Естонски паравоенни тренират, борят страха от Русия

Според най-лошия сценарий Русия може бързо да превземе Естония
18 яну 2017 14:00, Елка Василева
171
Естонски паравоенни тренират, борят страха от Русия
Снимка: архив, Reuters

Автоматичен откос изтрещява над главите на естонски младежи, които изкачват склон, бледи и изтощени, за да щурмуват Нарвския замък - крепост, която гледа към могъщия им северен съсед.

Днес оръжията са заредени с халосни патрони. Но младите доброволци - мъже и жени, участващи в годишното военно състезание в чест на паметна битка от войната за независимост през 1919 г., не крият, че напрежението между НАТО и Русия ги тревожи и подтиква към действие, пише Франс прес.

Тръгнали преди разсъмване в студ и сняг, скърцащ под обувките - всеки с голяма раница на гръб, бяло камуфлажно облекло и фенер на челото, доброволците, пристигнали в Нарва, ще са готови да бранят страната си, "ако нещо се случи", каза пред АФП Рут Маадла.

Сервитьорка в делнични дни и паравойник през уикенда, младата жена ни изненадва с искрящия си хумор въпреки мазолите по краката - болезнен спомен от 90-километров марш-наскок.

"Ако потрябва, ще се включа и аз, но със сигурност има по-добри от мен", споделя 29-годишната брюнетка, усмихната въпреки умората.

Естония - страна от северноатлантическия съюз с население от 1,3 милиона, усети промяна в политическия климат, след като Русия анексира през 2014 г. Крим. После новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп сипа сол в раната, като постави под съмнение гаранциите за колективна сигурност на НАТО.

През последните две години съставът на естонската доброволческа паравоенна организация "Каитселиит", включваща и хора от внушителното рускоезично малцинство, е нараснал с 10 процента.

С 16 000 членове - дори 25 600, ако сложим в сметката жените и децата от съдружните организации, "Каитселиит" е съществена подкрепа за естонските въоръжени сили, наброяващи в мирно време 6500 души, половината наборници.

Също като латвийците, литовците и поляците естонците бяха потресени, когато видяха как Русия присъединява Крим и подкрепя сепаратистите в Украйна. Впечатли ги и засилващото се руско военно присъствие в региона, а и неяснотите около политиката на следващия американски президент Доналд Тръмп спрямо Русия.
Това доведе до нов подем на паравоенните организации в трите балтийски страни, където все още е жив споменът за половинвековната съветска окупация.

Възпиращ фактор

Мнозина млади доброволци охотно тренират на стрелбището и ходят на курсове по ориентиране, други се насочват към по-мирна дейност, например плетат чорапи за пострадалите от украинския конфликт.

Командирът на "Каитселиит" - 51-годишният генерал Меелис Киили, смята, че организация е "много важен възпиращ фактор" срещу Русия.

Ролята на "обикновените граждани, силно мотивирани да се защитават", не бива да се подценява, заяви той за АФП, след като поздрави група доброволци, изтощени от неспането по време на двата нощни похода през заснежените гори.

Много от тях са отбили военната си служба, но в организацията се включват и все повече цивилни като Маадла или Силле Лакс.

Трийсетгодишната Лакс, експерт по информационна сигурност, казва, че за три месеца й се събират към 400 часа тренировки с "Каитселиит".

"Искам да направя нещо за страната си. Това е патриотична организация на естонци, желаещи да допринесат за благото на родината си", добавя тя, застанала на контролен пункт по състезателното трасе в студения здрач на зазоряване.

За сигурността си Естония разчита на атлантическия договор за колективна отбрана срещу всяка агресия, насочена към страна от НАТО; аналитици обаче признават и ролята на паравоенните организации.

"Според най-лошия сценарий Русия може да превземе много бързо цяла Естония, но ако срещне съпротива на място, естонците може да спечелят малко време", смята Кристи Раик, изследователка от Финландския институт по международни отношения. Изтъква все пак, че подобно нападение днес изглежда невероятно.

С оглед засиленото военно присъствие на Русия в региона НАТО през юли м. г. реши да разположи на ротационна основа четири многонационални батальона в Полша и балтийските страни. Едно от тези подразделения с 1100 души личен състав ще се настани през април в Тапа - база, намираща се на един час път от естонската столица Талин.

От своя страна напускащата американска администрация току-що изпрати в Източна Европа една бронетанкова бригада, части от която ще се насочат към балтийските страни.

Изявленията на Тръмп и обявеното му намерение да подобри отношенията с Кремъл всяха тревога в Източна Европа, но командирът на естонските паравоенни все още има доверие в НАТО.

