Раул Кастро нарече Обама честен човек

Новата политика на САЩ към Куба е повратна точка за целия регион
Обновена: 11 апр 2015 23:00 | 11 апр 2015 21:55, Елка Василева
76
Раул Кастро нарече Обама честен човек
Снимка: Reuters

Президентът на Куба Раул Кастро нарече американския си колега Барак Обама "честен човек", предаде Франс прес. Президентът Обама е честен човек, каза Кастро в реч на срещата на върха на двете Америки в Панама.

Кастро поиска да бъде разрешен въпросът с американското ембарго, наложено на Куба, допълва агенцията.

Въпросът за ембаргото, наложено на Куба от САЩ през 1962 г., трябва да бъде разрешен, каза Кастро и подчерта, че ще приеме като позитивна стъпка бързо решение на САЩ относно изваждането на Куба от списъка на държавите, подкрепящи тероризма.

В речта си, продължила почти час, развълнуваният Кастро направи впечатляваща защита на президента Барак Обама, отбелязва Асошиейтед прес.

Той сне от плещите му отговорността за американската блокада на Куба, подчертавайки, че много американски президенти носят вината за нея, но Обама не е един от тях.

В емоционалната си реч Кастро припомни несправедливостите, които Куба смята, че е понесла страна на САЩ. После обаче направи внезапен обрат, казвайки, че много американски президенти са отговорни за тази история, но Обама не е един от тях.

Извинявам се на президента Обама и на другите, които са тук. Обясних вече на президента Обама, че много се вълнувам, когато говоря за кубинската революция, каза Кастро и добави, говорейки чрез преводач, че Обама дори не е бил роден, когато САЩ са започнали да налагат санкции на Куба. После добави, че Обама не носи никаква отговорност за това и го нарече честен човек, посочва АП.

Той поздрави Обама за храброто му решение да сложи край на блокадата над Куба, допълва ДПА.

Кастро подчерта, че се възхищава от скромния произход на Обама. Мисля, че заради този скромен произход, той е такъв, какъвто е, каза Кастро, цитиран от ДПА.

За по-късно днес е предвидена среща между Обама и Кастро, допълва Франс прес. Това ще бъде първата между държавни глави на Куба и САЩ от 1956 г. насам.

В началото на речта си Раул Кастро прояви чувство за хумор. Той каза, че знае, че лидерите имат право да произнасят само 8-минутни речи, но добави, че е поискал изключение от това правило. Куба е била изключена от шест срещи на върха, така че осем минути по шест правят 48, припомни Кастро, пише БТА.

В същото време Бен Роудс, външнополитическият съветник на Барак Обама заяви на пресконференция в Панама, че Белият дом засега не е препоръчвал на президента на САЩ да извади Куба от списъка на страните-спонсори на тероризма, предаде ТАСС.

Ние все още не сме завършили този процес. Но разглеждането на въпроса в Държавния департамент е приключило и сега този процес е прехвърлен на членовете на президентския екип, занимаващи се с въпроса за националната сигурност. След като разгледат въпроса, те ще направят препоръка на президента, каза Роудс.

От своя страна президентът на САЩ Барак Обама заяви в речта си на срещата на върха на двете Америки в Панама, че сближаването между САЩ и Куба бележи повратен момент в американското пространство, предаде Франс прес.

Новата политика на САЩ към Куба е повратна точка за целия регион, каза Обама и нарече "историческо събитие" факта, че той и президентът на Куба Раул Кастро присъстват един до друг на срещата на върха, посочва Франс прес.

САЩ няма да бъдат пленници на миналото, обяви Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

Ние гледаме към бъдещето, посочи президентът на САЩ и добави, че Студената война е приключила и той не е заинтересован от воденето на битки, които са започнали, преди да се е родил.

Между САЩ и Куба ще продължи да има сериозни различия, но аз вярвам, че ако продължим да се движим напред, отношенията между нас ще създадат възможност за сътрудничество в целия регион, каза Обама. Сега, продължи той, повече американци ще могат да пътуват до Куба, ще се усили културният обмен и освен това жителите на острова ще получат пълноценен достъп до интернет.

