Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

Олексий Мелник: Рискът от Трета световна война е много голям
Обновена: 10 сеп 2015 16:22 | 10 сеп 2015 12:51, Екип на Bulgaria On Air
293
Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

За напрежението в Украйна, за ролята на Владимир Путин и за мястото на НАТО в политическия конфликт на изток от България телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с Олексий Мелник, експерт от Украинския център за икономически и политически проучвания "Олександър Разумков".

Каква е в момента ситуацията в Украйна?
- През последните 10 дни виждаме усилване на напрежението в Източна Украйна. Провеждат се срещи, подобни на тези в Минск, в които се преговаря за изтеглянето на оръжия с калибър под 100 мм. Имаме усещането, че нещо се случва в правилната посока, но се страхувам, че това е просто илюзия, която няма да продължи дълго.

Засилва ли се бежанският поток от Украйна и възможно ли e той да бъде допълнителна тежест на Европа?
- Украинците, които биха напуснали страната в търсене на по-безопасно място не могат да се сравняват с бежанците от Африка и Близкия Изток. Първо, трябва да отбележим, че украинците имат много близка култура до нашата. Те имат ясна цел да си намерят работа, както и по-безопасно място за живеене. Не очаквам в Европа да навлязат значителен брой бойци, които да създават конфликти и напрежение. Терористичните заплахи за Европа и България са нищожни и дори не могат да се сравняват с рисковете, които носи бежанският поток от Близкия Изток и Африка.

Как кризата ще се отрази на Черноморския регион и в частност България?
- Конфликтът може да се приеме като предизвикателство за България, като страна от Черноморския регион и член на НАТО и Европейския съюз. От една страна, като част от НАТО за страната няма сериозна опасност. От друга обаче, България има и своите задължения като член на алианса. В случай на атака срещу друга държава от съюза,
България веднага трябва да реагира.

Какви действия трябва да предприеме Европа?
- Европейският съюз и източната демократична общност трябва да концентрират усилията си в подкрепа на Украйна. Действията на Путин целят дестабилизиране на страната. Като създава напрежение и налага икономически санкции, той се опитва по всякакъв начин да попречи на развитието на Украйна. Затова отново казвам, че главната цел е да се подкрепи икономиката на страната, да се окаже политическа и дипломатическа помощ, като се обмисли дори и военна подкрепа. Не трябва да се допуска разрушаването на страната. Защото ако в страна с население 43 млн. души започне да цари хаос, то това няма да бъде само проблем на Украйна, а и световен проблем.

Каква е ролята на България?
- Като член на ЕС, НАТО и други международни организации, България играе важна роля в този конфликт. Най-важното, което трябва да направят българските общественици, е да представят ситуацията ясно и безпристрастно на населението. Виждам, че тук все още има много силни проруски течения. Не казвам да се променя изцяло отношението към руския народ, но трябва да бъде ясно, че действията на Русия и президента Путин са опасни и разрушителни за руското население и цялата международна общност. Затова българските политици имат сериозна роля в разрешаването на конфликта.

Зрее ли Трета Световна война и защо НАТО увеличава присъствието си в Източна Европа?
- Всеки ден, с нарастването на сблъсъците между Русия и останалия свят, вероятността от подобни конфликти расте. Решението на проблема все още е далеч и е в етап на развитие. Рискът голям инцидент да причини избухването на Трета световна война е много висок към момента.

Кои са предизвикателствата пред НАТО в момента?

- НАТО играе значителна роля, като предоставя различна помощ на Украйна – обучения, военни подготовки и най-важното морална, политическа и финансова подкрепа. НАТО ясно показа, че няма да изпраща войски на Украйна, които да се включат в конфликта. Алиансът успокои Прибалтийските държави и другите страни, които граничат с Русия, че ще гарантира сигурността им и ще подпомага войските им. Вече се провеждат военни обучения близо до руската граница, което трябва ясно да покаже на Русия, че поведението й е неприемливо.

Каква е ролята на международните организации в Украйна?
- Без помощта на ООН, НАТО и Европейския съюз, Украйна не би могла да се бори с Русия толкова дълго време. Въпреки това международните организации и конкретно ООН, не успяха да изпълнят главната си мисия – да предотвратят този конфликт и досега не са намерили правилното решение.

Какво е измерението на конфликта в Украйна за тези 2 години?
- Ние вече платихме скъпо за кризата в Украйна - 7 хиляди цивилни бяха убити в Източна Украйна, над 2 хиляди войници жертваха живота си. 1,5 млн. души са напуснали домовете си и са се преместили в по-мирни части в страната. След намесата на един от най-големите международни играчи Русия и случилото се в Киев преди 2 години, беше застрашена сигурността на целия континент. Опасявам се, че никой не може да каже как проблемът ще се развие икономически, политически и хуманитарно. Първата ни задача е да потушим напрежението и да предотвратим евентуална война между Русия и Запада.

Кога и къде виждате решение на проблема?

- Споразумението от Минск няма да проработи – нито първото, нито второто. Главният проблем е, че Русия и самият президент Путин играеха роля на умиротворител и медиатор. Това е безумно. Ако лидерите на останалите държави не принудят Путин да заеме по-силна позиция като част от конфликта, няма да се намери решение на проблема.

Разговорът вижте във видеото на Bulgaria On Air.


