Брак по сметка и хладни чувства: Мигрантите и Прибалтика

Защо бежанците не се задържат в страните в Прибалтика?
Обновена: 4 юли 2017 06:34 | 3 юли 2017 22:46,
31
Брак по сметка и хладни чувства: Мигрантите и Прибалтика
Снимка: архив Reuters

Балтийските страни изнамериха начин да живеят без бежанци - приемат всички кандидати и се разминават със санкциите на Европейската комисия. Но го правят така, че бежанците не се задържат в страната. Но напоследък става ясно, че изпитаният механизъм заяжда и може да породи нов социален проблем.

Една свободна страна

Мехарена, роден в Еритрея, пристигнал в Латвия преди година от Италия. В Италия пък дошъл от Египет; преди това живял в Уганда, Етиопия и Израел. Всъщност научил за Латвия едва преди самия полет - не му разрешили сам да избере дестинация. Видяното не го зарадвало.

"Еритрейци има много във всички европейски страни и те поддържат връзка. Всички знаят, че в Германия дават на бежанците жилище и 400 евро джобни. А в Латвия - по 139 евро месечно и нищо повече", казва той пред руската редакция на Би Би Си. С тези пари в Рига е трудно да наемеш и едностаен. Но там изобщо не се канят да вдигат помощите.

"Пенсиите са ни такива, каквито са. Как ще си позволим да плащаме някому повече. Не сме такава страна", посочва шефът на парламентарната комисия по вътрешните работи Айнарс Латковскис.

Човек естествено може да си потърси работа. В Латвия обаче официално назначават само говорещи латвийски, а езикът по принцип се учи с години.

По думите на Мехарена тъкмо ниският стандарт кара бежанците да напускат Латвия, веднага щом получат официален статут - също като мнозина негови познати търсачи на убежище.

"Те няма да се върнат доброволно. Повечето не можаха да живеят тук. Не могат да приемат това (разликата в доходите между Германия и Латвия, бел. Би Би Си). Мнозина обаче са взели пари назаем, за да стигнат до Европа - и трябва да ги връщат", добавя еритреецът, сам платил 3000 долара на каналджии.

Латвийските политици не виждат нищо лошо в това местене. "Нали живеем в свободна страна, не в Русия. Проблем са войната и тежката ситуация в региона на Сирия. Трябва да се търси решение. А бежанците са просто последица", казва Латковскис.

Всички са доволни

Бежанците си заминават - обща тенденция и за трите балтийски страни. Според директора на Литовския бежански център Робертас Микуленас от 349 кандидати за убежище, пристигнали в страната, 248 са я напуснали след предоставяне на статут. Помощите за бежанци в Литва варират от 102 до 204 евро на месец.

В Латвия са пристигнали по линия на програмата за разпределяне 317 души, но никоя инстанция не знае със сигурност къде се намират - в страната или извън нея. Това, че някой си е заминал проличава от факта, че след като е получил официално бежански статут, не е потърсил полагащия му се наставник. По данни на Фонда за социална интеграция на такива услуги са имали право 327 разселени лица. През май обаче са ги ползвали 31 души.

Сходно е и положението в Естония - от 136 пристигнали по разпределение петима са напуснали страната, а 74 скитат из Европа (по-малко от три месеца). Бежанските помощи в Естония са 130 евро месечно.

Крайно ниските помощи, чийто размер е установен на държавно равнище, явно са пряко свързани с готовността на бежанците да остават там, където са разпределени от службите на ЕС. По-скоро - да не остават.

Формално всички са доволни: търсещите убежище получават легален статут и възможност свободно да се движат в ЕС (за да се преместят в крайна сметка при приятели и роднини в Западна Европа), а балтийските страни изпълняват всички изисквания на Еврокомисията за приемане на бежанци.

По-принципните страни от Източна Европа - Полша, Чехия и Унгария, ще трябва още на 15 юли официално да обяснят пред ЕК антиимигрантската си позиция, защото са официални участници в програмата за разпределяне, но до момента не са приели нито един бежанец. Сега ги заплашва глоба.

