Осем задържани за атентата в Санкт Петербург

Разследването на терористичния акт в Русия продължава
Обновена: 7 апр 2017 06:55 | 6 апр 2017 22:51, Петя Славова
9
Осем задържани за атентата в Санкт Петербург
Снимка: Reuters

Осем заподозрени са задържани в рамките на разследването на атентата в метрото в Санкт Петербург, съобщи говорителка на руския Следствен комитет, цитирана от ТАСС.

"Съвместно с Федералната служба за сигурност и МВР днес са задържани шест души в Санкт Петербург и двама в Москва, свързани с терористичното нападение", заяви Светлана Петренко, която посочи имената на задържаните.

Още по темата

Тя уточни, че в жилищата им са иззети взривно устройство, идентично с откритото на метростанция "Площад на въстанието", огнестрелно оръжие и боеприпаси, пише БТА.

В същото време над 50 000 души се събраха в центъра на Москва, за да почетат паметта на жертвите на терористичния акт в петебургското метро.

Хората се събраха на Манежния площад в центъра на руската столица за "вечер в памет на жертвите". На входа на Александровската градина, край Манежния площад, беше издигната голяма бяла сцена с изображението на един от символите на Санкт Петербург - Медния конник (паметникът на Петър Първи на кон на Сенатския площад) и огромен надпис "Петербург, ние сме с теб" ( "Питер - Мы с тобой", мотото на възпоменателната проява. Хиляди хора донесоха цветя и запалени свещи.

Председателят на Московската градска дума Алексей Шапошников, който също дойде на Манежния площад, заяви, че трагедията в Санкт Петербург е сплотила цялата страна.

"Ние искрено споделяме болката на Северната столица, нали Москва нееднократно беше подложена на терористични атаки. Няма да позволим да посеят страх в душите ни, а злото ще бъде наказано!, добави той.

В Санкт Петербург на площада, където е метростанцията "Технологически институт", се събраха хиляди хора от различни възрасти, носещи цветя и бели балони. Пред входа на метростанцията са поставени снимки на загиналите, свещи и листове, на които пише "Скърбим за вас. Санкт Петербург - 3 април 20017 г." Пред метростанцията има и стотици букети и венци, донесени от местни жители и от туристи.

Заради възпоменателната вечер самата метростанция е затворена и гражданите бяха предупредени за това.
Масови акции в памет на жертвите на терористичния акт ще има също в Ярославъл, Владимир, Архангелск и други градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почнаха протести и опааа атентатче. Путин дейста като любовника си.
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време лъснаха кадри как по списък се плаща на 'скърбящи' и им се раздават цветя за да 'скърбят' за жертвите на атентата. Русия отново проби дъното и копае надолу.
4
1
 
4
 
! Отговори
Либерал, Евротолерас преди 7 години
Сега най-важното е да се казва, че мюсюлманските ислямски терористи-мохамедани са просто болни хора и нямат АБСОЛЮТНО нищо общо с исляма! Истинските мюсюлмани са кротки хора, които се молят по цял ден!
3
0
 
12
 
! Отговори
един там преди 7 години
Всички, имащи отношение към атентата, трябва да бъдат наказани сурово- за назидание на останалите, дръзнали да извършват такива действия! Направо да ги пращат в "Черния Делфин" или някакво друго подобно учреждение!
2
1
 
10
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Коментара на руските власти след 10 дни. - Заподозрени ли. Какви заподозрени?( това там не ви е Европа ;) )
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Англия всичките заподозрени, които бяха арестувани за съучастие с атентата там, бяха пуснати на свобода...Тук обаче имам чувството, че руснаците ще действат мааалко по-сурово.