В Турция кипи трескава подготовка за вота у нас

Лидер на изселниците зове за подаване на заявления за гласуване
19 фев 2017 07:52, Красимир Ангелов
110
В Турция кипи трескава подготовка за вота у нас
Снимка: БТА

В дружествата на изселниците от България в Турция кипи трескава дейност за подаване на заявления от желаещите да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 26 март. Както е известно, въз основа на броя на подадените заявления се определя и броят на избирателните секции на територията на Турция.

Председателят на изселническата организация на българските турци "Бултюрк" Байрам Чолакоглу заяви пред БТА, че подаването на декларации от изселниците в Турция е изключително важно.

Според него намаляването на секциите, специално в Турция, на последните президентски избори от 136 на 35 е силно несправедливо. "То е де факто ограничаване на демократичните права на тукашните избиратели. Поради недостатъчния брой на секциите в Турция, много хора не можаха да упражнят правото си на вот на президентските избори", каза той.

На президентските избори в 35-те избирателни секции в Турция гласуваха 39 000 избиратели.
Но Чолакоглу прогнозира, че на 26 март пред урните ще се явят около 40-50 на сто от избирателите с двойно гражданство в Турция, което означава близо 60 000 гласа. А той е категоричен, че 35 избирателни секции практически не могат да поемат такъв контингент.

"Ето защо е изключително важно да бъдат подадени колкото се може повече заявления за гласуване, за да се разкрият повече секции и да не се повтори картината на дългите опашки от гласоподаватели поради недостатъчен брой на секциите. За разкриване на една секция са необходими над 100 заявления. Нашите дружества помагат за подаване на заявления от повече хора", каза той.

Срокът за подаване на заявления за гласуване на изборите на 26 март приключва на 28 февруари. На интернет страниците на десетките изселнически организации са поместени формуляри за заявления, както и подробни указания как да бъдат попълвани и къде да бъдат подавани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
OSMAN преди 7 години
DOSTUM DOSTUM
88
0
 
2
 
! Отговори
ОСМАН преди 7 години
СЕЛЯМ АЛЕКУМ АГИ.ДОЙДЕ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО С АГЕНТ САВА.ГОСПОД ДА БЛАГОСЛОВИ АРХОНТ СЛАВИ БИНЕВ.СПАСИТЕЛЯ НА ТУРСКИЯ НАРОД В БЪЛГАРИЯ.ВОЛЕНЕ ЧАКАМЕ ТЕ И ТЕБ.ЕЛА СИ В ТЕРИТОРИЯТА.НЕ НЕ РАЗОЧАРОВАЙ.ЦЕЛИЙ ТУРСКИ НАРОД .ЗА ТЕБ ТЪЖИ.
87
1
 
5
 
! Отговори
ПРЕДИЗБОРНО преди 7 години
БРАТЯ БЪЛГАРИ.В ДЕНЯ НА ЛЕВСКИ ВИ ПРИЗОВАВОМ.ВСИЧКИ ПАТРИОТИ РУСКИ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ДПС.СЛАВИ БИНЕВ.ПЕЕВСКИ.СИДЕРОВ.ДАНЧО МЕНТОТА.БАТ САЛИ .ИЦО БИСЕРОВ.И Т.Н.КАКА ВИ НИНОВА Е С ВАС.ПОЧЕТНИЯ ВИ ПРИДСЕДАТЕЛ ЩЕ ВИ БЛАГОСЛОВИ.ЩЕ ИМА НОВИ ДЕБЕЛИ ПОРЦИИ.ЯЗОВИРИ .ОБРЪЧИ И МУРАФЕТИ.КОЙ.МОЙ.КОЙ КВОТО ИСКА .САМО ДА НЕ СЕ ОБЪРКАТЕ С ОБЕДИНЕНИЕТО ДОСТ.ДА НЕ ГАВОРИМ ЗА РУМЪНИЯ.....
86
5
 
4
 
! Отговори
националист преди 7 години
Въпроса е решен!ще гласуваме за ДПС.
85
6
 
7
 
! Отговори
Крум преди 7 години
"Колко българи имат турско гражданство:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)може би за това не си чул:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)ако има на референдума могат да гласуват в турските консулства и посолства в България:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)"Престани да заливаш коментарите със знаци, които вменяват ислямски символи от рода на :-) и *) ! Тука все пак пишат нормални хора - християни, на които им се повдига от полумесеци и т.н. ислямски свастики!
84
5
 
13
 
! Отговори
Болди преди 7 години
"А българите КЪДЕТО НЕ ЖИВЕЯТ В българия, ТЕЗИ, КОИТО СА ИЗ ЕС ДЪРЖАВИТЕ, ТЕЗИ КОИТО ИДВАТ ЕДИН ПЪТ В ГОДИНАТА В българия:-) ТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЛИ:-):-):-):-):-):-):-):-):-)"Мустафа, дали един Българин живеещ в Канбера, Бостън или Ванкувър ще реши да гласува, това е негово лично право и избор! Вие, турците родени в България и вашето котило не сте Българи и затова не трябва да бъдете допускани да гласувате на Български избори! Схващаш ти, хиено на Корана къде е разликата, ама се правиш!
83
7
 
5
 
! Отговори
До горд българин преди 7 години
А българите КЪДЕТО НЕ ЖИВЕЯТ В българия, ТЕЗИ, КОИТО СА ИЗ ЕС ДЪРЖАВИТЕ, ТЕЗИ КОИТО ИДВАТ ЕДИН ПЪТ В ГОДИНАТА В българия:-) ТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЛИ:-):-):-):-):-):-):-):-):-)
82
5
 
