Джихадисти готвят нови атаки в Европа, идват с мигрантите

Външните граници на ЕС не се пазят, имслямистите влизат спокойно
Обновена: 17 мар 2016 09:29 | 17 мар 2016 07:00, Камелия Цветанова
56
Джихадисти готвят нови атаки в Европа, идват с мигрантите
Снимка: Reuters, архив

След кървавите атентати в Париж терористичната групировка "Ислямска държава" планира атаки и в други европейски градове по информация на холандските власти. Това се посочва в доклад на Националния координатор за борбата срещу тероризма Дик Схооф, пише в. "Труд".

Още по темата

Според него ИД най-вероятно ще използва хора от специалното подразделение, обучени за атаки в чужбина. Не е изключено терористите да използват мигрантските маршрути.

"Външните граници не се охраняват достатъчно, а граничният контрол вътре в Шенгенската зона е твърде ограничен, което позволява на радикалните ислямисти да влязат в Европа незабелязано и свободно да се придвижват между страните", твърди Схооф.

През 2015 г. Европейският съюз беше изправен пред безпрецедентна криза в своята история - над 1,5 милиона мигранти, потърсиха нов дом в Европа и преди всичко в Германия. Този невиждан поток от хора, който беше сравнен от експертите с ново Велико преселение на народите, постави под съмнение едно от основните достижения на ЕС - свободното движение на хора в рамките на Шенгенската зона.

След кървавата баня, която терористите устроиха в Париж на 13 ноември, стана ясно, че част от извършителите й са дошли в Европа, смесвайки се с мигрантите, използващи т.нар. Балкански маршрут.

В края на януари специален доклад на Европейския съюз констатира, че Гърция - входната врата в Европа за мигрантите - не охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на Атина да поправи този пропуск в рамките на три месеца.

Въпреки това единственото, което гръцките власти правят е да се опитат колкото е възможно по-бързо да се отърват от пристигащите тълпи от хора, изпращайки ги на север към Македония. Малката балканска страна беше изправена през сериозна криза, след като Атина изсипа за по-малко от 6 месеца през 2015 г. над 700 000 мигранти там.

Македония получи подкрепа от Австрия, Унгария, Словения, Хърватия и останалите Вишеградски страни. С тяхна помощ властите в Скопие затвориха своята южна граница за мигрантите, с които Гърция наводнява ЕС. Така Балканският маршрут повече не съществува. Това бе провъзгласено на срещата на върха ЕС-Турция, която се състоя в началото на миналата седмица. Тази реалност трябваше да признае тези дни и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Гърците винаги са играли своята *** византийска игра. Прехвърлят сирийците в Европа,заради пари,а после други да им сърбат попарата...Благодарение на византийците през 14-ти век турците са стъпили на Балканския полуостров.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 47: Има съществена разлика:ако емигрантите от бившите соц.страни дават мило и драго да станат "немци", арабите и турците си остават завинаги араби и турци.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не думай!
41
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идват защото Меркел ги покани.Идват защото Саудитска Арабия ги финансира за път към Европа.Идват защото социалната система в ЕС е сбъркана.Идват да си живеят на гърба на европейския данъкоплатец.Идват да гледат злобно,да се размножават,да ползват блага за които не са положили труд.Идват да замислят гибелта на Европа.Идват защото НАТО не пази външните граници на Европа.Идват за да има противопоставяне на европейските народи с арабите.Идват канени от политици,но нежелани от народите на ЕС.Конфликт
40
0
 
7
 
! Отговори
40 преди 8 години
А защо другите не ги приемат? а България и защо други в ЕС затвориха границите а ?
39
0
 
15
 
! Отговори
Бъра-бъра преди 8 години
И сега какво правят с милион и половина легални бежанци + половин милион нелегални + неясен брой милиони първо, второ, трето поколение "интегрирани" имигранти? Ами ако източноевропейците се върнат вкъщи и ги оставят без черноработници и специалисти? Как ще я карат с толкова малко производително население и толкова много враждебни им пришълци?
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви игри се водят с тези бежанци и какви цели и пари се играят само няколко човека знаят.Какво сме се завайкали и всеки ден по медиите се тръби за бежанците.Само от България са се изпарили 3 мил човека.От Румъния ,Полша и др страни в пъти повече.Нещо да се е променило в Западна Европа.Страните в които се емигрира увеличиха своето богатство и БВП.Европа не може без роби.Смениха се похватите по привличане на евтина работна ръка за да просперират Водещите Западни държави.
37
0
 
11
 
! Отговори
lqlq преди 8 години
Тия откриха топлата вода!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 32Колко ти платиха за тая глупост?
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТиневНе всички войни са започнали заради религията. Но най-кръвопролитните са сред тях. Най-големите зверства са извършвани в "името на бог" - и то християни, и от мюсюлмани.
34
1
 
13
 
! Отговори
Охо! преди 8 години
Щом набързо го закриха Балканския маршрут, значи можело. Ако са искали.
33
2
 
23
 
! Отговори
0 преди 8 години
Какво откритие!Само не разбрах мама Меркел носи ли някаква отговорност за цялата история.
32
0
 
9
 
! Отговори
do 37 преди 8 години
Става въпрос за Балгария .Меркел ако иска да си ги прибира в къщи
31
0
 
3
 
! Отговори
Шон преди 8 години
До ВярващПапската институция има много от признаците на антихриста.Днес.бг виждането на всички статии от рубриката причинява лагване и забавяне на зареждането на страницата, върнете предишното положение с плъзгача.
30
0
 
25
 
! Отговори
haha преди 8 години
Вие, шегувате ли се? Не било изключено да използват мигрантските маршрути!!! Че, какво им пречи да го правят, та нали всички вкупом дори им помагат. Хора без никакви документи влизат из цяла Европа. Осъзнайте се, че вече става късно, ще ни бият на наш терен.
29
0
 
12
 
! Отговори
nqkoi преди 8 години
А така още приемайте в България
28
0
 
5
 
! Отговори
ДО ТРОЛЧЕТО преди 8 години
До Верващв какво вярваш бе в продажническата си черна душица ли ,е хайде тогава ВЪЗЗЗ във ватикана там ги събират такива като тебе
27
2
 
11
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Ето ви пример, какво прави Европа в тази ситуация - еко активисти, в защита на бездомните кучета - вместо светкавично да попълнят армията - а бе смрад чудовищна....
26
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джихадистите са финансирани от Русия.Проблемите на западна Европа с бежанците-тоже!Сирия е поредният провал за агресивната политика на джуджето, геноцид над мирните сирийци по-жесток от този в Украйна.
25
5
 
0
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Обръщам се и към президента Путин, в никакъв случай вече не помагайте на Европа, НЕКА ДА ЗАГИНЕ, ЗАРАДИ МРЪСОТИЙТЕ, КОИТО ПРИЧИНЯВА на народите. АНАТЕМА...........