В Куба Обама е много по-популярен от Кастро

58% от кубинците с лошо отношение към комунистическата партия
9 апр 2015 16:26, Елка Василева
94
В Куба Обама е много по-популярен от Кастро
Снимка: архив, Reuters

Американският президент Барак Обама е много по-популярен в Куба, отколкото двамата местни лидери - президентът Раул Кастро и брат му Фидел, разкри проучване на общественото мнение, проведено тайно на острова и цитирано от Франс прес. Резултатите от анкетата станаха известни вчера.

Около 80 на сто от запитаните казали, че имат положително мнение за Обама срещу само 17 на сто, за които той имал лош имидж. Раул Кастро събрал 47 на сто положителен рейтинг и 48 на сто - негативен. Брат му, бившият президент Фидел Кастро, събрал 47 процента положителни мнения и 50 процента негативни.

АФП припомня, че тази седмица предстои срещата на високо равнище на Америките в Панама, на която Барак Обама и Раул Кастро трябва да покажат взаимодействие като част от сближаването между Вашингтон и Хавана.

59 на сто от запитаните одобряват нормализацията на двустранните отношения, скъсани преди 50 години, 26 на сто са против и 15 на сто нямат мнение. В същото време около 97 на сто от запитаните смятат, че процесът на нормализация на отношенията между САЩ и Куба, започнал през декември м.г., ще бъде от полза за тяхната страна.

Сред испаноезичното население в САЩ подкрепата за кубинската политика на президента Обама е 56 на сто, а 25 на сто не я одобряват.

Проучването е извършено от фирмата "Бендиксен и Аманди интернешънъл" по поръчка на вестник "Вашингтон пост". То е било проведено през последните десет дни на март в Куба без знанието на местните власти. Анкетирани са 1200 души. Допустимата грешка е 2,8 процента.

Проучването показва също, че 96 процента от кубинците искат отмяна на търговското ембарго, наложено от САЩ на тяхната страна преди половин век. 53 процента отговарят, че са недоволни от съществуващата политическа система, срещу 38 процента, които я харесват.

Мнозинство - 58 на сто, имат негативно отношение към управляващата на острова комунистическа партия, срещу 32 процента, които намират имиджа й за добър.

Половината от анкетираните - 52 на сто - искат в страната да има повече от една партия. 79 на сто пък са недоволни от основаната на централно планиране кубинска икономика. 64 на сто обаче очакват системата да се промени в резултат на нормализацията на отношенията със САЩ.

Според Асошиейтед прес тези резултати показват, че усилията на кубинското правителство да понижи очакванията на кубинците за по-добър живот в резултат на обявената нормализация на отношенията със САЩ са постигнали само ограничен успех.

Повечето кубинци смятат, че правителството вече не може да се оправдава за стагниращата икономика и за повсеместните дефицити на основни стоки с наложената от САЩ икономическа изолация на острова. Властите в Куба бързо запълниха официалните медии с напомняния, че американското ембарго остава в сила, президентът Раул Кастро и други официални лица предупредиха Вашингтон да не очаква промени в кубинската еднопартийна система.

От правителството в Хавана засега няма отговор на исканията за коментар на резултатите от анкетата. АП посочва, че кубинските медии не извършват проучвания на общественото мнение с използване на международно признати стандарти, а неразрешени проучвания от чуждестранни медии и неправителствени организации са забранени и изключително необичайни.
 

/БТА/
 


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Значи човешкият опит няма значение. Че не виждат ли България и цяла Източна Европа, арабския свят, навсякъде по света където нещо шавне?! Идва и техния ред. Ще се появят пак скъпите хотели заградени с непроходими огради, ще се появят и местни, свои милионери - останалите, 98% потъват в ада на демокрацията - да ходят на зъболекар в последния момент!
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди 6 часа
Пошръща ми се вече от прозападнала пропаганда
--------
Пропагандара е само комунистическа, западна пропаганда няма...
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох , успокоих се, без петрол са спасени...
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж Путин беше най-популярния а то ко стана...
47
0
 