Латвия, Литва и Естония не са застрашени от глоби. Но местните националисти подкрепят с две ръце колегите си в региона. Тези дни 23 депутати от латвийския парламент подписаха писмо до Европейската комисия с молба да бъдат спрени санкциите срещу Полша, Чехия и Унгария.

"Санкциите не решават нищо - казва за руската редакция на Би Би Си един от авторите, депутатът от групата Национално обединение "Всичко за Латвия!" Карлис Креслинш. - И не се знае дали става дума за бежанци или за мигранти. Бежанци има, ако страната е окупирана, ако пък там има някаква вътрешна борба, това са мигранти. Те не се задържат в Латвия, почти всички са си заминали. Значи са дошли да търсят по-добър живот."

Те ще се върнат

Мисъл, която май няма да успокои за дълго местните политици. Споменатият вече Мехарена стои в Латвия вече година - досега плащал наема с помощта на приятели, а тези дни се надявал да намери работа.

"Имам висше инженерно образование, но ще работя физически труд на строеж. Дано да стане", казва еритреецът.

Ще му се да замине за Лондон, където живее семейството му. Мехарена обаче не бърза - според него едва ли би успял да си уреди легална работа извън Латвия.

"Ако се изселя в друга страна, там няма да ме приемат. Познавам няколко души, напуснали Латвия. Всички се преместиха в Германия, но никой не може да работи там", казва Мехарена.

Защото бежанският статут, получен в Латвия, дава право да получаваш помощи и да работиш именно в Латвия. В други страни от ЕС никой не му гарантира нищо - властите на ЕС изобщо не насърчават двукратното местене. Бежанците, напуснали Латвия, могат да разчитат само, че другаде статутът им ще бъде потвърден, щом минат всички процедури повторно. Но още не се знае някой да е успял.

"Те (бежанците, напуснали Латвия) чакат там по половин година, за да си подадат документите пак. През това време им помагат приятели. Но това е загуба на време", казва Мехарена.

В крайна сметка бежанците се връщат. Така се случило с друг човек от Еритрея, който първо си намерил работа в Латвия, после заминал за Германия да си продължи следването, а най-накрая се върнал - станало ясно, че в Германия нито ще може да учи, нито дори да работи или да получава помощи.

По същата схема се движат и други бежанци. Връщат се в Латвия и там се сблъскват пак с познатите проблеми: нищожни помощи, непознаване на езика, трудности в търсенето на жилище и работа. Как смятат да ги решат местните власти, не се знае.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
до Циник преди 6 години
как ги сметна че са 30,000? Я обясни на непросветените, неможещи да използват калкулатор и гугъл - 223 (детска помоц на месец) * 23 (чавета) = 30,000 така лИ? Моята *** вика че е 5129 евракис, от къде идват другите 25,000 евро? Аман от пропаганда, то ако беше така досега една *** да не е останала в БГ ...
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
махаренчо електро инженер от Еритрея хахахахах
25
0
 
36
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Българските управници трябва задължително да приемат закон аналогичен на тези в Прибалтииските страни - Помощите немогат да надвишават най-ниската пенсия на страната ! По-големи са най-малкото неморални към собствените граждани! Нещо повече, това е вече сегрегация!
24
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията става ясно че това не са бежанци а прости икономически мигранти които търсят лесен живот на социал.
23
2
 
52
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Бивш сирийски бизнесмен с 4те си съпруги , и 23те си деца в Лудвигсхафен - получава социална помощ (на месец) 30 000 ?.Войната може , и да е кофти...но за някои е Джакпот! С 360 000 ? ( без коледните ) годишно....човека си живее охолно на гърба на немския данъкоплатец!
22
0
 
