Изправена пред киберзаплаха, Франция готви военни хакери

До 2019 г. в "четвъртия род войски" ще бъдат инвестирани 1 млрд. евро
7 апр 2017 13:52, Елка Василева
1
Изправена пред киберзаплаха, Франция готви военни хакери
Снимка: архив, Reuters

Струпани около компютрите си, две дузини французи на по двайсетина години седем часа тракаха трескаво по клавиатурите. Целта беше ясна: да елиминират вирус, парализиращ системите на правителствената агенция за опазване на околната среда.

"Мисията е изпълнена! Те направиха, каквото се искаше от тях - да анализират, идентифицират, а после да разработят код, който унищожава вируса", казва Патрис, офицер от френската армия, който изпитва потенциални новобранци за център по киберотбрана в Западна Франция.

Обучението е едно от десетките, осъществени в страната от 20 до 31 март с участието на 240 души от 12 елитни технически висши училища в съответствие с план за създаване на армия от талантливи кибершпиони за противодействие на опитите за дигитална дестабилизация.

Властите искат от тях да са готови да се справят с кибервойна, чиято мишена може да стане цивилна инфраструктура като водопроводната или електрическата мрежа, телекомуникациите и транспорта.

От тях ще се очаква също да бранят самата френска демокрация предвид твърденията, че Русия се е намесила в миналогодишните президентски избори в САЩ, пише Ройтерс.

Киберотбраната се превърна в един от приоритетите на националната сигурност на Франция, след като Русия, Китай и Иран, някои престъпни организации и дори съюзници оптимизираха компютърния си потенциал.

"Заплахата ще нараства. Честотата и сложността на атаките непрекъснато се увеличават", каза пред декември миналата година френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, след като оповести откриването на новото командване на кибероперациите.

"Следващото предизвикателство пред киберотбраната ще е не просто да установяваме атаките, а да продължаваме военните си операции при кибератаки, като същевременно използваме киберпространството за провеждане на наши собствени контраоперации", каза той.

До 2019 г. в "четвъртия род войски", както вече наричат киберсилите, ще бъдат инвестирани първоначално 1 милиард евро. Целта е дотогава да бъдат подготвени 3200 кибервойници, при едва 100 преди шест години.

Още 4400 резервисти ще бъдат на разположение в случай на необходимост.

В търсене на самородно злато

В Сесон Севиние, център на френската киберотбрана, двадесетте начинаещи кибервойници знаят, че това може да е възможност да защитят родината си.

Те са подложени на интензивни тренировки по различни задания - от справяне с базисни усилия за проникване през излагане на риск на система до пълна загуба на контрол върху мрежата.

"Това наистина е възможност да се натъкнем на самородно злато", казва Ерик - полковник, оглавяващ оперативното звено в командния център по киберотбрана на армията. Съгласно френските военни правила на офицерите не е позволено да съобщават фамилното си име.

Годишният тренинг, който се осъществява от 2013 г., е дал възможност на Франция да наеме 35 процента от необходимите й резервисти.

В добавка все повече студенти търсят работа на пълно работно време със стартова заплата от 3000 евро на месец.

"Търсим млади хора, които обичат да се ровят в нови неща и проявяват особена любознателност в областта на дигиталния свят", казва Стефан, командващ киберзвено, което обучава около 1000 души годишно.

От другата страна на Атлантика витае безпокойство, че американската Агенция за национална сигурност е застрашена от изтичане на мозъци сред хакерите и кибершпионите поради бурна реорганизация в службите и тревога от обтегнатите отношения между разузнавателната общност и президента Доналд Тръмп.

Висши представители на киберсигурността в САЩ казаха за Ройтерс, че от идването на Тръмп на власт на 20 януари се наблюдава подчертано увеличение на броя на сътрудниците в американското разузнаване или работещи за правителството, които търсят работа в частния сектор.

Сред френските потенциални новобранци е Давид - дипломиран инженер, който е на 30 години и е твърде стар, за да влезе в армията. Той казва, че не е кой знае колко трудно да решиш, че трябва да се запишеш за киберобучение, за да помогнеш на страната си. "В бъдеще ще се сблъскваме с все повече кибератаки, вместо с наземни. Армията ще се нуждае от сухопътни войски, но ще има нужда и от хора като нас за логистиката и техническата част, така че ние ще сме на линия да им помагаме да изпълняват мисиите си", допълва той.
 

/БТА/


1
Още по темата: Франциявоенни хакери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешковци, спомням си като ги бях пуснали на тренировъчна нощна мисия над Плевен, как двама пияни българи излизащи от кръчмата ги беха набарали и натупали... същите смешници сега и зад клавиатурите ще ги сложат, поне бой няма да ядат...