 "Призовавам Конгреса на САЩ да отмени ембаргото. Ние гледаме в  бъдещето", подчерта президентът на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето аз примерно съм във фалиралия Сащ, и вземам $4000 месечно + $500-$600 допълнително от странични работи, а тролчетата на Сидер ага се пънат за по 10лв днес и парче пица и ни обясняват как сме фалирали...
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще му позволи на обама да премахне ембаргото? Дори и да стане,то ще последват сума ти условия,както и кастро тръгна с условия, щото обама нещо е искал,нещо,за което цената е такава "да се махне ембаргото"което ги съсипва
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бре този Обонго се издига! Самият Кастро да говори с него!Да му се ненадяваш... Ако е вярно, все пак статията е от *** - женският Щирлиц.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Янките видяха , че закъсняват. Още преди десетина години Испания,Венецуела и много други страни загърбиха ембаргото и развиват търговия и туризъм с Куба. Прежалиха хотелите, казината и публичните домове на мафията , дето бай Фидел ги национализира. 1960 Куба бе това, което днес е България.туризъм - евтино пиене и проституция, земеделие - евтина захарна тръстика, шепа *** богаташи и тотална мизерия.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кастро бил голям майтапчия!
41
3
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Браво на Кастро! Браво на Обама!
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обама честен???някой в куба май ще вземе много пари!!
39
0
 
0
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
що пъ не. то и на фъкльовците ви се вижда края.
38
3
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Браво на Обама. Дойде ред и на Куба, напълно да я офъкат.
37
3
 
9
 
! Отговори
**** преди 9 години
С това си действие, сащ показват страх,страх от завръщането на русия в куба,и възтановяване на военната база,за това е това зближаване на сащ с куба.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той не само че е честен,ами на всичкото отгоре и най-много мрази войната!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко тече ,всичко се променя...
34
1
 
2
 
! Отговори
Andreshko преди 9 години
Много сте умни всечки ... но събрахте ли 2 + 2 ... а ....Ха сега размърдайте си мозъците .... Колко скъпо може да струва на Европа това ... сещат ли се ????
33
2
 
7
 
! Отговори
Мравояд преди 9 години
Дали сега ще може фюрерът да ходи на Варадеро?
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Раул нали е *** и ***? А *** и диктаторите са и долни лъжци?Та еретичното ми двоиумение е - трябва ли да се радвам, че едно лъжливо *** е нарекло Обама честен човек? Комунето-лъжец лъже ли ни? Или не е лъжец?И дали да се кося, когато *** ни хвали нашата икона?А нашата икона защо се мазни така с комунето и долния *** диктаторски Раул?
31
2
 
3
 
! Отговори
корасон преди 9 години
Той и брат му Фидел винаги е твърдял че не е с Русия, ама онзи Хрушчов нали му беше пратил едни ракети че му опозори честното име. Сега брат му се опитва да измие лицето на злощастния народ. Да внимаваме и ние да не ни "направят някоя услуга" че после едва внуците ни я имат възможността, я нямат да изтрият позора.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МРАВКАми *** и кажи на кубинците и по-специално на Кастро каквото вещаеш. Те ще те чуят. Ще им отвориш очите.
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братя Кастро са си шушумиги от озурпирането на властта в Куба. След революцията посещават САЩ и казват, споко не сме комунисти. Връщат се в Куба и казват нема такива неща - комунисти сме. Ще се връткат до последно ако има келепир дорде могат да пият мляко от всяка полезна крава. Така че не ме учудва поведението им.
28
5
 
20
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
АКО РАУЛ КАСТРО МИСЛИ ЧЕ С.А.Щ. ЩЕ НАПРАВЯТ НЕЩО ДОБРО НА КУБА СЕ ЛЪЖЕ. НЯМА СТРАНА В СВЕТА КОЯТО ДА Е ВИДЯЛА ДОБРО ОТ ПРОКЛЕТИТЕ АМЕРИКАНЦИ.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Честният" мошеник Обонго вече потрива ръка как американците пак ще окупират Куба!