47
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Едно е ясно .Не може помощта за мигранти да е по-висока от минималната пенсия или в най-лошия случай минималната заплата , защото такива са икономическите възможности на държавата. В този смисъл статията дава някаква логика -не може населението ти да живее с 480лв на месец , а мигрантите -със 1500лв
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сви_непроизводителите се оплакват от липсата на фураж! Ми то фуража на крака ви идва, толкова ли неможете да пуснете песента "каластирка зад врата" и "винкел мярка за шапка взема"?
20
1
 
25
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
И кво? Като ми доде време за пенсия намазвам се със сажди, фърлям паспорта и замлясквам на африкански - така пак получавам минимална пенсия, ама не е майтап!!! Че колко му е да дойда и аз уж от намайната си? Ми щом ромео може, значи и аз Жулиетата мога!
19
2
 
61
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Пак манипулативна статия !От 350 бежанци 250 си отиват, но останалите 100 остават !За страна с прогресивно намаляващо и застаряващо население като Латвия дори тези 100 са много. Още повече знаем как се плодят и множат като мишки."Освобождението" на Латвия от Русия и донесе демографска катастрофа. За има-няна 25 години от 2 660 000 днес е останало 1 939 000 ...Всеки може да си направи сметка колко малко бежанци трябват, за да се цiганизира тази бяла държава.Така че статията доста подвежда.
18
23
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Страните от прибалтика са част от СССР . Источно европейските страни са обект на жестока нагла диверсия .след 1917 година/Там живеят десетки милиони съветски граждани създадени след 1941 година по нареждане на Светия дух.
17
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина - защо не си направим референдум дали да приемаме бежанци или не?
16
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз съм убеден ,че ако има честен референдум на тема..."Референдума е начин да замажат очите на народа. Защо не се прави референдум по въпросите за ромите? Щото резултата е ясен, но не е изгоден. Защо не се прави референдум да кажем например - какво да се случва с корумпираните държавни служители? Щото пак е ясен резултата, ама не им оттърва.Абе мога да ти измисля поне 100 въпроса за референдум, от които резултата ще е ясен, ама никога няма да се допуснат за гласуване!
15
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най разумно е да им спрат социалните помощи.Аз съм убеден ,че ако има честен референдум на тема на планетата ще останат не повече от 2-3 държави които раздават социалки.Или детски.
14
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с "бежанците" съвсем се *** като идея и не мога да я възприема. Всички африканци го приеха като директна покана да идват в Европа.С нетърпение чакам момента, в който чашате ще прелее и ще ги подпукаме наобратно. За съжаление ще отнеме доста време.
13
3
 
23
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Утре Тръмп ще въведе визи и точкова система за щата ню Мексико щото има много диви мексиканци щъкащи из пустинята .......
12
0
 
71
 
! Отговори
ffff преди 6 години
Наскоро говорих с един такъв като Мехаренчо. Той няма да се върне в Еритрея, защото не може. Младежите там нямат паспорти, не ходят на училище и ги вземат войници. Избягаш ли, значи си дезертьор. Барнат ли те и те свиткат. Така, че всичките като Мехаренчо, ще продължават да си скитосват из Европа и да пасат социалните.
11
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво да правим с тази информация? Честно, дреме ли му на някого за местещите се от Латвия в Германия и обратно в Латвия еритрейци? Имаме си други проблеми, не ни губете времето с глупости. Ако това да приемаме бежанци означава, че ще трябва да следим изкъсо биографията на всеки един от тях през медиите нонстоп, то по-добре изобщо да не пристъпват тук. Аман от простотии!
10
2
 
43
 
! Отговори
Снимка преди 6 години
Нещо потъмняха напоследък латвийците.
9
0
 
68
 
! Отговори
Но преди 6 години
Не разбрах що Латвия трябва да му решава проблема на пича от Еритрея. Ама била членка на ЕС. Това нали значеше Европейски съюз, откога е станал ЕАС = Евроафрикански?
8
14
 
13
 
! Отговори
7 преди 6 години
Кой ще живее там фашисти обичат само себе си и бедни държави те живееха добре в ссср сега бягат по света то там не останаха хора