Опасност в кухнята: Препълваме газовите бутилки

Инцидентите зачестяват, ползваме неизправни бутилки
24 фев 2017 20:24, Боряна Павлова
16
Опасност в кухнята: Препълваме газовите бутилки
Снимка: архив Reuters

Най-честата причина за инциденти с битови газови бутилки е препълването им, предупреждава Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Само през януари са регистрирани 17 случая на произшествия с газови бутилки за битови нужди, като при тях са пострадали четирима човека, посочва bTV. Негативната тенденция се запазва през последните години: през 2016 г. инцидентите са били 248, а през предходните три години – между 199 и 217.

Пълненето на газови бутилки на бензиностанции и газостанции, които не притежават необходимото за това оборудване, е нарушение на закона, което застрашава живота, подчертват от ДАМТН.

Бутилките с газ за битова употреба може да се пълнят само в лицензирани пунктове, служителите на които са задължени да направят и допълнителен външен преглед на бутилката, както и да отбележат напълването ѝ в специален дневник. Периодично се проверява и вентилът на бутилката, за да се предотврати изтичане на газ.

Потребителите трябва да купуват само технически изправни газови бутилки, на корпуса на които има специална табела. На нея е посочена задължителна информация за годината и месеца на техническия преглед, който е преминала бутилката.

Самата тя може да се използва най-много 10 години.

Газовите уреди, ползвани в заведения за обществено хранене, задължително се регистрират и преминават на периодичен технически преглед.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
681 преди 3 години
Съотношението литър:килограм е известно (2 литра правят около 1 кг). Когато зареждаш от колонка виждаш поне цифричките на литража. А на кантара всичко е мъгла, още повече че там участва и теглото на самата бутилка, дори и останалите в нея количества *** и газ, които трябва да се приспаднат/извадят от крайното тегло, та да се определи нетното тегло сипан газ.
11
1
 
7
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Всичко е не за защитят хората - а да защитят монополите! Зареждане на бутилка на бензиностанция/газостанция не е по опасно от зареждане на кола! Цитирак колко случая има с инциденти с бутилки - а колко има с удар от ток? И тока ли ще забранят тогава?

Битовата газ е без акциз - значи трябва да е по евтино. Да, ама не - бутилка 10 кг е 22лева, същата в литри е 16! Уж по евтиното излиза по скъпо? А се зареждат от една цистерна? Къде е КЗК, къде е Омбудсмана, къде е група във Фейсбука?
10
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 3 години
И колко струва газта на кантара и на колонката?Че и лъжат с килограмите.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В съвременният свят бутилки не се пълнят ръчно дори и в Африка.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за първи път чувам за определен период на ползване на бутилките за газ. имам агу на 25 г. и всичко е ок с нея. трета кола карам с тази агу. имам газов котлон с бутилка 5 л туристически от времето на соца. на повече от 30 г. не го знам точно защото нашите са го купували когато съм бил много малък.
7
7
 
12
 
! Отговори
Георги Тошев преди 3 години
С цел да спестят стотинки хората рискуват здравето и живота си като пълнят бутилки в газстанции за автомобилни уредби, където няма контрол и бутилките масово се препълват. От години зареждам единствено в специализираните пунктове за зареждане на газови бутилки за бита и никога не съм имал проблем!
6
4
 
11
 
! Отговори
Минимална заплата преди 3 години
На определените места един литър газ струва 1.25 лв а на колонката за колите е в момента 0.89 лв. Това че не сме си купили коли да ги зареждаме не ни прави по- богати. Аз лично мисля да звъня на комисията за защита на потребителите и изобщо не ме интересува мнението на газостанцията
5
2
 
12
 
! Отговори
PB преди 3 години
Поръчвам си напълнени бутилки, само от една фирма - винаги е с около 0.5 кг. по-малко. Специално си купих кантарче, защото имах съмнения и се оказах прав .
4
2
 
6
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 3 години
Вкъщи имам една 30-40 годишна бутилка сделана в СССР (не се използва) и много ясно си е означена вместимостта в КИЛОГРАМИ и в ЛИТРИ , така че като отидеш да зареждаш знаеш колко да си поръчаш .
3
3
 
17
 
! Отговори
681 преди 3 години
Проблемът идва от това, че държавата, е абдекирала.
Да, бутилките не бива да се пълнят на повече от 80% от обема им, ама контрола е оставен/прехвърлен на търговците. А тях ги интересува само по-големият оборот и пълнят колкото успеят дя нагнетят в "горките" бутилки. Същото е и при АГУ-тата. Но отговорността си е на собственика на бутилката, така е записано в бумагите...
2
2
 
23
 
! Отговори
... преди 3 години
Хайде да помислим, защо хората предпочитат да зареждат на колонка, а не на кантар!
1
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаше Южен поток, домакинствата щяха да се топлят и готвят на природен газ. И нямаше да разнасят тежките бутилки с пропан. Но тиквата осра всичко.