Синът на шофьор на автобус управлява Лондон

Новият кмет Садик Хан иска да направи града "по-справедлив"
77
Синът на шофьор на автобус управлява Лондон
Снимка: БТА

Садик Хан бе избран за кмет на Лондон в петък, 6 май. 45-годишният син на пакистански имигранти стана първият мюсюлмански кмет на западна столица, наследявайки Борис Джонсън, който заемаше кметския поста през последните осем години.

Още по темата
Лондонският кмет има по-малко правомощия от нюйоркския си колега (лондонските райони играят по-голяма роля), но Хан ще определя цялостна стратегия за град, който има решаваща роля за икономиката на Великобритания и който има ключова роля за световните финанси.

Градът също така се сблъсква с огромни предизвикателства: жилищен балон, претоварена и скъпа транспортна мрежа и нарастваща пропаст между бедни и богати, пише Ивана Котасова, Си Ен Ен мъни.

Евентуална подкрепа за излизането на Великобритания от ЕС на референдума по-късно тази година, може да навреди на икономиката му.

Без конкуренция като бизнес столица на Европа, Лондон изпревари миналата година Ню Йорк като най-големия световен финансов център за 2015 година, според проучване на Z/Yen.

При все това 27% от 8,6 милиона жители на британската столица все още живеят в бедност, според Trust for London, благотворителна организация, която работи за намаляване на неравенството. Макар заетостта да нараства непрекъснато броят на хората от работещи семейства, живеещи в бедност, скочи със 70% през последното десетилетие.

Хан, който е правист, занимавал се с човешките права, преди да влезе в политиката, заявява, че иска да направи Лондон "по-справедлив и по-равнопоставен". Това са трите начина, с които планира да постигне целта си.

Чуждестранните инвеститори няма да могат да избират първи нови апартаменти

Повишаването на наемите и недостигът на жилища бяха доминиращи теми в предизборната кампания. Хан обвини британското правителство за кризата, заявявайки, че то е позволило на чуждестранните инвеститори да изкупуват жилища в Лондон, използвайки ги като "златни тухли" за трупане на активи.

Притокът на пари от чужбина подпомогна повишаването на цените на жилищата, които станаха доста скъпи за мнозина. Средната цена на жилище през март достигна 534 785 британски лири (774 500 долара), което е скок с 14% на годишна основа и около 15 пъти повече от средната заплата в Лондон. Средното равнище на наемите в Лондон сега е 62% от средните доходи, според Хан.

Хан обещава да не се позволява предприемачите в строителния сектор да продават жилища преди да са построени на чуждестранни инвеститори. Той иска да накара предприемачите да дадат право на лондончани първи да избират нови жилища преди да ги предложат на чужди купувачи.

Данъчни облекчения за компаниите, които плащат по-високи заплати

Според Trust for London заплащането на близо 700 000 работещи, или около 20% от всички работни места в града, е под минималното, необходимо за покриване на разходи за живот. За Лондон минималната заплата за покриване на разходите е 9,40 британски лири на час (13,60 долара). Националната минимална заплата е 7,90 британски лири.

Хан иска да насърчи работодателите да плащат доброволната минимална заплата. Той казва, че ще предложи данъчно облекчение за малките компании, които плащат по-високата минимална заплата. Хан също така е на мнение, че тя трябва да бъде повишена до 10 британски лири на час (14,50 долара).

Цените в метрото ще бъдат замразени

Цените на билетите в метрото, автобусите и влаковете в Лондон са сред най-високите в света, а въпреки големите инвестиции през последните години в нови линии и станции мрежата става все по-натоварена заради нарастващото население.

Хан, който беше държавен министър, отговарящ за транспорта през 2009-2010 година, обещава да замрази цените на градския транспорт в Лондон, като същевременно продължи инвестиционната програма за модернизиране на транспортната мрежа.

Той заявява, че може да изпълни обещанието си като намали прахосването на средства за бюрокрация и като намали възнагражденията за консултанти. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: ЛондонСадик Хан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"честито!" ей ся ще видят лондончани, а и после УК ислямизация на населението си особенно като и излязат от ЕС и 50% от европеиците се върнат по домовете си
56
0
 
1
 
! Отговори
Sando преди 7 години
"Той заявява, че може да изпълни обещанието си като намали прахосването на средства за бюрокрация", Живял съм 2 години в Лондон, ако там има бирокрация, не знам какво да кажа за тук.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Natzionalnata minimalna zaplata e 7.20/chas
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нострадамус еказал, че мюсюлманите ще превземат Европа. Бежанци, сега и кмет,ще има и още.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А уж англичаните бяха традиционалисти ...
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Си Ен Ен мъни' ееееее та толкова ли е трудно да напишете Си Ен Ен пари?
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че е син на шофьор е най малкия проблем. Проблема е в това, че мюсюлманите раждат 5 пъти повече от християните и избирателната им сила е 5 пъти по-голяма.
50
3
 
9
 
! Отговори
сссссссссссссссссссс преди 7 години
По-справедлив за мюсолманите.....Скоро европейците ще започнем да завиждаме ДАЖЕ на северно_корейците,,,,,,дотам ще го докараме с тази толерасия и евро ценности.......Помнете ми думите
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По-справедлив" за кого?
48
0
 
17
 
! Отговори
Anon преди 7 години
Ми че то Лондон не е ли отдавна "справедлив"? Бял човек по улиците рядко ще видиш. Тълпата е предимно колониите или тук таме някой изроден британец с рехаво изкривено ДНК...
47
0
 
11
 
! Отговори
ура преди 7 години
Денят на ПОБЕДАТА!!!
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами време и е да си заминава. Той Господ забавя, но не забравя. Тези векове робство, които причиниха на народите по света и тяхното ограбване трябва да се изкупят.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ало кмете-е-еWankers are forever and ever Ян Бибиян бил силен като fucking cunt! Ето и аз мога. :))))))
44
1
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
На Цецо Ходора баща му също е бил шофьорче, а ето че той се гласи за президент на БГ.
43
6
 
11
 
! Отговори
Браво на кмета! преди 7 години
По-добре този, отколкото еврейският му конкурент.
42
0
 
3
 
! Отговори
Ало кмете-е-е преди 7 години
Do you spit on english. Или дуеш плохо.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46Добре. Да кажем че това е уникален увод. Нещо за изложение и заключение ще има ли?:)))))))
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А при нас синът на шофьора на сатрапа от ДС-Григор Шопов беше шеф на МВР!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен39Ми не се изказвай де
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ксенофоб Да добре беше и това по какъв начин ти оправя положението? Едно време римските управници са давали хляб и зрелище. А днешните ти дават зрелище но не и хляб. Ако ми обясниш логично това как точно те грее ще съм ти много благодарен.