Лондон иска от ЕС 9 млрд. паунда след Brexit

Те ще бъдат съхранявани в Европейската инвестиционна банка
12 мар 2017 11:42, Евгения Маринова
27
Лондон иска от ЕС 9 млрд. паунда след Brexit
Снимка: архив Reuters

Великобритания ще поиска от ЕС да й бъдат върнати 9 млрд. паунда (11 млрд. долара), които се съхраняват в Европейската инвестиционна банка.

Според експертно правно становище, изготвено по искане на правителството преди началото на преговорите между Лондон и Брюксел по условията на Brexit, се отбелязва, че "правителството не само че няма правно задължение да плаща каквото и да било на Брюксел, но ЕС трябва да върне на Великобритания нейния дял в капитала на Европейската инвестиционна банка". Според изчисленията на британските юристи, става въпрос за около 9-10 милиарда паунда.

Още по темата

По-рано медии, позоваващи се на европейски преговарящи, съобщиха, че ЕС планира да поиска от Великобритания да изплати 60 млрд. евро за поети по-рано задължения. По-късно британски вестници съобщиха, че премиерът Тереза Мей не планира да плаща тази "сметка за Brexit".

Британското правителство е длъжно да готви планове за вариант, при който ЕС и Лондон не постигат споразумение за излизане на страната от ЕС, посочва парламентарна комисия в публикуван днес доклад, цитиран от Ройтерс.

Премиерът Тереза Мей, която ще задейства процеса на напускане на ЕС до края на месеца, заяви, че ще бъде готова да си тръгне от преговорите, дори ако не е постигнато споразумение, защото "е по-добре никакво споразумение, отколкото лошо споразумение". Член 50 от Лисабонския договор позволява преговорите за излизане от ЕС да продължат до две години, посочва БТА.

Комисията по външни работи на британския парламент предупреди, че провалът на преговорите ще бъде "силно негативен резултат", който ще доведе до икономически загуби за двете страни и ще създаде несигурност и правна бъркотия за гражданите и бизнеса.

"Има реален шанс преговорите да се провалят", се казва в изявление на председателя на комисията Криспин Блънт, член на управляващата Консервативна партия. "Затова правителството трябва да поиска от всички министерства да разработят план "няма сделка", който да определи вероятните последствия и да направи предложения за намаляване на рисковете", се добавя в изявлението.

Сред потенциалните проблеми от непостигане на споразумение са посочени внезапното връщане на митническата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, несъответствия в законодателствата и неяснота за бъдещето на британските граждани в ЕС и на европейските граждани във Великобритания.

За още икономически новини посетете Investor.bg


27
Още по темата: ЛондонЕИБBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да плащат българите и другите балъци.
14
3
 
7
 
! Отговори
тя преди 4 години
Нали Европа искаше от Лондон , сега пък Лондон иска милиарди от Европа , май нито едните , нито другеите ще получат нещо , с една дума "кой каквото отвлекъл" !
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е един огромен цирк , уж напускат ес после щели да решат дали да напускат , то можело да напуснат ама ще видим дали ще напуснем , ама ако напуснем ще ни дадете пари и пазарите ни ще са общи , направо направиха целия ЕС на мазало , какви са тия гупости , щом напускаш излизаш и това е , ама то трябвало да минат 3 год за да изтечал периода на изчакване а *** след това горната камара трябвало да гласува пък долната била против ..
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
BRITANIA RULES ! FK EC !
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото​ по-бързо се разделим с тези алкохолици толкова по-добре!
10
5
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
ЕС иска 60 млиарда евро от обединеното кралство , те пък искат 9 милиарда паунда от ЕС.Това е все едно да искаме ЕС да ни изплати зоема от 30 милиарда евро , а ние в замяна на това ще излезем от ЕС.Егати наглостта...
9
7
 
6
 
! Отговори
Garanty преди 4 години
2 x 365 dena ste ima pazarlik kolko iska uk, kolko iska eu....a prez tova vreme bulgarite i romancite da plastat velikodushno robski evra, teritorii, prirodni resursi, trudova gratis sila....na eu, uk, usa....i da ne im idva na uma da iskat angliiski i belgiiski zaplati...
8
3
 
38
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Аааа, никой не връща капарото ако сделката се развали по вина на клиента ;)
7
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да запушат тунела под Ла Манша, защото някой може да ги посети по суша с военна техника и пак да ги включи в Европейската империя.
6
7
 
28
 
! Отговори
А Н Т И преди 4 години
Ако Тереза Мей е само наполовина смела като Желязната лейди, британците винаги ще имат успех.На хитрите гърци кой ще им дава милиарди ?!
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на нас ще ни дадат 100 евро, да се махнем от главата им.
4
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
**ck UK and USA!
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да утикам и тая година фермата и после ще си ги гледам с кеф как се гърчат.
2
4
 
35
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
Няма ли предбрачен договор?
1
6
 
40
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Подарена къща назад не се връща ! :D