Русия спира чуждите медии. Заплашват ли суверенитета й?

Оправданието: В САЩ също били взели подобни мерки
29 юни 2017 09:30,
67
Русия спира чуждите медии. Заплашват ли суверенитета й?
Снимка: архив, Reuters

Руските сенатори започват борба с външната намеса в работите на страната, информира "Ведомости".
Съветът на федерацията ще дефинира понятието "намеса във вътрешните работи на суверенна държава" и ще измисли как да бъде наказвана подобна намеса, пише вестникът. Властите може примерно "да блокират чуждестранни медии, излъчващи в Русия", заяви вчера Андрей Климов от сенатската външнополитическа комисия, оглавил нова комисия за защита на държавния суверенитет.

Първото заседание на тази комисия мина отчасти при закрити врати. Сенаторите обсъдиха потенциални агенти за влияние. Преди срещата председателката на Съвета на федерацията разказа за новия орган на руския президент Владимир Путин.

"Не че вземаме някакви огледални мерки, но в Конгреса на САЩ е създадена специална комисия за противодействие срещу влиянието на Русия", обясни тя произхода на сенаторската идея.

Влиянието на Русия върху вътрешните работи на САЩ е "измислено", затова пък руските сенатори наистина получават от провинцията данни "колко се засилва влиянието върху вътрешните процеси" във федерацията, посочи Матвиенко. По думите й новата комисия ще бъде "обществена площадка за дискусии" по теми, свързани с растящото влияние отвън.

Кремъл не съобщи как е реагирал Путин; според говорителя му Дмитрий Песков президентът е "приел за сведение" тази "актуална" в очите му инициатива.

"Ведомости" изтъква, че "никой от сенаторите тежка категория" не се е включил в новия орган. Според източник, близък до съвета на федерацията, шефът на външнополитическата комисия Константин Косачов отказал да оглави и комисията по суверенитета, защото се страхувал от западни санкции.

Новата комисия изглежда е създадена за работа по законопроект за намеса във вътрешните работи на Русия, казва друг събеседник на изданието в сената.

"Международният дневен ред не даваше напоследък поводи за толкова твърди ответни мерки, както заявяват сенаторите. По-скоро обратното - видяхме признаци за някаква стабилизация", коментира политологът Алексей Макаркин. Според него сенаторските инициативи са продиктувани от привърженици на конфронтацията със Запада, изплашени от това затишие.

Съветът на федерацията ще упълномощи друг орган - може би правосъдното министерство, да проверява дали не се финансират от чужбина всички медии, руски и чуждестранни, заподозрени, че се месят във вътрешните работи на Русия, пише "РБК", като се позовава на Андрей Климов.

"Ако една медия прави пропаганда за и против един или друг кандидат с пари от чужбина, това е вече основание за страшни изводи", обяснил сенаторът.

Според източник от Федералната служба за сигурност депутати от Държавната дума обсъдили този месец темата за регулиране на чуждестранните медии в Русия с шефа на службата Александър Бортников. ФСС подкрепила сенаторската инициатива.

Подобни инициативи понякога се лансират от руските власти за сондиране на общественото мнение, така че първите лица да останат в сянка, обяснява политологът Николай Миронов.

"Официално се заявява, че държавното ръководство не е в течение и инициативата е нееднозначна, но после тя в един или друг вид се реализира", казва той.

"В очите на чуждестранната общественост е странно един лидер на формално демократична страна да се обявява за блокиране на медии". Но може да изпита "подобно желание, защото въпросният сегмент остава извън контрол и е опасен с оглед бъдещите избори" за президент на Русия през 2018 г., коментира аналитикът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: медииРусиясуверенитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
3
 
! Отговори
оня преди 6 години
45 годи с руска телевизия и език можеше да ни облъчват, хубаво беше, а сега те самите реват.
44
1
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Правилно. Западните информационни фейкс трябва да бъдат спряни навсякъде. А като си помисля едно време с каква стръв слушахме Свободна Европа и BBC за БГ - какви будали сме били....
43
6
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До реалистка 41Защо ли се спират медииЕто ти пример с Навални: Искаме да протестираме на ТверскаяНе може запазено е от половин година за демонстрация на занаятиОтивате на площад еди кой сиНавални казва в еди коя си медия Елате на Тверская да протестираме (подстрекателство към незаконни действия)Медията обявява че привържениците на Невални са арестувани брутално на Тверская(самите те са в нарушение на закона)Е Медията трябва ли от законова точка да се санкционира/затвори?
42
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 42Каква религия изповядва Путин Лично го питай. Но след като десетилетия е бил офицер от КГБ с много голяма степен на сигурност можем да твърдим че е АТЕИСТВторо всеки политик от неговия ранг - тоест ръководител на голяма страна пре спокойно можем да го считаме за УБИЕЦНяма начин да не е издавал заповеди да се ликвидира този или онзи най-малкото терористи (от Басаев до шефа на ИД)трето ЛНР и ДНР зависят от Руския Генщаб за стратегически разработки(нямат офицери) съответно пращат инфо в РФ
41
5
 
