Русия отваря вратите на ООН за Ирина Бокова

Газета.ru: Тя е специалист от висока класа, истински дипломат
15 дек 2015 12:00, Елка Василева
56
Русия отваря вратите на ООН за Ирина Бокова
Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че ако за нов ръководител на ООН за първи път бъде избрана жена, в Русия ще се отнесат положително към това. В избора за нов генерален секретар на ООН участват няколко жени – държавни дейци от страни от Източна Европа. Русия не изразява открито своите предпочитания, но във външнополитическите среди посочват като възможен фаворит в надпреварата за поста генерален секретар българката Ирина Бокова, пише Газета.ru.

Пълният списък на претендентите за поста шеф на ООН ще бъде сформиран през пролетта, но имената на евентуалните кандидати вече са известни. Очаква се новият генерален секретар на ООН да бъде представител на Източна Европа, посочва руското издание.

Още по темата

То отбелязва любопитния факт, че за първи път мнозинството от претендентите за генерален секретар на ООН са жени. Според различни източници за поста ще се съревновават външният министър на Хърватия Весна Пусич, от Литва - президентът Даля Грибаускайте, от Аржентина — бившият президент Мишел Бачелет, от Канада — администраторът на програмата за развитие на ООН Хелън Кларк, от Дания — премиерът Хелле Торнинг-Шмит.

В списъка са и две представителки на България – международният дипломат Кристалина Георгиева, в момента еврокомисар, и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Русия няма да издига свой кандидат за поста, но по косвени признаци в страната вече са избрали своя фаворит – това е Ирина Бокова.

В интервю за ТАСС през септември постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза, че Русия подкрепя представителите на "източноевропейската група", като при това внимателно отдели именно Бокова.

"По мое мнение това са много достойни хора, които могат да оглавят организацията – каза Чуркин. - Сред тях има и жена – Ирина Бокова. Съдейки по всичко, ще се появят още жени кандидати, така че мисля, в крайна сметка всички ще бъдат доволни".

Интересът към кандидатурата на Бокова от страна на руските официални лица е напълно обясним. Дипломат от кариерата, работила в международни организации още по времето на социалистическа България, тя се познава добре с мнозина в Русия, завършила е Московския държавен институт за международни отношения - главната ковачница на руската дипломация.

"Тя е специалист от висока класа, истински дипломат, има биография на човек, който не е вчерашен", казва бившият заместник шеф на ООН Сергей Орджоникидзе. Той  отбелязва безупречното й владеене на руски език.

"Тя говори руски така, че не веднага можеш да разбереш, че не е рускиня. Всеки, който е учил в Русия, не може да бъде равнодушен към нашата страна".

Известно е, че и еврокомисарят Кристалина Георгиева иска да си осигури подкрепата на Русия при издигането на своята кандидатура за генерален секретар на ООН. От руските политически среди обаче отбелязват, че Георгиева не е дипломат, а икономист.

В Русия също така се отнасят крайно негативно към факта, че Георгиева подкрепи антируските санкции. Освен това тя е тясно свързана с Джордж Сорос, поддържа приятелски отношения с него. По информация на Газета.ru всички тези съображения са били сведени от руските дипломати до сведението на българското ръководство. 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
Скарфейс преди 5 години
Е има си хас Русия да не я признае - признат комунист от сой
36
3
 
2
 
! Отговори
Треа а са фнимава преди 5 години
Треа а са вардат вече колите пред сградата на ООН, шо ако иде и племеннико й там...
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след руската подкрепа вече е сигурно че няма да бъде избрана
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откога Путин стана капуджибаши на ООН?Жалко за подобна подкрепа. Сега най-много Бокова да се размине с поста генерален секретар.
33
3
 
8
 
! Отговори
Барабоков преди 5 години
В България вече останаха само малки жалки човечета, дето продължават да се разлагат в антикомунистическите си из-пражнения. Даже Алекс Алексиев се прибра в България, защото в Америка вече никой не го бръсне и за г-ъзпапир!Пишете, момчета, пишете смело! С това ще си останете!
32
7
 
5
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
ТОВА Е МИСЪЛА НА БЪЛГАРСКАТА----------- "комунистическа ДЕМОКРАЦИЯ"!!!--ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ УБИЙЦИ , ДА БЪДАТ ПАК НА ВЛАСТ !"ПАК СА ТУКАААААААААААА.....!"
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИКОМУНИСТ: Рабрала ми патка от политика. Ходи копай на село и си гледай обора. ***.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като и отворят врата,зощо пък вратите,от туй,че учила в Русия ще удържат газта производното на нефта за интегриране,те и на Г.Димитров му отваряха вратите пък стигна до Лайпцигския процес и дребно човече му откриха за опонент,и не едно,а няколко да му хлопат по вратите,та после да отворят голямата врата,че не бил виждал голямата порта заради възраста си,пък е хлопнаха като пазители на тайни,стайни агенти къде вие дребосъка за словестни импровизации,та тя да се бори сред/срещу толкоз зеленикакви.
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като изберат Бокова за секретар на ООН, руснаците да си я вземат в Москва и да дадат една по-висока сграда в Москва от където да управлява делата на ООН (Организацията на Обединените Нацисти)
28
4
 
2
 
! Отговори
сдф преди 5 години
Купуват всичко и всеки да работи за тях.
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
любимото забавление на баща й било да обува обувки с железни токове и да скача по гърдите на полит затворници легнали на циментен под. чедото на този изверг щяло да става ген секретар на оон
26
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червена пачЪ
25
17
 
6
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
"ПЕШКАТА"- БОКОВА -----ПОРЕДНИЯ ХОД НА ПУТИН , ЗА РАЗБИВАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ и СВОБОДЕН СВЯТ!Хайде после кажете ..че "бежанския поток" към Европа , не е "соц-диктаторска" ДЕЙНОСТ НА ПУТИН И АСАД!ПРИ КОМУНИСТИТЕ ---НЯМА СЛУЧАЙНИ НЕЩА!!!
24
2
 
4
 
! Отговори
АМИ , ДА ..АЛЕКСИЕВ преди 5 години
.....ТО --ТОВА Е И ЦЕЛТА....ХА,ХА,ХАААААААААААААА....
23
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алекс Алексиев: Ако Бокова стане шеф на ООН, ще служи на товарищ Путин, а не на Родината
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29 ИМА СЕСТРА и племеници
21
2
 
7
 
! Отговори
ranger преди 5 години
"всички тези съображения са били сведени от руските дипломати до сведението на българското ръководство."Ужасно! По-унизително от това, едва ли е възможно!!!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ПЕЩА В ДАХАУЛ ТРЯБВА ДА И ОТВОРЯТ ВРАТИТЕ
19
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Xитлеp няма ли някое отроче, да го направят шеф на ООН та опряха до толкова ниска топка като Бокова.
18
16
 
11
 
! Отговори
Безспорно преди 5 години
Руската пoдлoга Бокова, дъщеря на масов комунистически убиец е най-подходящата кандидатура на мракобесна Русия.