13
 
! Отговори
Горд Българин преди 7 години
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА НА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ТУРСКИТЕ ИЗСЕЛНИЦИ ДА ГЛАСУВАТ. ЩОМ СА СЕ РОДИЛИ В турция ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ НА ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ. ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ???????????? ТОВА НЕ СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз поне не съм чул българи да гласуват на турските избори"Колко българи имат турско гражданство:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)може би за това не си чул:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)ако има на референдума могат да гласуват в турските консулства и посолства в България:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
80
5
 
4
 
! Отговори
Велев преди 7 години
Дано на Ердоган да започнат да му се активизират мозъчните гънки.Да пусне бежанците тежко въоръжени срещу българия и да ни освободят от християнско робство. Искам 3 милиона да се заселят в София, Варна и другите големи градове и да построят джамии. Самотогава ще се раздвижи икономиката и ще тръгнем нагоре.
79
2
 
3
 
! Отговори
До eu comentar преди 7 години
Брутната минимална заплата в Турция е 1777 лири, с удръжките получаваш 1600 и нещо:-) някои работи са много по евтини от България:-):-):-)то за това всеки петък пазара в Едирне е препълнен от българи:-):-):-) прахове, памперси та даже и тоалетна хартия носат от Турция драхти:-):-):-):-):-)
78
5
 
9
 
! Отговори
Божо Манчестъра преди 7 години
Турция е ислямска държава, в която всеки светски елемент бива заличаван от ден на ден от ислямиста и член на Световната Терористична Организация - Мюсулмански Братя Реджеп Т. Ердоган! Недопустимо е Християнска България да се асоциира с Ислямска Република Турция разрешавайки на ислямска земя да се организират български парламентарни избори. А що се отнася до това кой има право да гласува на българските избори, ами нека направим референдум! Аз поне не съм чул българи да гласуват на турските избори
77
3
 
2
 
! Отговори
Изселник преди 7 години
До eu komentarДадох ти плюс:-) правим малко катък на икономиката ви лошо ли е:-):-):-) докато дойдем за какво мога да си купа от Турция. Минималната заплата е повече от това, което си написал. Вярно е, че месото, алкохола и бензина само са скъпи, но това не са жизнено важни неща. Докато др работи са по евтини от България. Плюс това уважавай малко бг азбуката!
76
2
 
5
 
! Отговори
Адвокат преди 7 години
"Двойното гражданство в рамките на Европейския съюз е приемливо, защото сме членове на този съюз, но не и със страна извън него! "Всеки човек,който е роден независимо в коя държава, ако ще да е в Америка има право да е гражданин на съответната държава. И утре други ден и децата на този гражданин имат право да вземат гражданство от съответната държава. Никво значение дали е или не е в ЕС:-):-)това е светско правило. И Гурбетчиите в Германия от Турция ще гласуват от там за референдума в Турция!
75
3
 
4
 
! Отговори
eu comentar преди 7 години
Are stiga ste se hvalili bre pisman izselnitsi ,ta zatova ili dvate s edin kufar i se vristate s pet kufara ot bilgaria.Rakiyi,sucudsi,pastirmi,kiyma,bob,zelencuts,vsicko vlacite na vristane, inace s 1300 liri zaplata ste kupite moyte sirvuli u turkieto.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е този цирк, наречен "гласуване на изселници" да спре. Той/тя/ се родил/а/ в Турция, български не знае, България на картата едвам я намира, ще ми гласува за парламент и кметове?!??? Двойното гражданство в рамките на Европейския съюз е приемливо, защото сме членове на този съюз, но не и със страна извън него! Турция ги манипулира и плашат директно чрез "изселническите" организации, че ако не гласуват, лошо ги чака. По този начин се бърка директно във вътрешната ни политика.
73
4
 
3
 
! Отговори
До Е преди 7 години
Ти викай НЕ колкото си искаш:-):-):-):-) и за изселниците в Турция и за европейските изселници имат правото да гласуват. Ти да не мислиш, че и евро изселниците децата им няма да забравят българския след известно време или пък ще се върнат в България. Ако по случайност махнат хората с двойно гражданство, правите ли си сметка че живущите българи в България ще останат малцинство пред етносите:-):-):-):-):-):-):-)
72
2
 
4
 
! Отговори
До gaztur преди 7 години
За това, че не ни смятат за хора на времето ТУРГУТ ЙОЗАЛ ОТВОРИ ГРАНИЦИТЕ ЗА НАС, пък има и едно изказание, където вика, че "Ако иска и Живков да дойде" :-):-):-):-):-):-):-)
71
5
 
4
 
! Отговори
До gaztur преди 7 години
Кой ти каза това бе, вие си мислете каквото искате, то за това, че не ни смятат за хора, повечето работим в държавни роботи, за това, че не ни смятат за хора взимаме пенсия повече и от местните:-):-):-):-):-):-) Знаеш ли какво е казал Ататюрк на времето за турците, които са останали извън границите на Турция: "Нашите сънародници, които останаха извън границите са НАШЕТО НАЙ-ГОЛЯМО БОГАТСТВО" тези негови думи се знаят и от местните:-):-):-):-):-):-)
70
4
 
5
 
! Отговори
Е преди 7 години
Стажът не е основание за придобиване на гражданство, така че не свири на тази струна. Нали си получавате пенсиите от бг. Но това ви стига! Гражданство не!