2
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, отдавна съм наясно, че не си съвсем наред с главата и нямам намерение да изпадам в спорове с теб! Не детайлите, главното да те удари по главата, пак няма да го видиш! Този е "доброволец", колкото аз съм космонавт. Той е пратен там от Кремъл, като разузнавач и да убива!Все пак любопитството ме човърка как ще отговориш на един *** въпрос, който ти зададох преди време, чийто отговор не съм видял: Путин християнин ли е?Затлъстяването на мозъка е нелечимо!
40
2
 
11
 
! Отговори
реалистка преди 6 години
И руснаците са зле, и американците също. Въобще всички действат ирационално. Да спираш медии в днешно време, когато в нета има всякаква информация е слаб и жалък ход. Също и американската пропаганда срещу Русия - тотално съчинена и плоска. Всички са смешници.Решението не е в цензурата и фейк новините, а в откритото обсъждане на проблема със всички участващи страни. Но за това се изисква зрялост, а те се държат като сърдити първолци на които са им изяли закуската. И това били държавни мъже...
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям страх до тресе Маленкий :) Това е типична съветска шизофрения. Врагът е навсякъде! Дори под завивките. Браво Джуджи, върна Русия във времената на Сталин! Само дето на Запад имат нормални медии, а не машини за пропаганда, като Russia Today и Спутник.
38
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 37Ано Умни Руски РАЗУЗНАВАЧ ще седне да се ВНЕДРИ като обикновен ПЕХОТИНЕЦ или ДРГ на първа линия което си е реално ПУШЕЧНО МЕСО за да разузнава за ЛНР/ДНР и също така за Русия ???Вие изобщо имате ли представа как се води разузнаване в сегашно време?Въпросния човек ще се снабди със Украински паспорт Секретен Сателитен телефон и ще почне да живее в зоната на АТО близо до някой кръстопът. Е Украинските военни щат не щат ще минат от там няма само по полето да ходят я.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
g
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби, пише съвсем други работи, за кадрови военен руски разузнавач пленен преди дни в Украйна (директно участие на Русия във войната срещу Украйна), ама на теб ти е изгодно да плещиш тролски лакардии и затова се хващаш за олимпийски участници от миналия век съименници на 22 годишният Виктор Агеев. Пък то в глупотевината Яндекс може би пише само това което си цитирал.
35
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 32Вземам си думите назад след като потърсих на няколко страници по-нататък в гуглето най-накрая намерих въпросната "новина". Обаче както се оказва дяволът е в детайлите. Въпросния човек е бил на служба до май 2016 година в руските войски. След това се е уволнил по всички правила и на собствен страх и риск както се казва се е записал да служи в армията на ЛНР. Та така Въпросния човек е ДОБРОВОЛЕЦ и какво общо има това с Присъствието на Действащи Руски Военни в Украйна както твърдиш че ги има
34
0
 
12
 
! Отговори
до Путин преди 6 години
Просто мачкай!От русофил
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Руската *** за пореден път е изолирана от своите комплексирани вождове."Да си джудже е вече достатъчно условие да развиеш комплекси, но когато си крадливо джудже от КГБ, е това си е повод за мегакомплексарщина!
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Параноята в Кремъл е неописуема. Социалните медии стават главен противник на управляващите кагебейци Путин, Патрушев, Сечин, Иванов и Ко випуск 1977 на школата на КГБ. Заплахата от руски майдан не дава сън на Путин и путинофилците. Понеже през 1977 г не са ги учили в КГБ как да се справят с Интернет и социалните мрежи тези руски хубавци не измислиха нищо повече от забрани и ограничения на медиите. Опитите на Русия да ползва социалните мрежи за собствени цели не дават очаквани резултати от Москва
31
1
 
4
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, напиши "Виктор Агеев захвачен" и след това ENTER !Затлъстяването на мозъка е нелечимо!
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската *** за пореден път е изолирана от своите комплексирани вождове.
29
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 28Е това ли взе та измисли - ето какво даде търсенето в Интернет:Viktor Ivanovich Ageev (Russian: Виктор Иванович Агеев, born 29 April 1936) is a Russian water polo player who competed for the Soviet Union in the 1956 Summer Olympics, in the 1960 Summer Olympics, and in the 1964 Summer Olympics.Друго не намерих а би трябвало да е голяма новина.
28
0
 
2
 
! Отговори
до Оруел преди 6 години
Жалко е да се подписваш така,а всъщност багажа ти да е недостатъчен за да разбере идеята на книгата...А,ти всъщност си чул името от прекрасните предавания за интелектуалци биг брадър..което е разбираемо за такива като теб!но,сонсонжумо..
27
2
 
3
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, докато ти пишеш безсмилици, в Украйна са хванали поредният руски "пенсиониран" военен Виктор Агеев!Затлъстяването на мозъка е нелечимо!
26
0
 
7
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
За,всеки един с нещо в главата е ясно кой какво и защо.За другите няма смисъл.Само да уточня ,има само едно по страшно нещо от "червена бабичка",и това е "синя бабичка"..оказа се много по страшно!!!