Задържаният от Иран кораб на "Мерск" може да напусне страната

Капитанът българин и екипажът не са напуснали кораба
7 май 2015 11:06, Елка Василева
5
Задържаният от Иран кораб на "Мерск" може да напусне страната
Снимка: архив, Reuters

Корабът на датския гигант в превозите по море – компанията "Мерск лайн", плаващ под флага на Маршаловите острови и задържан на 28 април от Иран, може свободно да напусне страната, съобщи ИРНА, цитирана от Франс прес.

"Информиран източник от Организацията за пристанищата и морските въпроси посочи, че корабът "Мерск Тигрис" е свободен да напусне страната", се казва в съобщението на ИРНА, която допълва, че предстои публикуването на официалното комюнике.

Още по темата

Контейнеровозът "Мерск тигрис" с български капитан и екипаж от различни страни бе задържан в Персийския залив от военни кораби по силата на съдебна разпоредба в интерес на иранска частна компания във връзка с търговски спор.

Вчера говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам заяви, че 24-мата членове на екипажа са "на свобода".

Говорител на компанията "Рикмерс шип мениджмънт", която стопанисва контейнеровоза, обаче заяви, че е в контакт с екипажа, който не е напуснал кораба.

Контейнеровозът бе задържан след иск на иранската компания "Парс Талайех ойл продъкт" към "Мерск лайн" в размер на 10 милиона долара. Както съобщи по-рано "Мерск лайн", спорът е свързан със съдебно дело от 2005 г. за доставка от "Мерск" на 10 контейнера на иранската компания в Дубай. Товарът обаче не е бил получен и съдържанието на контейнерите е било продадено на търг от пристанищните власти на Дубай.

Военноморските сили на САЩ сложиха вчера край на своята мисия да придружават американски цивилни кораби в Ормузкия проток, която започнаха след задържането на "Мерск Тигрис".
 

/БТА/
 


5
Още по темата: ИранМерск Тигрис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари