Германският МВР шеф с 10 опорни точки: Ние не сме бурка!

"Християнската религия споява, а не вбива клин в обществото"
2 май 2017 08:00, Златко Желев
38
Германският МВР шеф с 10 опорни точки: Ние не сме бурка!
Снимка: Reuters

"С няколко тези искам да предизвикам дискусия за т.нар. "водеща култура" в Германия", пише германският вътрешен министър Томас де Мезиер в публикация, излязла на страниците на "Билд ам Зонтаг".

Във въпросната статия Томас де Мезиер представя своеобразен каталог от десет точки, които според него са част от т.нар. "водеща култура" в Германия.

С това понятие се има предвид общественият консенсус по отношение на ценностите, но и на социалните привички, пише "Дойче веле".

"В Германия човек подава ръка за поздрав, показва лицето си и казва името си. Ние не сме бурка", подчертава федералният министър на вътрешните работи.

Към т.нар. "водеща култура", според него, спадат още отвореното общество, образованието и добрите познания в различни сфери, мотивацията, историческото наследство с особеното отношение към Израел и културното богатство. Освен това Германия е християнска държава и тук религията "споява, а не вбива клин в обществото", пише още Томас де Мезиер.

"Не ние трябва да се съобразяваме с мигрантите, а те с нас. Не искаме нашата отворена страна да се промени в резултат от миграцията и потоците бежанци. Германия трябва да си остане Германия" - тези цитати са от документ на ХСС, който остро критикува политиката на Меркел.

Вълна от критики

Публикацията на вътрешния министър предизвика вълна от критики. "И отново се говори за религия. Мисля, че нашата "водеща култура" трябва да бъде Конституцията", заяви председателят на свободните демократи Кристиан Линднер.

Според него със списъка си от десет точки вътрешният министър просто води предизборна борба - и иска да отвлече вниманието от хаотичната миграционна политика на управляващите християндемократи.

"Моята водеща култура е с европейско лице", написа на свой ред в Тwitter лидерът на Зелените Джем Йоздемир, а неговата съпартийка Катрин Гьоринг-Екарт призова вътрешния министър да концентрира вниманието си върху решаването на многото практически проблеми.

"Правилно е да полагаме грижи за сплотеността и интеграцията, но ще го сторим най-добре, ако спомогнем за овладяване на дефицитите при езиковите курсове например или пък при подкрепата за многото доброволци", заяви Гьоринг-Екарт.

Критика изрази и зам.-лидерът на фракцията на Лявата партия Ян Корте. По неговите думи, "с това поредно издание на дебата за "водещата култура" Томас де Мезиер отново прави завой надясно". "Типично за консервативните политици е да изготвят списък за това откога хората са германци. Но този списък няма почти нищо общо с действителността", заяви Корте.

"Срамна постановка"

Торстен Шефер-Гюмбел, зам.-председател на германските социалдемократи, заяви на свой ред, че в случая става дума за "срамна постановка", а негови съпартийци пишат в Тwitter за "опасно насъскване", насочено главно срещу мюсюлманите.

От Германския културен съвет, който обединява всички културни съюзи в страната, приветстваха факта, че вътрешният министър насочва вниманието към темата за културата.

Само че понятието "водеща култура" е твърде подвеждащо, тъй като предизвиква впечатлението, че в Германия има или трябва да има една задължителна за всички култура, гласи критиката на Културния съвет.
 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
смЕх преди 2 години
до анонимен №6

Яко ми плащат колега престанал съм да ги броя като се събере достатъчно шума на есен ще има с какво да си изпека чушките .
12
1
 
38
 
! Отговори
Моя територия - мои преди 2 години
Моя територия - мои правила! Това си го спазват в ислямските страни, а ние - не. Всички други определения са излишни и трябва да се спазва принципа на реципрочността. И в никакъв случай се се изпращат от Европа помощи за райони, където имат по пет деца и не могат да си ги хранят. Това не е мой проблем и затова аз лично изхвърлям и призовавам да се изхвърля храна!
11
3
 
4
 
! Отговори
PG преди 2 години
До Има нашествие
ко речи?
10
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не ние трябва да се съобразяваме с мигрантите, а те с нас." - абсолютно точно го е казал министъра.
Не знам как може тези хора идвайки от някъде, да искат да променят живота в Европа. Тука се държат много нагло и това е недопустимо. Европеец така не се смее да се държи в техния свят. Накратко казано - всяка жаба трябва да си знае гьола, ако ли не, ще и бъде показан да си го запомни.
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"германският вътрешен министър Томас де Мезиер" да не би да е роднина на Анита Меизер ?
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Андеш Брейвик го изкараха луд, невменяем и пр... :) ...
....
Ристиенин, какъв да е?
7
5
 
14
 
! Отговори
tralala преди 2 години
а Андеш Брейвик го изкараха луд, невменяем и пр... :) ...
6
2
 
44
 
! Отговори
Осмофевруарец преди 2 години
Рано им е още на немците да осъзнаят какво ги връхлита. Една птичка пролет няма и на тях да им направи. Културата на немците няма да им позволи да разграничават типовете хора и дълго време има да се окопитват. Германия не е бурка, но докато вземат мерки ще стане бурка.
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СмЕх

Колега, не знам колко ти плащат, но ти си денонощно в днес..бг
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толераската простотия ще доведе фашизма . Германците едва ли ще се оставят да бъдат смачкани . Лошото е , че покрай сухото ще изгори и мокрото. Визирам много други чужденци там . Немската омраза ще се насочи към всички чужденци и няма да чакаме още дълго за това .
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът по доста мек начин казва истини и естествено червените, и зелени креслювци надигат вой до небесата.
2
3
 
39
 
! Отговори
смЕх преди 2 години
Най-после някой да каже част от истината и $оро$оидните плювни започват такива нЕмат родина за тях всичко е каквото им наредят.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Mnogo hubava statiya,shte mi se politicite ni da budat osobeno vnimatelni da ya prochetat,zashtoto tova e otdavna za BG poveche ot vyarno.Nie sme hristiyanska Strana i dedite ni sa upazili vyarata v Isus s muchenicheska smurt.Eto zatova tryabva hubavo da se znae i da se uchat decata vuv vyara v Hristos