Папа Бенедикт стана на 90, ще празнува скромно

Той слиса католическата църква, отказвайки се от папския престол
5
Папа Бенедикт стана на 90, ще празнува скромно
Снимка: Reuters, архив

Папа Бенедикт Шестнадесети навършва днес 90 години, но "скромното" тържество по случай рождения му ден, който тази година съвпада с Великден, ще бъде в понеделник, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, позовавайки се на изявление на неговия личен секретар и дългогодишен помощник, монсеньор Георг Генсвайн.

Папа Бенедикт Шестнадесети слиса католическата църква, отказвайки се от папския престол през 2013 година, припомня АП.

Бенедикт Шестнадесети заяви, че се оттегля от Светия престол на 28 февруари, защото вече няма сили да изпълнява задълженията на службата си заради напредналата възраст.

Преди него единствено папа Григорий Дванадесети сам се отказва от поста през 1415 година, за да сложи край на Великата западна схизма, предизвикана от съперничещи си папи.

 "След като си направих критичен самоанализ пред Бога на няколко пъти, стигнах до убеждението, че силите ми, заради напредналата ми възраст, вече не са достатъчни да изпълнявам адекватно Петровото служение. Поради тази причина и напълно съзнавайки сериозността на това действие, заявявам напълно свободно, че се отказвам от службата на Римски епископ и приемник на Свети Петър", заяви през януари 2013 година папа Бенедикт Шестнадесети.

Роден на 16 април 1927 г. в скромно семейство на силно католическата Бавария в селцето Марктъл ам Ин, Йозеф Рацингер влиза през 1939 г. в семинария. Същата година той се записва в Хитлерюгенд (нацистката младежка организация), което е било задължително.

Папата, който е осъждал "нечовечността" на нацисткия режим, е подчертавал, че това присъединяване е станало против волята му.

Ръкоположен за свещеник през 1951 година, Йозеф Рацингер придобива реален пасторски опит само от 1977 до 1981 г. в Мюнхен. Преподавал е богословие в редица германски университети, а след това е участвал като експерт във Втория ватикански събор (1962-1965 г.). Той е бил сред най-либералните експерти.

По време на папския конклав през 1978 г. той опознава по-добре бъдещия папа Йоан Павел Втори, който през ноември 1981 г. му възлага управлението на Конгрегацията за доктрината на вярата.

Бенедикт Шестнадесети се стремеше да върне интегристите в лоното на Църквата, стига те да приемат решенията на Събора. Той призова европейците да не отхвърлят "християнските си корени". Работил е за "новата евангелизация", но също така се е отнасял с уважение към невярващите.

Бенедикт Шестнадесети породи няколко полемики. Първата избухна през септември 2006 г. и го противопостави на мюсюлманския свят след речта му за отношенията между разум и вяра в Регенсбург.

През януари 2009 г. решението му да отмени отлъчването на четирима епископи интегристи, един от които - британецът Ричард Уилямсън - отрича Холокоста, предизвика бурни реакции. Той обаче редовно е проявявал уважение към мюсюлманите и особено към евреите.


5
Още по темата: ВатиканаПапа Бенедикт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
15
 
! Отговори
До1 преди 4 години
Само либерали и еврогейове са ви в главите.
Аа...и ракия, чалга и кюфтета.
3
7
 
5
 
! Отговори
тек ташак преди 4 години
*** пича, мека Мариана.
2
10
 
6
 
! Отговори
Ансамбъл Тръцкай хоп преди 4 години
Тукмак!
1
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами явно Папа Бенедикт не е искал да го наставляват разни евролибералчета - еврейчета, и затова се отказа от папския пост!
За разлика от сегашния, явно