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
0
 
! Отговори
Бабанка преди 5 години
На тоя Мелник много му мели джабрата
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олексий Мелник...Екип на Bulgaria On Air??? Zashto li???
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик!
172
11
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До SS--264;НАТО е отбранителен съюз създаден да пази Европа от СССР. *** имаха теория за ИЗНОС на революции. Колко конфликти разпалихте бре глупчо?Ами инвазията в Афганистан?Там загинаха 15 000 руснаци и 73 българи.Афганистан е.а майката на СССР. Ами Чечня.Колко хора загинаха там.Ами изрода Троцки;Ако трябва 90% от населението може да загине но останалите 10% ще живеят в условията на КОМУНИЗЪМ. Егати *** бащи на комунизЪма.
171
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SSА на теб казвал ли ти е някой колко си глупав?
170
13
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До SS--264;Абе *** Русия е на дъното на всички войни. Те гладните воюват бе неграмотен.Според теориите на изрода Ленин комунизма не може да съществува в близост до демократични общества и постоано трябва да се разширява.1920 г нападнаха Полша и мислеха да покорят Европа. Да ама не. Полша ги наби.ВСВ беше междусъюзническа война между Хитлер и Сталин.1948 г Сталин блокира Зап.Берлин. Пак го яде. 1950 СССР разпали Корейската война. САЩ му унищожиха 4 бази и 103 самолета. Чети бре неграмотен,
169
10
 
3
 
! Отговори
патриот преди 5 години
Аз не знам какъв човек трябва да си щом дъщерите и жена ти те оставят ...Жужето страда от комплекси за малоценност за това е толкова злобно...Навярно има качества та близките го отбягват..ха.ха
168
2
 
19
 
! Отговори
SS преди 5 години
да де, ама главната опасност за разпалване на всякакви военни конфликти, както и световна война, идва от НАТО - безкрайно агресивен блок, преливащ от безподобна наглост и некадърност
167
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този какво предлага Русия да си вземе народа обратно а те какви са и що е това чудо украинец и македонец.Кой ви даде имената изащо .
166
1
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До ?--261;А на теб казвал ли ти е някой колко си глупав?
165
2
 
1
 
! Отговори
? преди 5 години
До Пфуходил ли си на училище?
164
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 259То друга страна няма, другата страна се намира зад тухлените страни на Кремъл и се занимава с каналджийство на руски убийци към Украйна.
163
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешна статия.Вие гледате само едната страна на монетата,което не ви прави чест.Само като прочетох украинският....
162
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия - това е страната на глупаците. Тя винаги е била такава и винаги ще бъде. Света никога нямаше да знае какво е обществото на глупаците, ако я нямаше Русия. В това се състои свещената мисия на Русия.
161
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олексий Мелник, експерт от Украинския център за икономически и политически проучвания "Олександър Разумков".По накратко- един украински ***.
160
11
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До Анонимен--253;Не е важно какво говорят у вас. А какво говорят историците?; Руснаците не искаха да умират заради омразния им комунизъм. Те посрещнаха германците като освободители. Наложи се Сталин да подпише ПОЗОРНИТЕ заповеди -223 и 227. Непосредствено преди войната бяха избити 153 000. Това са 15 дивизии. Никоя страна не даде 6 милиона пленици ,които бяха обявени от Сталин за ПРЕДАТЕЛИ.Между тях беше и сина му Яков.Според Ген. ВОЛКОГОНОВ жертвите ви са между 37 и 50 милиона.САЩ хранеха ар
159
13
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До Анонимен--251;1994 г беше подписано,в Будапеща,СПОРАЗУМЕНИЕ от САЩ,Русия,Англия идр. с Украйна.Там те и гарантираха ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ И НЕЗАВИСИМОСТза това че се отказва от ЯДРЕНО оръжие, Русия наруши споразумението но САЩ го спазват.Русия не спазва поети ангажименти. Тя и с нас наруши договор от 1902 г и ни провали по време на Балканската война. Русия ни е причинила само ЗЛИНИ. По-далеч от нея. Ами през ПСВ. Ами в НЬОЙ?Там САЩ ни спаси.
158
14
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До Анонимен--247;Степан Бандера е национален ГЕРОЙ. Оставете украйнците да си живеят както си искат.За сегашното състояние на Б--я сте виновни вие. У нас имаше 90% собственици ,но вашите *** *** направиха от тях 100% наемни работници/ пролетари/Сложихте ПРОСТОТИЯТА да управлява. Избихте интелигенцията. понеже на Сталин му трябваше послушна селяния.Окрадохте ни. Вашата окупация след ДЕВЕТИ ни струва 140 милиарда лв.Руснаците са Пияни ,Крадливи и Мързеливи. Направихте българите рус
157
10
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До дедо Мано--225;Той Хитлер много добре я беше вкарал в бърлогата но САЩ ги спасиха. Сега рашките щяха да говорят немски.Тогава Сталин ближеше Щатския задник.
156
11
 
5
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До Анонимен--233;Вие руснаците сте най--лошия МАТРЯЛ в света. Постояно за войни говорите . Живеем в 21 век. Престанете да се бъркате в Украйна, След ВСВ и на нас ни натресохте пещерния комунизън. Колко хора избихте? Единствените приятели на Русия са Северна Корея и Сирия.Всички се стремят да са по далеч от вас. Отвратителна държава сте,