"Не бива да се вторачваме само в Тръмп. НАТО има 28 страни членки", заяви пред АФП генерал Киили.

/БТА/
 


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да тренират бягане. Ще им е от полза, ако разсърдят руския мечок. Немците не тренираха бягане и затова ги ловяха като мишки с хиляди в плен.Само че се хабят напразно! За какво ще ги напада Русия, че да храни едни гладници още.
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38Колкото литнаха срещу Турция като им свалиха самолета нали :) вие тези ракети за нищо ги нямате бе :)
36
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие тук сте по-големи руски патриоти от самите руснаци бе :) малии...
35
3
 
11
 
! Отговори
Шопето преди 4 години
Цитат: С оглед засиленото военно присъствие на Русия в регионаТя Русия не присъства ли в собствените си граници и не разполага ли собствени войски на собствената си територия? А америка не засилва ли присъствието си в същия регион и чий го дири тука?
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според най-лошия сценарий Русия може да превземе много бързо цяла Естония, но ако срещне съпротива на място, естонците може да спечелят малко време", смята Кристи РаикХахах. Като литнат ракети да заравнят всичко с земята - оказвайте съпротива... интересно ми е колко време ще спечелят срещу ракетните подразделения?
33
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия забранява на българите в няколко руски републики да се самоопределят като българи, а вие се покланяте с възхищение на Русия.
32
2
 
10
 
! Отговори
ивчо преди 4 години
естонци, македонци, ефин дол дренки, комплексирани
31
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това да не са българите които изоставят своите по света?"И какво да направим? Да обявим война на Русия, която е забранила на преброявания хората да се самоопределят като "българи" ли?
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eстония - титаничната сила, която ще спре Русия. Друг виц не можахте ли да измислите?
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"преместете си границата, тя е твърде близо до наш голям град"Аз викам, да построим по един голям град на всяка една наша граница и да завземем чужди територии по логиката на Русия.
28
9
 
5
 
! Отговори
до 28 БПФ преди 4 години
Трябва да познаваш някой естонец и ще получиш от самосебе си отговор на въпроса ти.Естонците а и не само те (също и поляци, чехи, бивши гедерейци...) мразят руснаците и в червата. Дива омраза ти казвам. Българите сме може би единствени от бившия соц-блок, които имат някакви сантименти към тях.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКраде, защото се страхуваА ти защо си мислиш, че се страхува а не взима превантивни мерки или не си прибира сънародниците? Това да не са българите които изоставят своите по света? Само в Русия има три автономни републики които искат да им бъдат сменени имената на "България". Да си чул или прочел и една дума от прехвалените родолюбци.
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФРусия показа как краде чужди територии. Същото може да се случи и с техните държави, дори и да поддържат колкото и да било добри отношения.Ще ти дам пример: Зимната война започва, защото Русия казва на Финландия, "преместете си границата, тя е твърде близо до наш голям град"... А ако някой има претенции в такива ситуации, е редно да си премести града, за да не е твърде близо до границата на други държави.
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научили са си урока прибалтийските държави. Веднъж вече "големия брат" ги окупира и дръпна здраво назад, сега вече си знаят.Жалко само, че нашите дървени глави не го разбират и наша Раша им е по-мила от България.
24
5
 
6
 
! Отговори
Хи,хи, хи, преди 4 години
Цитат: например плетат чорапи за пострадалите от украинския конфликт.Лелеее, големи тренировки бе, направо ще шашнат руснаците.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тъпчо, за да не стъпи НАТО там и застраши Русия бе шмоклер. Хайде другия път преди да пишеш помисли, ако имаш с какво де."Ти го каза! :))) Краде, защото се страхува, че някой може нещо да и направи! А не защото Крим е руски!
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Крим е руски - винаги е бил !!"Айде бе!? Сериозно ли? Значи Адам, първият човек е бил руснак??? Ти да видиш!Крим е бил и български, бил е и турски... И на колко още е бил... Последно Е украински!
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКато си има, защо краде Крим?Тъпчо, за да не стъпи НАТО там и застраши Русия бе шмоклер. Хайде другия път преди да пишеш помисли, ако имаш с какво де.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бах мааму, на една приказка за едно коте тези умници праскат палчета надолу"А ти на тия глупости, които говориш, чакаш да ти праскат палчета нагоре. Жалка работа... до къде е стигнал народът ни.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хи,хи, хи,Бах мааму, на една приказка за едно коте тези умници праскат палчета надолу а ти ги призоваваш да търсят поуката. Жалка работа са, почти като до сегашния прецедент.