Без споразумение за Кипър засега, преговорите продължават

Те ще се състоят на равнище експерти на 18 януари
13 яну 2017 07:52, Елка Василева
1
Без споразумение за Кипър засега, преговорите продължават
Снимка: архив, Reuters

Преговорите за Кипър приключиха без постигнато споразумение снощи, но ще продължат на равнище експерти на 18 януари, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази увереност, че участниците са решени да направят "последно усилие" за намиране на решение на продължаващото от десетилетия разделение на острова на гръцка и турска част.

Няма определена дата за нова среща на гарантите на процеса - външните министри на Гърция, Турция и Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу уточни, че съставът на участниците на срещата на 18 януари ще е същият като на вчерашната среща в Женева - представители на ООН, на двете кипърски страни, Великобритания, Гърция, Турция и ЕС.

Чавушоглу каза, че не е определен краен срок за работата на експертите. Задачата им ще бъде да проучат въпросите по намиране на решение за Кипър, включително в областта на сигурността, и да изготвят предложения за среща на политическо равнище, която може да се състои в края на януари. "Надяваме се да се съберем в края на януари", каза турският външен министър, цитиран от ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: преговорикипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари