Турция осъди 111 кюрдски опозиционери за тероризъм

Присъдите са от една до 21 години затвор
29 мар 2017 09:37, Елка Василева
11
Турция осъди 111 кюрдски опозиционери за тероризъм
Снимка: архив, Reuters

Стотина души бяха осъдени от турски съд на лишаване от свобода за периоди между една и 21 години в дело срещу кюрдски опозиционери, обвинени в принадлежност към политическото крило на Кюрдската работническа партия, съобщи Франс прес.

Започналият през 2009 г. съдебен процес е воден срещу Съюза на кюрдските общини - нелегална организация, смятана за политическо крило на ПКК.

Съдът в Диарбекир осъди вчера 111 души за "принадлежност към терористична организация", "ръководене на терористично сдружение" и нарушаване на правилата за участие в протести. Четиридесет и трима бяха обявени за невинни.

На 21 години затвор бе осъден Камуран Юксек, съпредседател на прокюрдската Партия за мир и демокрация. На година и три месеца условно лишаване от свобода бе осъден бившият кмет на град Мардин Ахмет Тюрк.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: кюрдиТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Защото нашето образование ни го насажда от малки в училище. Вид пропаганда е.
9
0
 
5
 
! Отговори
х3. до славианин преди 7 години
"Защо ли в съзнанието на всеки нормален човек думата ''турчин'' предизвиква асоциация за див, примитивен и изостанал човек"Защото драги, хората от тая част на света ги е страх от турците,това е било така и в далечната и близка история. пример;15_век Папата като биел камбаната в 9 часа - отправял молитви.. за да ги пази от Турците. Защото ако дойдат те, данъка който събират от хората ще секне. и да те поправя-обикновенните хора никога не са се плашели от турците.
8
2
 
2
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Защо ли в съзнанието на всеки нормален човек думата ''турчин'' предизвиква асоциация за див, примитивен и изостанал човек !? Защото за турчина всеки който се бори за свободата си е терорист, както определят Левски, Ботев и останалите наши борци за свобода! Анадолските първобитници завинаги ще си останат нагли диваци и варвари!
7
4
 
4
 
! Отговори
Т преди 7 години
Тия ,които ще съдят България в Страсбург за нарушени човешки права на изборите,защо не си покажат големите топки и да съдят сега Ердоган.Колко човешки права наруши на кюрдите.
6
7
 
5
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
АМИ ,ЧЕ В ТУРЦИЯ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАСАМ СЕ СМЯТА ЗА ТЕРОРИЗЪМ КОГАТО ЕДНО МАЛЦИНСТВО СИ ТЪРСИ ПРАВАТА !
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лидерът на прокюрдската Партия на Народите Селяхатин Демирташ е в затвора в Одрин. В момента усилено учил кюрдски език. Владее три езика: турски, английски и арменски.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега защо няма тероризъм. Особено 2017 нападенията на ПКК са сведени до минимум. Държавата реши да строи язовири и болници на Югоизток. В началото на тази седмица , по точно понеделник бяха унищожени 36 терористи. Един военен беше ранен.
3
1
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Какъв геноцид бе? Все едно ДПС да си има "вонно крило". Едните в парламента другите въоръжени по чукарите. Ще разбиват трафопостове, унищожат базови клетки, убиват полицаи. Ще нападат училища и стрелят по учителки за да не учат децата а "политическото им крило" в парламента ще ги защитават.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 3 години , Ердоган се уплаши че приемането на кюрди в парламента ще се утеши работата и няма да има с какво да фанатизира хорята , и затова я подкара наново Също като израелците , като се умирят палестинците и като си ремонтират болниците и електро централата и отиват и им ги бомбят отново , за да предизвикат ответна реакция и да могат да кажат "На тези са лоши и тероряги"
1
16
 
9
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Турция извършва геноцид спрямо кюрдскя народ!Турците избиват кюрди и ги обявяват за терористи!ООН мълчи!Срам!