Папата извърши първата канонизация на американска земя

За светец бе обявен мисионерът от 18 век Хуниперо Сера
24 сеп 2015 09:13, Елка Василева
2
Папата извърши първата канонизация на американска земя
Снимка: Reuters

В първа канонизация, извършена на американска земя, папа Франциск обяви за светец мисионерът от 18 век Хуниперо Сера, донесъл католицизма на западното крайбрежие на Америка, предаде Асошиейтед прес.

Папата канонизира Сера по време на масова литургия на поляната пред базиликата във Вашингтон - Националната светиня на непорочното зачатие на територията на Католическия университет на Америка. Хилядите присъстващи трябваше да заемат мястото си на поляната час преди самото събитие.

Сера е францискански свещеник, тръгнал на север от мексиканския Калифорнийски залив към земите на днешния американски щат Калифорния заедно с испанските конквистадори. Той основал девет от общо 21 мисии на територията на днешна Калифорния.

Провъзгласявайки Сера за светец заради неговата евангелска дейност в Калифорния, папата призна, че малтретирането и злините, извършени срещу местното туземно население, "и днес ни измъчват" - очевиден намек за протестите срещу канонизирането на католическия емисар.

Но според Франциск, цитиран от ДПА, Сера е имал смелостта да се впусне в неизвестното и е донесъл "радостта на божието слово", опитвайки се "да защити достойнството на местното население, да го защити от тези, които са го малтретирали и тероризирали".

Според някои историци Сера е основал система от католически мисии в Калифорния, в която новопокръстените били заставяни да работят робски за мисиите, което е довело до масови болести и гибел на местното индианско население там, припомня АП.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаех си че това е земята на дявола! Чак сега папата да канонизира...