От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада

Как руски експерт обяснява стратегията на Москва в Източна Европа
9 окт 2015 19:45, Елка Василева
602
От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада
Снимка: архив, Reuters

България е интересна за Русия като стабилен съюзник – териториален плацдарм на Балканите, който води към Сърбия, пише руският социолог Сергей Баранов в ПолитНавигатор.

Той обаче обяснява какво точно има предвид под стабилен съюзник. „Да се запазва стабилността на днешна България за Русия няма смисъл. Каквото и да говорим за симпатиите на обикновените граждани, България е страна – хроничен предател на Русия. В настоящия си вид тя ще бъде само враг. Да бъде „разпадната“ България също е невъзможно. Тя обаче трябва да бъде измъкната от ръцете на Запада. България трябва да бъде върната в стана на съюзниците. При едно условие – че тя излезе от ЕС и бъде лишена от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия“, смята Баранов.

България според него е икономическа, социална и политическа жертва на ЕС. „Фактически тя има статут на вътрешна колония. Дестабилизация на вътрешната ситуация с идване на „приятелски“ сили с излизане от ЕС и НАТО заедно с Гърция – това е нелош сценарий за България и днешните Балкани като цяло“, пише социологът.

В публикацията Баранов обяснява, че настоящата стратегия на Русия в Източна Европа се основава на признаването на статуквото след поражението в Студената война и подобряване на отношения с компрадорските елити на националните държави, настроени не просто антируски, а русофобски. Въпреки газовата дипломация Русия така и не се сдоби със съюзници и влияние, всеки неин проект може да бъде блокиран като „Южен поток“ или „Турски поток“, пише Баранов.

Въпреки това Москва смята, че балканските страни като Молдова, Румъния, България, Гърция, Сърбия, Македония и Босна са „слаби звена във веригата на западния империализъм“ и е необходимо да бъдат дестабилизирани, пише Баранов.

Югоизточна Европа е значим регион, с който са свързани с големи рискове и за Европа, и за Азия, посочва социологът. На Русия и е нужен лост за влияние в региона, но не виртуален или културен, а реален - такъв в геополитическия смисъл на думата. И този лост може да премине единствено през Южна Украйна (или така наречената Новорусия). Областта опира в устието на Дунав и дели Западна Евразия на две – Балканите и Източноцентрална Европа, пише Баранов.

Същината на промените според него в редица държави /в Източна Европа/ е ликвидирането им в предишния им вид и създаването от части от тях на приятелски на Русия или, ако това позволява етническия състав, на просто руски държави.

В случаите, когато русификацията на държавата е невъзможна поради отдалечеността им от руския свят, е необходима коренна промяна на политическата и икономическата система и мястото им в международните съюзи, пише експертът.

В центъра на цялата руска стратегия според Баранов се оказва Одеска област. Ако руските войски застанат на Дунав в Одеска област, отношението към България и Гърция ще е различно, пише експертът.

„Ако сценарият бъде реализиран, Русия ще е отново на Балканите. Ще е открит пътят към Сърбия и оттам към Централна Европа, както и Средиземно море. Вековната руска мечта може да се сбъдне“, пише Баранов. Така според него Русия ще се върне към положението от края на 19 век след победата в руско-турската война.

Нужни са естествено не самите Проливи /Босфорът и Дарданелите/ и балканските държави, а възможността чрез Балканите Русия да реализира своите проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
2
 
1
 
! Отговори
гяур от Румелия преди 6 години
До АнонименСеверна България са само русофили - халал да е на СССР. Румелия са тракийци!
314
0
 
2
 
! Отговори
Тодоров преди 6 години
Гладна кокошка-просо сънува....
313
1
 
1
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 7 години
Мноого ама Мноого харесвам Русия! Когато е ЛОЯЛНА към БЪЛГАРИЯ! ИСКАМ една красива и недосегаема БЪЛГАРИЯ! Като ШВЕЙЦАРИЯ! Запада и Русия да си ДРЪПНАТ РЪЦЕТЕ ОТ ВЕЛИКА Б Ъ Л ГА Р И Я! напомням - В Е Л И К А!!!!!
312
4
 
7
 
! Отговори
Georgiev преди 7 години
Статията е художествена измислица, но като гледам постига желания резултат. И едните и другите използват еднакви методи за контролиране на масата, а българската маса е проста и изпростява с всеки изминал ден. Утре някой ще напише статия за американците и колко са лоши те. Отдолу ще има една камара първосигнални коментари на необразовани или пристрастни бастуни, които ще псуват всичко наред, заедно с майките си. Не си мислете, че света се върти около нас, прости народе.Амин.
311
12
 
8
 
! Отговори
alcom4 преди 7 години
Бял ден да не видят тия руски империалисти и иизедници...!
310
2
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Троловете издържани от Козяк промениха стратегията, понеже са увиснали, преминаха към праскане на увиснали палци
309
20
 
11
 
! Отговори
georgi преди 7 години
Русия винаги е имала претенции да ни завладее, че те даже и тука си го казват ,,На България трябва да и бъде отнета независимостта"...е къде са сега великите русофили... Дай да откъснем България от запада и да я пороби изтока в лицето на Русия.Ама промитите комунистически мозъци каквото и да им обясняваш все същото...
308
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е ял халюцигенни гъби явни
307
7
 
39
 
! Отговори
Исав преди 7 години
Чак зимниците се сепнаха. Разпаса се слънчицето, изпроводи своите лъчи по белия свят. Помириса старият Ромуалдич своята партенка и чак се опияни (Илф и Петров)Пролетни мечтания на ***. Дугин бълнува подобни велики бъднини. А хладилниците празни...
306
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РодолюбецПрекалено много искаш.
305
17
 
33
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Има само един начин да последваме Русия! Връщат ни заграбените територии от Румъния /Добруджа/; от Сърбия /всичко, без Смедеревския санджак/; от Гърция /Македония и Източна и Западна Тракия/ и аз веднага ще стана ЗАКЛЕТ РУСОФИЛ и ще заобичам Русия като втора Родина!
304
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми да дават Молдова и Бесарабия до Днестър на Румъния, да ни връщат Северна Добруджа и може да си стиснем ръцете
303
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Константинопол трябва да бъде върнат на Гърция или да се създаде независима държава с център Константинопол. Този град не може да бъде повече в границите на Турция
302
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Константинопол - международен град извън Турция.Подкрепям създаването на независима държава с център Константинопол, която да обхваща и Проливите
301
35
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ РУСИЯ а ТАЙНИТЕ МАСОНСКИ ОБЩЕСТВА ВОДЯТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ И ЕТНИЧЕСКО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ!-за да се осъществи плана за разделянето на света на 10 зони(по картата на папа Йоан Павел )и за сбъдване на пророчеството.Според картата северна България минава към Евразия а южна(РОДОПИТЕ)-към Османска Турция!
300
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 489само бла бла блаевтина пропаганда и нишо!
299
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия винаги е била с ИМПЕРСКО МИСЛЕНЕ И ОСВЕН ЗА НЕЯ ЗА ДРУГ НЕ Е МИСЛИЛА! А ТОВА Е ВЕЧЕ ВЪРХЪТ!
298
40
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За едно неще е със сигурност прав България фактически има статут на вътрешна колония в състава на ЕС!
297
5
 
54
 
! Отговори
брей преди 8 години
Небивал цинизъм!!!
296
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kokospaТи си обикновен пропагандатор, нали