Папата за гейовете: Църквата трябва да им поиска прошка

А също и от бедните, експлоатираните жени и работещи деца
27 юни 2016 07:45,
54
Папата за гейовете: Църквата трябва да им поиска прошка
Снимка: архив Reuters

Папа Франциск каза, че Църквата трябва да поиска прошка от гейовете и от всички други хора, които е маргинализирала - като например бедните и експлоатираните, съобщиха осведомителните агенции. На връщане от Армения, където бе на посещение, папата бе попитан в самолета от придружаващите го журналисти дали е съгласен с мнението на един от съветниците си, германския кардинал Карл Маркс, който след стрелбата срещу гей клуб в Орландо, САЩ, каза на пресконференция, че Църквата дължи извинение на хомосексуалистите за това, че ги е маргинализирала.

Франциск отговори на въпроса с вариация на прочутата си фраза от 2013 г. "Кой съм аз, та да съдя" и повтори църковната доктрина, че гейовете не бива да бъдат дискриминирани, че към тях трябва да се подхожда с уважение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Франциск каза, че има обаче случаи на политизирано държание от страна на хомосексуалната общност, което трябва да бъде осъдено като "малко обидно за останалите". Но заяви: "Някой, който е в това състояние, който има добра воля и търси Бога, кои сме ние, та да съдим?". Ние трябва да ги съпътстваме, каза папата и добави, че според него Църквата трябва да иска прошка не само от хомосексуалисти, които е засегнала, но и от бедните, от експлоатираните жени, от децата, принуждавани да работят, че трябва да се извини за това, че "е благословила толкова много оръжия".

Той не уточни какво има предвид под "благославяне на оръжия", но явно имаше предвид някои църковни дейци, активно подкрепяли в миналото войни, отбелязва Ройтерс.

По време на свободния едночасов разговор на борда на самолета Франциск каза също, че се надява, че Европейският съюз ще може да намери нова форма на съществуване след решението на Обединеното кралство да го напусне. "Нещо не работи в този тромав съюз, но да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода", нека опитаме с ново начало, с пресътворяване. ЕС трябва да преоткрие силата на корените си, да заложи на творческото начало, на здравословните разногласия, давайки повече независимост и повече свобода на страните от съюза, каза Франциск.

Папата защити правото си да използва думата "геноцид", говорейки за избиването на арменци в Османската империя, каза, че с това не искал да обиди никого и че би било "много странно", ако я беше избегнал, предаде Асошиейтед прес. Турция реагира остро на употребата на тази дума от папата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
34
 
! Отговори
Деец преди 7 години
Божият дом да иска прошка от престъпни извратеняци,гаврещи се с Божиите закони??? Нещо си в грешка,папо- покай се,грешни дяволе!!!
22
2
 
37
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Католическата Църква не е на Бог а на Дявола. Нашият Бог мрази Хомосексоалните, транссексоалните и т.н. Щом Католиците си, позволяват да, са против Божията Воля. Значи ВАТИКАНА СЕ КЛАНЯТ НА ДЯВОЛА.....
21
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нормално, то във ватикана освен *даси и педофили други има ли?
20
2
 
36
 
! Отговори
Самият БОК преди 7 години
До АнонименЧе хомосексуализма е грях според всяка религия - така е!!!И най-популярният при това!!! И колкото някой по-скача срешу него, толкова повече му се отдава ;)Много елитарен грях...
19
2
 
33
 
! Отговори
Самият БОК преди 7 години
До за 30Да го перефразирам - ниското ниво на интелект е най-големият грях. Предубежденията - също. Използването да д упенцето за мисловна дейност - още повече
18
2
 
35
 
! Отговори
Самият БОК преди 7 години
До Изначално сбърканоБиблията, чадо, трябва да я приемаме като една ненаучно-фантастична книжка, в името на която, близо 2000 години е било потъпквано развитието на човечеството
17
2
 
40
 
! Отговори
Изначално сбъркано преди 7 години
То ада не беше ли с широко отворени врати за из вращенците?Каква прошка за противо естествено поведение??? Соддом и Гомор нре бяха ли описани от библейски текстове???Нещо чисто порно стана и католическата религия!
16
2
 
36
 
! Отговори
Мюмюн преди 7 години
Тоз аржентински италианец е за сопаладисване вече!Какво ще им кажеш-"Извинявайте,че сте обратни" може би?
15
1
 
40
 
! Отговори
Папата преди 7 години
ШШШШ ПАПАПТА амаи какво ще кажете за ГЕНОЦИДА над БЪЛГАРИТЕ от Османската империя? До ден днешен Родопите са пълни с помаци жертва на същия този Геноцид. Хората са се принудили да сменят религията за да си запазят живота. Останалите са се простили с него 5 века са това АЛООО. Да се мери с един аршин за всички. Амъна Койдум!
14
0
 
44
 
! Отговори
както е тръгнало... преди 7 години
Папата кога ще иска прошка от атеистите?
13
1
 
42
 
! Отговори
??? преди 7 години
Все още чакам да каже ,къде в Библията пише ,че църквата трябва да се ръководи от някакви самозванци в Рим. Самият Исус се е въздигнал в небесата ,за да не ходят да плачат на гроба му ,за да разберат хората че материалното не е за подражание , И единствения път като е влязал в храма е било за да разгони търгашите.
12
7
 
37
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Въобще не говори глупости. А и кои сме ние да съдим? Нека тези, които не говорят глупости и които нямат грехове, да хвърлят първият камък
11
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Католическата църква действително трябва да иска прошка от кого ли не - учени, медици, жени, хилядите сринати култури, а за Инквизицията трябва направо по корем да пълзи! А заклеймяването на хомосексуалните е доста лицемерно, като се има предвид колко хомосексуалисти и педофили има в църковните редици.
10
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се ,че трябва.А дали не трябва да превърнеш базиликата свети Петър в гей приют за бежанци?И джамия ще си направите през останалото време ще се плякате и ще си прощавате.Все повече се убеждавам,че това е лъжепапа който е сложен там за да разбие християнството.В библията е предсказано за такива като него.Следващият ще почне да напъва за секс с животни или директно ще стане мюсюлманин.А по следващият ще бъде робот или животно,зависи.
9
2
 
44
 
! Отговори
Рик преди 7 години
До exceptmeКак се мрази Греха , след като си - Толерантен , Разбираш всички , Не критикуваш Силните на деня и приемаш поне с мълчание всичките им решения . Как папата мрази греха в кръвосмешението в Англия и Белгия и сексуалното общуване с животни в Дания ? С - Честито Рождество на 200 езика ли ???????
8
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърде много самопровъзгласили се представители на Бог и твърде малко полза от тях.
7
2
 
45
 
! Отговори
Митака преди 7 години
Този вълк в овча кожа нацяло изтрещя. Така става като за папи избират атеисти.
6
3
 
42
 
! Отговори
Рик преди 7 години
След гейовете интересно - педофи**** ли следват за искане на прошка ???? После прошка и от Светите отци обвинени в - педофи*** . Неодобрение не значи Съдене а Принципност а не Безгръбначност и Конформизъм .
5
4
 
42
 
! Отговори
exceptme преди 7 години
От статията излиза, че той слага всички тези групи под общ знаменател. Не ми се вярва да го е казал точно така.Второ - наистина, не е той Онзи, който трябва да съди.И трето - "Мрази греха, обичай грешника".
4
11
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нали в Библията е посочено за нормално мъж да бъде с жена, а не мъж с мъж жена с жена! Щом най висшият ръководител на Църквата говори такива неща, значи не уважава Божиите заповеди.