4
 
! Отговори
Радостен преди 5 години
Хубаво, че кубинците нямат петрол та това ги спасява от "демократите". Иначе отдавна да са им
спретнали един Майдан.
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон Обама ти си президент на света...ПОЛКОН !!!
45
1
 
1
 
! Отговори
от 56 до мишо преди 5 години
И хрущов е казал ,че не са му нужни 3 копчета,а че разполагат с 1,което ще отнесе всичките,Кенеди изтегля всичко от Куба,но издава заповед да се изнесе информ,за да уплаши Русия,че имат договор от години със,,,,!? Цру и др,приемат друго решевие,че това не може да бъде публикувано и,,,знаете какво последва,мисля че е правилно,/не убийството му/ на онзи етап тази информ,не е била нужна-това е паника за народа,,,
С една дума успокойте страстите си и свикнете с мисълта,че най лошият мир е по-добър
44
3
 
3
 
! Отговори
СИД преди 5 години
Обонго, Обонго - президент на Куба! Лошо, че там щъка руски кораб, а американци не знаят с какво оръжие е натъпкан този кораб.
43
1
 
3
 
! Отговори
на вашето внимание преди 5 години
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: ембаргото е наложено не заради комунистическия преврат, а 2 год по-късно, когато става ясно, че новата власт няма да изпълни обещанието да обезщети за отнетите имоти! В САЩ са заведени дела за "каражба в особено големи размери", които са висящи и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ заведени от кубинци, за бащините им имоти, не от американци!

Тоталното ембарго се дължи на това, че САЩ считат търговията с Куба за търговия с крадени вещи - казусът е елементарен. Сега искат да вкарат давност за кражбите...
42
1
 
1
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
"демокрация като в:Либия,Сирия,Афганистан, Ирак,Африка и много други където "демократите"имат бази"

Те и в Куба имат база - Гуантанамо.
41
1
 
0
 
! Отговори
до мишо и подобни преди 5 години
Да,има избягалите,но те са били свързани с амер,бизнес или управляващите на бизнеса, а останалите 90% са били роби,те знаят какво е това робия, като на филми с/у ***- в канавката-щото не е човек, Когато дойде заплахата за Куба след победата на Кастро и студ,война с русия/амер,плантации и казината и мн,др,остана при Кастро-америк-те преърпяха огромни загуби и затова са тръгнали към Куба/Куба вика руската армада, кенеди казва но хрущов,че като натисне 3 копчета и русия й няма,хрущов p.s
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По популярен ама в каква светлина.
Например Фидел може да прекоси Хавана в градски автобус и да се прибере у дома си пеш.
А Барак нему стиска да прекоси Вашингтон по същият начин.
39
5
 
6
 
! Отговори
Дарвин преди 5 години
много дълги години,столетия и епохи са необходими на един Обама да стане човек ...а още десет пъти по толкова му трябват за да започне да се сравнява с Фидел Кастро !
38
6
 
8
 
! Отговори
Катя преди 5 години
Пошръща ми се вече от прозападнала пропаганда
37
4
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Обама е обещал на кубинците, че ще разшири затвора в Гуантанамо ?! Затова 80 % имали "положително" мнение за него ?? Ние не сме индианци бе, како *** !!
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кубинците им е простено, живеят на изолиран остров и не знаят какъв смотльо е начело на САЩ.
35
8
 
4
 
! Отговори
xff преди 5 години
Това е ПАРАДОКС! В България Кастро е по-популярен от Обама, но това е защото тук масово се страда от тежка форма на олигофрения.
34
3
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
Лъжете бе, Путин е по-популярен !
33
2
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Много бъркаш понятията. Светът не е в черно и бяло. Западът има едни ценности, изтокът други. И по принцип биха се допълвали, ако изкуствено не ги разделяха. Пари, пари и пак пари ..
32
9
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Като чета коментарите на родните рубладжии, оставам с впечатление, че те знаят по-добре какво е хубаво за кубинския народ, отколкото самият кубински народ... хахахаха. :)))