Евросъюза".

"Сензацията, тъй очаквана от Запада и с толкова страх, не се случи: Алексис Ципрас не поиска от Владимир Путин финансова помощ, а Кремъл не вдигна хранителното ембарго за Гърция. При все това двамата лидери се разделиха, доста доволни един от друг", коментира "Московский комсомолец".

Ципрас е истинско "ужасно дете" за ЕС - отказва да изплаща дългове, настоява за военни репарации от Германия заради окупацията от 1941-1944 г. - почти 280 милиарда евро, и заплашва да напусне еврозоната, ако Брюксел не смекчи своите изисквания.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел вече са шокирани от мургавия южняк с белозъба самоуверена усмивка, но Владимир Путин обича такива "лоши момчета" - особено ако те публично симпатизират на Русия и на нейния президент, добавя всекидневникът.

Гръцкият премиер явно е възмутен от коментарите на европейски чиновници по повод желанието на страната му да подобри отношенията си с Русия, отбелязва "Росийская газета".

Визитата на Ципрас със сигурност "ще бъде разиграна като опит за натиск върху Брюксел чрез изграждане на отношения с Москва", смята руският политолог Владислав Белов, цитиран в "Независимая газета".

"И Гърция ще бъде подложена на обструкция, и самият Ципрас също. Гърция ще получи повече негативи, отколкото позитиви, най-малкото от страна на Брюксел", твърди експертът.

Русия има право да използва конкуренцията между отделните страни от ЕС за капитал, услуги, работна сила и стоки, изтъква той. "Русия има пълното право да използва това право и да напомни на Брюксел, че именно политическата и икономическата конкуренция съдържат възможност за напредък. А опитите за създаване на Енергиен съюз или други съюзи срещу Русия ще наподобяват Госплан (съветския държавен комитет за планиране) и ще вредят на ЕС не по-малко, отколкото на Русия", заявява аналитикът пред "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Меркел казала че тези 280 милиарда евро да си ги искат от българските окупатори! Боко и Плявната веднага викнали че изплащанията започват!
68
0
 
0
 
! Отговори
бъчвов преди 9 години
ципрас поне си направи кефа,премиер е от няколко месеца и вече цял свят го знае
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дядо Петърте византиските номера може и да са подли но дале4 не винаги успешни
66
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
"Ципрас ловко маневрира. . ."ПО ВИЗАНТИЙСКИ.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както казват англичаните една снимка е по добра от 1000 думи
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До киприот на това народа му казва шилаво *** дели се от стадото и право при вълка
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като се има предвид какво са измислили гърците а имено мъжката любов тези двамата ме съмняват явно ще е гореща нощ
62
1
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Колко лесно се създават герои по нашите географски ширини
61
3
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Само едно ще ви кажа - пътят от Гърция до Русия минава през България и Украйна. Весели празници!
60
2
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Снимката е много трогателна - ципрас прави предложение, а *** приема свенливо :))) Според мен ципрас прави предложение да ползва газа на *** :)))
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И по време на почивка един предлага друг се дърпа.
58
5
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Страхотни са и ципрас , и *** , така се прави !!! Не се зачитат никакви правила, не се плащат дългове, превземаш си територии, обалгаш с някакви измислени данъци , страхотни са !!! *** тероризира България с енергийна зависимост и внедрени ченгета навсякъде, обаче е страхотен !!! ципрас не иска да плаща задължения , които Гърция е натрупала съвсем законно, обаче ако българин не си плаща дълговете към гръцка банка, банката ще го съсипе, страхотен е ципрас!!! Гнусни сте, *** чугунени !!!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 67колкото по дълго седи един ме4 в ножниницата толкова пове4е затъпява а се остри с кръв за съжаление наша ОЩЕ една РИМСКА МАКСИМА
56
3
 
7
 
! Отговори
агата преди 9 години
Казвал съм го и пак ще го кажа г-н Владимир Путин е голям политик,човек може да завижда че няма в състава си такъв политик.Като Ципрас са минали толкова много при Путин че не можем да ги изброим,какво нахалство и какво държание само при един голям политик да се възгордява на инат на ЕС и НАТО!!!
55
1
 
1
 
! Отговори
киприот преди 9 години
66 -по добре телешко, отколкото овче!Върви след стадото.Трябва да имаш гордост и акъл (т. е сиво вещество в главата, не съединителна тъкан!) за да се отделиш от него-стадото де
54
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бил съм в русия и сащ Сащ са по силни нямам никакво желание да съм при губещите в ссср 2
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Русия е готова да кредитира нови големи проекти в Гърция (най-вече строеж на газопровод), а Гърция ще може да изплаща заемите от съответните бъдещи печалби."========Същите условия Путин предлагаше и на България за Южен поток, но тиквоний ги отхвърли. Сега мълчи като слива. Защо тн журналисти не го питат? Има ли журналисти в Бг или само ***?
52
6
 
5
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас. За това ги уважавам. Зито и Еллас!
51
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас е тъпо пърче, той не осъзнава че като се заиграва в момента с кемълците дефакто признава аншлуса на Путин, а по този начин и анексията на Турция в Северен Кипър, но както са казали хората "никой не може да ти направи това, което сам си направиш" за България от гледна точна на нашите дългосрочни национални интереси Ципрас си е направо "дар Божии" аз съм сигурен, че ако този човек се задържи като премиер на Гърция през следавщите 4-5 години над Кавала, Ксанти и Драма ще се вее нашето знаме)
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без коментар: "Владимир Путин обича такива "лоши момчета" ! А и снимката е показателна - просто мъжка любав от први поглед! Горчиво!